Bunu yapan yandı! Cezası çok büyük

Uluslararası İşgücü Kanunu, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bunu yapan yandı! Cezası çok büyük
Bunu yapan yandı! Cezası çok büyük
GİRİŞ 13.08.2016 10:53 GÜNCELLEME 13.08.2016 10:56
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Çalışma izni olmayanlar artık Türkiye'de çalışamayacak. Kanuna göre, çalışma izni olmaksızın bir işverene bağlı olarak çalışan yabancıya 2 bin 400 lira, bağımsız çalışan yabancıya 4 bin 800 lira, yabancı çalıştıran işveren veya işveren vekiline her bir yabancı için 6 bin lira idari para cezası verilecek.

735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu ile yabancıların kayıt dışı çalışmalarının önlenmesi, yerli-yabancı iş gücü dengesi kurularak nitelikli yabancı iş gücünden de yararlanılması öngörülüyor.

KANUN NELER GETİRİYOR

Kanun, Türkiye'de çalışmak için başvuruda bulunan veya çalışan; bir işveren yanında mesleki eğitim görmek üzere başvuruda bulunan veya gören; staj yapmak üzere başvuruda bulunan veya staj yapan yabancılar ile yabancı çalıştıran veya çalıştırmak üzere başvuruda bulunan kişileri kapsıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Uluslararası İşgücü Politikası Danışma Kurulu kararlarını dikkate alarak uluslararası iş gücüne ilişkin politika belirleyecek, politikayı uygulamaya yönelik ulusal ve uluslararası düzeyde faaliyette bulunacak.

Uluslararası İşgücü Politikası Danışma Kurulu; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı başkanlığında, Bakanlık Müsteşarı, AB, Dışişleri, Ekonomi, İçişleri, Kalkınma, Kültür ve Turizm bakanlıklarının müsteşarları ile Uluslararası İşgücü Genel Müdüründen oluşacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yabancı istihdamı taleplerini almak, değerlendirmek ve uluslararası iş gücünün etkilerini izlemek üzere yabancı başvuru, değerlendirme ve izleme sistemi kuracak.

Bakanlık, yabancı istihdamı ihtiyacına ve düzenleme kapsamındaki diğer konulara ilişkin kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerden bilgi, belge talep edebilecek.

ÇALIŞMA İZNİ OLMAYANLAR ÇALIŞAMAYACAK

Kanun kapsamında yer alan yabancılar, çalışma izni olmadan Türkiye'de çalışamayacak veya çalıştırılamayacak.

Sağlık ve eğitim hizmetlerinde çalışacak yabancıların çalışma izni başvurularının değerlendirilmesinde ön izin alınacak.

Türkiye'de uzun dönem ikamet izni veya en az 8 yıl çalışma izni olan yabancılar, süresiz çalışma iznine başvurabilecek.

Süresiz çalışma izni olan yabancılar, Türk vatandaşlarına tanınan haklardan yararlanacak. Ancak seçme, seçilme ve kamu görevlerine girme hakkı ile askerlik hizmeti yapma yükümlülüğü olmayacak.

Türk soylu olduğu bildirilen, KKTC vatandaşı ve AB üyesi ülke vatandaşları ile bilimsel, kültürel, sanatsal veya sportif amaçla Türkiye'ye gelen başarılı yabancılar, çalışma izni konusunda istisnalardan yararlanacak.

TURKUAZ KART

Kanun, Uluslararası İşgücü Politikası Danışma Kurulunun önerisiyle, başvurusu Bakanlıkça uygun görülen yabancılara

Türkiye'de bir yükseköğretim kurumunda örgün öğretim programlarına kayıtlı yabancı öğrenciler, çalışma izni almak kaydıyla çalışabilecek. YÖK tarafından tanınmış üniversitelerden mezun olan yabancı mühendis ve mimarlar, proje bazlı ve geçici süreyle çalışma izni alarak mesleklerini yapabilecek.

Kanuna göre, çalışma izni olmaksızın bir işverene bağlı olarak çalışan yabancıya 2 bin 400 lira, bağımsız çalışan yabancıya 4 bin 800 lira, yabancı çalıştıran işveren veya işveren vekiline her bir yabancı için 6 bin lira idari para cezası verilecek.

YORUMLAR 14
  • Emir 7 yıl önce Şikayet Et
    Ceza ceza ceza ben 15 temmuz da İstanbuldaydım.Meydanlara indim korkusuzca darbecilere karşı direndik sonra K.Maraşa döndüm darbeden 1 ay sonra 412 TL trafik cezası geldi.K.Maraşın bir bulvarında 16 Haziran da radar koyulmuş radara yakalanmışım.Neymiş 50 ile gidilecek yerde 75 ile geçmişiz.Kardeşim gidilmiyor o yolda 50 ile vallahi gidilmiyor.Hem sonra neden olaydan 2 ay sonra geliyor bu ceza. İlginç olan hemen hemen bu tarihlerde trafik cezaları geliyor.Devletimin bu cezayı bu halka böyle bir günde vermesi kafa karıştırıcı.Yazık ya bana da yazık 412 TL.
    Cevapla
  • Sinirleniyorum 7 yıl önce Şikayet Et
    Bizler is bulamaz olduk acimizdan olecek hale geldik
    Cevapla
  • Mahmut Ak 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu bir ihbardır; bir çok firmada asgari ücretten fazla maaş alan işçilerde -bankaya yatırılan tutar üzerinden olduğu kadarı - primler düşükten gösterilerek devlet kandırılıyor, kul hakkı yeniyor ve bu da herkes tarafından kabul edilen bir uygulama
    Cevapla
  • çalışma izni 7 yıl önce Şikayet Et
    madem böyle bir kanun çıkartıyorsunuz o zaman çalışabilmek içinde çalışma izni verilsin. peki soruyoeum buraya yaşamak için gelenler sadece oturma izni veriliyor oda insani eeee soruyorum bunlar nasıl geçinecekler bunu cevabını verin izinsiz çalışmak yasak diyorsunuz ya.....
    Cevapla
  • demir ersoy 7 yıl önce Şikayet Et
    Adamın memleketini yakıp yıkacaksın göç ettireceksin sonrada çalışma iznin yok diye aç bırakacaksın bu resmen terör örgütlerine eleman kazandırma amaçlıdır şu anda dünyada göçeden mültecilerin %80 ni müslüman kime hizmet edilyor bu yasayla ABD ve AB insan hak ve hukuku insanın yaşama hakkı nerede kaldı
    Cevapla
  • muro 7 yıl önce Şikayet Et
    tuzun kuru belliki adamın memleketini türkiyemi yakıp yıktı hükümet halka hizmet ediyorda sen kime hizmet ediyon hanki zihniyete kendi ülkende öncelik kendi halkınındır çok acıdıysan sen iş ver
    Cevapla
  • cem 7 yıl önce Şikayet Et
    Yoksa sen ucuz fiyata kaçak içi çalıştıran işverenmisin.Vergisini versin çalıştırsınlar.Ab de kaçak mı var herkes kayıtlı herkes kayıtlı çalışmalı bunun sigortası var vergisi var
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle