Doğal sabuna ilgi tesis sayısını artırdı

ZUHAL UZUNDERE KOCALAR / İRFAN AYDOĞDU - Halk arasında "yeşil sabun" olarak da bilinen "Nizip sabunu", yeniden ilgi görmeye başlayınca imalathane sayısı da arttı.

Doğal sabuna ilgi tesis sayısını artırdı
Doğal sabuna ilgi tesis sayısını artırdı
GİRİŞ 14.08.2015 12:05 GÜNCELLEME 14.08.2015 12:55

Türkiye'nin önemli zeytin üretim merkezlerinden Nizip ilçesinde sabun üretimi de halkın geçim kaynakları arasında yer alıyor. Sabun üretimi, son dönemde vatandaşların doğal ürünlere yönelmesiyle artmaya başladı. 

Vücut ve yüz temizliğinin yanı sıra kozmetik sektöründe de kullanılan zeytinyağlı Nizip sabunu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sıkça kullanılıyor. Başta Ortadoğu olmak üzere dünyanın birçok ülkesine de ihraç edilen sabun, doğallığı nedeniyle ilgi görüyor.

Sabun imalatçısı Remzi İnce, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluk yıllarından itibaren sabun imalathanelerinde çalıştığını söyledi. 

Çıraklık döneminde ilçede 50'den fazla sabun üretim merkezi bulunduğunu belirten İnce, bu sayının sıvı sabun ve şampuan kullanımının artmasıyla 10'a kadar düştüğünü ifade etti.

Son dönemde vatandaşların doğal ürünlere yönelmesiyle imalathane sayısının 20'ye ulaştığını anlatan İnce, şöyle konuştu:

"Zeytinyağlı sabun üretimi meşakkatli olduğu için eleman sıkıntısı yaşıyoruz. Talebin azaldığı dönemlerde bu işi yaparak geçinmek imkansız hale gelmişti. Çok az kişi direnip bu işi bırakmadı. Şimdilerde sabunlarımız yavaş yavaş para etmeye başlasa da henüz istenilen seviyede değil. O yüzden insanlar atalarımızın mesleği olan sabun işinde yetişmek ve sabun ustası olmak istemiyor. Bu yüzden de çırak bulmak bile bizi çok zorluyor. İstiyoruz ki tamamen doğal olarak ürettiğimiz sabunlar, gelecek kuşaklara kültürel miras olarak kalsın. Onun için bu mesleğe sahip çıkılmalı."

Zeytinyağlı sabunun ciltteki bazı lekelere ve sivilcelere iyi geldiğini savunan İnce, bu ürünün banyodaki temizlik için de ideal olduğunu kaydetti.

- Ağaçtan tezgaha zeytinin yolculuğu

Ağaçlardan toplanan zeytinler zahmetli bir işlemin ardından sabuna dönüşüyor.

Zeytinin çekirdeğiyle ezilerek "pirne yağ" haline getirilmesiyle başlayan işlem, büyük kazanlara konulan yağın "kostik" denilen sodyum hidroksit eklenerek yaklaşık iki gün boyunca kaynatılarak pişirilmesiyle devam ediyor. Karışım, istenilen kıvama geldikten sonra kovalarla özel hazırlanmış yerlere dökülüyor. Soğuduktan sonra özel bıçaklarla dilimlenen sabun, daha sonra kubbe şeklinde duvar gibi örülerek kurumaya bırakılıyor. Burada 4-5 ay bekletilen yeşil sabun paketlenerek müşterilere ulaştırılıyor.

KAYNAK: AA