Sıcaklığın düşmesinin üzüm bağlarına etkisi

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Celep:

Sıcaklığın düşmesinin üzüm bağlarına etkisi
Sıcaklığın düşmesinin üzüm bağlarına etkisi
GİRİŞ 05.05.2015 16:01 GÜNCELLEME 05.05.2015 16:01

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, Manisa'da üzüm bağlarını etkileyen don olayının, 2016 yılı mahsülüne zarar vermeyeceğini söyledi.

Ege İhracatçı Birlikleri'nden (EİB) yapılan açıklamaya göre, üzüm bağlarındaki hasarı tespit etmek amacıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, İzmir Ticaret Borsası, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Alaşehir Ticaret Borsası işbirliğinde inceleme yapıldı.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, konuyla ilgili açıklamasında, "İki ticaret borsamızın ve birliğimizin ziraat mühendislerinden oluşan bir uzman grubumuz Manisa'daki bağlarda ilk incelemelerini yaptılar. Bölgedeki hemen her ilçede ve hatta köyde bulunan bağlarımızın en az yarısında yüzde 10 ile yüzde 90 arasında zarara uğradığı gözlendi" ifadelerini kullandı.

Yeni yaz sürgünlerinin meydana geleceği ve asmanın ihtiyaç duyduğu sürgünler ile yaprak alanının yeniden oluşacağını öngördüklerini anlatan Celep, şunları kaydetti:

"Yeni gelecek sürgünlerin salkım verme oranının az olacağı düşünüldüğünden gelecek sürgünlerden elde edilecek üzüm miktarını şu aşamada tahmin edebilmek zor. Bunun için zarar gören bölgelerde gözlem bağları seçildi. Seçilen bağlarda yeni gelen sürgün sayısı ve bu sürgünlerin üzerinde bulunan salkım sayılarının tespit edilmesi ile üzüm verim oranı önümüzdeki aylarda daha doğruya yakın şekilde tahmin edilebilecektir. Şimdiden 'toplam Türkiye çekirdeksiz kuru üzüm rekoltesinde yüzde şu kadar kayıp var' gibi bir rakam telaffuz etmek doğru olmaz. Gerçek durumu ancak Temmuz ayı başında yapılacak rekolte heyeti araştırması ortaya koyacaktır. Ayrıca, yaşanan don zararının önümüzdeki 2016 yılı mahsulüne bir zarar vermesi söz konusu değil."

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri tarafından ayrıca zarar tespit çalışmaları yürütüldüğü bilgisini veren Celep, "Ülkemiz dünya çekirdeksiz kuru üzüm üretim ve dış satımında lider ülkelerin başında geliyor. Ancak yurtdışı piyasalarda dalgalanmalara yol açmamak adına ihracatçı arkadaşlarımızın yetkili kurumlardan gelecek resmi açıklamalara itibar etmelerini ve spekülasyonlara meydan vermemeleri hepimizin faydasına olacaktır" ifadelerini kullandı.

Açıklamada, Türkiye’de 2014-15 sezonunda çekirdeksiz kuru üzüm rekoltesinin 328 bin ton olarak tahmin edildiği hatırlatıldı.

KAYNAK: AA