19 kişilik 'çip çetesi' çökertildi

Yaklaşık 100 bin kişinin kredi kartını kullanarak 100 milyon YTL'lik dolandırıcılık yaptıkları belirlenen 19 kişilik çete çökertildi

19 kişilik 'çip çetesi' çökertildi
19 kişilik 'çip çetesi' çökertildi
GİRİŞ 10.06.2006 11:07 GÜNCELLEME 10.06.2006 11:07

Çete üyelerinin arasında geçtiğimiz yıl yine dolandırıcılık yaptıkları gerekçesiyle polis tarafından yakalanan ve çıkarıldıkları mahkeme tarafından kefaletle serbest bırakılan üniversite öğrencileri 'Profesör' lakaplı Ahmet Hamdi Güler ile Sadun Özkaya da bulunuyor.

Polis, geçtiğimiz yıl yakalanan Boğaziçi Üniversitesi Elektronik Mühendisliği'nden uzaklaştırılan şebeke lideri Güler ile Bilgi Üniversitesi Web Tasarımcılığı bölümünden uzaklaştırılan Sadun Özkaya'nın internet ve ATM'lere yerleştirdikleri cihazlarla yeni bir dolandırıcılık yaptığı bilgisini aldı.

ATM'LERE KAMERA KOYMUŞLAR

'Çip' adı verilen istihbarat çalışmasında, 'Paşa' lakaplı Ferhat Çelik ve 'Komutan' lakaplı Zülfü Uzun Çavdar'ın da şebekeye katılarak internet üzerinden yerli ve yabancı banka müşterilerine ait hesap bilgilerini aldıkları ortaya çıktı. Kart bilgilerinin de hazırlanan sahte kartlara aktarılarak paraların çekildiği, para çekilen kartların ise 500 ile bin dolar arasında piyasaya sürüldüğü belirlendi.

Şebeke üyelerinin internet üzerinden yazışmalarını da takip eden polis, şebekenin banka ATM'lerine kamera koyarak müşterilerin şifrelerini de aldıklarını tespit etti. Bazı şebeke üyelerinin de Güler'in talimatıyla ATM'lerin kart okuma bölümünün sahtesini yaptırarak orjinal parçayı söktükleri ve yerine sahte parçayı takarak kart bilgilerini kopyaladıkları belirlendi. Yapılan tespitlerin ardından, 19 şebeke üyesi yakalandı. Adliyeye sevkedilen zanlılardan 16'si çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. 

GİMA'daki soygunla bağlantısı araştırılıyor

Polisin zanlıların üzerinde ve evlerinde yaptığı aramada, bin 600 adet sahte kredi kartı, 6 adet encoder cihazı, 2 adet kart printer cihazı, 1 adet tipper cihazı, çok sayıda bilgisayar, sahte nüfus cüzdanları, sürücü belgesi, pasaport ve ATM cihazının kart giriş bölümüne uygun şekilde düzenlenmiş sahtecilik düzeneği ele geçirildi. Bilgisayarlar üzerinde yapılan incelemede yurtiçi ve yurtdışındaki banka müşterilerine ait 100 bin adet kart bilgisine ulaşıldı. Bu kartlardan 100 milyon YTL kullanıldığı tahmin edilirken, dolandırıcılığın boyutu Bankalararası Kart Merkezi'nin yapacağı çalışma sonrasında ortaya çıkacak. Polis, şebekenin GİMA alışveriş merkezlerindeki dolandırıcılık olayıyla ilgili bağlantısını da araştırıyor.



Devrim Tosunoğlu