Terörün açtığı yaralar sarılacak

Güneydoğu'da terörden etkilenen kentler ve vatandaşlar için yenilenme ve kalkınma projeleri gündemde.

Terörün açtığı yaralar sarılacak
Terörün açtığı yaralar sarılacak
GİRİŞ 10.02.2016 16:19 GÜNCELLEME 10.02.2016 23:41
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Terör eylemleriyle sarsılan Güneydoğu için devlet düğmeye basıyor. Bu kapsamda Diyarbakır'da, çatışmaların sona ermesinin ardından dönüşüm başlayacak.

Sokağa çıkma yasağının kaldırıldığı ilçelerde operasyonlar sona erdi, yaşam normalleşmeye başladı. Kısa zaman içerisinde de tespit çalışmaları yapılacak.

Göç eden ailelere destek

Güvenlik nedeniyle göç etmek zorunda kalan ve terörden etkilenen ailelere her bakımdan destek olunacağını açıklayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, bu vatandaşların gittikleri yerde izlenerek, aldıkları sosyal ve ekonomik hizmetlerin devamlılığının sağlanacağını belirtti. Bu bağlamda terör nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan ailelere her ay düzenli bir şekilde kira, sığınma ve geçici barınma yardımı yapılacak.

KYK yurtlarında ücretsiz barınma imkanı

Yapılacak çalışma ile gençlik, spor ve kültür merkezlerinin çalışma kapasiteleri genişletilecek. Terör nedeniyle evleri zarar gören üniversite öğrencilerine Kredi ve Yurtlar Kurumu yurtlarında ücretsiz barınma imkanı sağlanacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da yeni bir yasal düzenleme için çalışmalarını sürdürüyor. İznik, Amasya, Sivas, Kırşehir, Diyarbakır, Mardin gibi illerin tarihi merkezleri özel bir düzenlemeyle, gerekiyorsa yasal düzenlemeyle, tarihi dokuyu koruyacak şekilde muhafaza altına alınacak.

Özellikle Diyarbakır ve Sur, tarihine uygun şekilde yeniden inşa edilecek. Tarihi dokunun muhafazasıyla birlikte kentlerin alt yapı çalışmaları da devam edecek. Çukurlarla, mayınlarla bozulan isale hatları, kanalizasyonlar ve arıtma tesisleri tümüyle elden geçirilecek, yollar rehabilite edilecek, hasar gören enerji tesisleri onarılacak.

Ekonomik hamleler

Hükümet, bölgede ekonomik kalkınma hamlesi için de önemli adımlar atıyor. Son 13 yıllık dönemde ekonomik anlamda büyük değişimin yaşandığı bölge daha da gelişecek ve güçlenecek.

Bu çerçevede Başbakan Ahmet Davutoğlu, kendisine iletilen her talebin mutlaka yerine getirileceğini belirterek şunları söyledi:

“Doğu ve Güneydoğu'da işveren ve sigortalıların ödeme güçlüğü nedeniyle oluşan prim borçları, hiçbir gecikme zammı ödenmeksizin ertelenecek. Esnaf ve sanatkarların Halkbank kredi ödemeleri ertelenecek. Çiftçilerimizin herhangi bir ödemesi varsa ertelenecek. Çiftçilerimize ve esnafımıza faizsiz kredi sağlanacak. İstihdam artışını sağlayacak şekilde yepyeni bir hamle başlatacağız. Huzur olmazsa ekonomi olmaz. Yeni bir ekonomik kalkınma hamlesi başlatıyoruz. 2016-2018 arasında sadece GAP bölgesine 26,5 milyar Türk lirası yatırım yapacağız. Onlar yıkmaya biz yapmaya geliyoruz. Onlar tahrip etmeye biz inşa etmeye geliyoruz."

Çalışmalar tamamlandığında Güneydoğu Anadolu Bölgesi terörle değil, kültür mirasıyla anılacak.

İş imkanları

Bölgenin ayağa kalkışı için ne gerekiyorsa yapılacağını açıklayan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, bölgeye yönelik pozitif ayrımcılığın her zaman olacağını ve ihtiyaç duyulan yatırımların yapılacağını söylemişti. Buna bağlı olarak Şimşek, “İş ve aş imkanlarının artması için makro anlamda ne gerekiyorsa yapacağız." diye konuştu.

Milli birlik projesi

2013'te Mayıs'tan itibaren Türkiye'de yeni bir dönem başlarken, milli birlik ve kardeşlik projesini takip eden Çözüm Süreci ile bütün sorunlar masaya yatırıldı. Olayların demokratik bir ortamda çözülme iradesi gösterilmişken birileri bundan rahatsız oldu. Önce Gezi olayları, ardından 17-25 Aralık kumpasları, sonra da 6-7 Ekim süreciyle Türkiye'deki kardeşliğe doğrudan kasteden eylemlere girişildi.

Yaşanan son gelişmelerin ardından artık sadece halkın kendisini muhatap alan Hükümet, milli birlik ve kardeşlik projesini yeniden başlatacak. Proje kapsamında 'İstişare Meclisleri'nin kurulması için talimat verildi.

İl ve ilçelerde sivil toplum kuruluşlarından, kanaat önderlerinden herkesin saygı duyduğu isimlerden oluşan İstişare Meclisleri'nin üyeleri, bakanlarla, hatta Başbakan'ın ziyaretlerinde doğrudan Başbakan ile muhatap olacak. Böylelikle Türkiye'de huzurun pekiştirilmesi ve demokrasinin tabana yayılması için çalışmalar yürütülecek. 

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 18
  • Mehmet 8 yıl önce Şikayet Et
    Güneydoğu için önemli vaatler halkın canı yanıyor esnaf kepenk indiriyor Çekler karşılıksız krediler ödenemediği için bankaların Balıkesir'le karşı karşıya prim ve vergilerin ertelenmesi bir katkı lakinsgk ve vergi daireleri özel bankalardan daha acımasız herşeye haciz koyuyor kamu haczinin olduğu bir şey satılamıyor ya biir defaya mahsus vergi ve Sgk affı yada borç ertelemesi ile hacizlerin kaldırılması devletin büyüklüğüne yakışır
    Cevapla
  • diyarbekir aşığı 8 yıl önce Şikayet Et
    Devlet bizi artık pkkdan kurtarmalı diyarbakırı normalleştirmeli bunun için= 1.sur ilçesini turizme açmalı burada 500 civarında tarihi cami kilise burç vs. var 2.Surda yaşayan aileleri diyarbakırın çeşitli mevkilerindeki tokilere yerleştirmeli. 3.her aileden 1 kişi devlet tarafından işe alınmalı halkın aidiyet duygusunun tekrar kazanılması için bu gençler sözleşmeli asker yapılmalı sınır birliklerine katılmalı. 4.Güvenlik güçleri şehri eline almalı hdpkknın egemenliğini bitirmeli . Bunlar yapılırsa diyarbakır diğer kürt şehirleri olan elazığ antep urfa gibi normalleşir.
    Cevapla
  • Turuncu 8 yıl önce Şikayet Et
    şehir planlamaları gözden geçirilmeli
    Cevapla
  • saga 8 yıl önce Şikayet Et
    Ben ALLAH rızası için hiç bir yardım yapılmasına rıza göstermiyorum ve eğer benim vergilerimden yapılacaksa hakkımı helal etmiyorum. Daha bir hafta önce Van'da itin biri depremde Avrupa devletlerinden gelen millarca dolar yardım geldiğini ve devletin onları yediğini, kendilerine vermediğini söyledi.Nankör bunlar!
    Cevapla
  • selim 8 yıl önce Şikayet Et
    bizim suçumuz ne elektiriğe zam suya zam doğalgaza zam yağa şekere çaya zam yıllarca pkk ya destek vermiş bunlar o hendekler eşilirken bir tanesi devlete haber vermemiş şimdide benim vergilerimle 5 bakanın bir başbakanın ve cumhurbaşkanının isteğiyle adamları ihya et ben hakkımı helal etmiyorum. arkadaş..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle