Gıda Ar-Ge Proje Pazarı

TİM Başkanı Büyükekşi: - "2023 yılında 55 milyar dolarlık gıda ürünleri ihracatı hedefine ulaşmak için gıda sektörümüzün geleneksel düşünce tarzını aşıp, inovasyondan daha fazla yararlanması gerektiğine inanıyoruz"

Gıda Ar-Ge Proje Pazarı
Gıda Ar-Ge Proje Pazarı
GİRİŞ 21.04.2015 21:24 GÜNCELLEME 21.04.2015 21:24

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "2023 yılında 55 milyar dolarlık gıda ürünleri ihracatı hedefine ulaşmak için gıda sektörümüzün geleneksel düşünce tarzını aşıp, inovasyondan daha fazla yararlanması gerektiğine inanıyoruz" dedi.

Ege İhracatçı Birlikleri tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Türkiye'nin gıda sektöründe katma değeri yüksek üretime geçmesini amaçlayan Gıda Ar-Ge Proje Pazarı'nın ödül töreni ve gala yemeği İzmir'de yapıldı.

Törene katılan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, kentli nüfusunun artmasıyla gıda talebinin arttığını, nanoteknoloji gibi yeni teknolojilerin gıda alışverişi alışkanlıklarını değiştirdiğini kaydetti.

Farklı ürünlere talebin her geçen gün arttığını ve bu süreçte yenilikçi ürünlerin bir adım öne çıktığını kaydeden Büyükekşi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye, dünya nüfusunun önemli bölümünün toplandığı coğrafyanın kilit noktasında. Aynı zamanda sahip olduğu toprak ve iklim koşulları ile gıda üretimi için önemli bir avantaja sahip. Türkiye, bu avantajları ile sektörde yeni atılımlar yapıyor. Türk şirketlerimiz dünya markalarını satın alarak küresel rekabet liginde bir adım öne çıkıyor. Bu değişim ve atılım ile gıda alanında hedeflerimize adım adım ilerliyoruz. 2023 yılında 55 milyar dolarlık gıda ürünleri ihracatı hedefimiz var. Bu hedeflere ulaşmak için gıda sektörümüzün geleneksel düşünce tarzını aşıp, inovasyondan daha fazla yararlanması gerektiğine inanıyoruz."

Büyükekşi, TİM olarak "2023 İnovasyon Stratejisi" projesini tamamlamak üzere olduklarını belirterek, "Bu projede tüm sektörlerimizin 'inovasyon yol haritalarını' çıkarıyoruz. Gıda sektörümüzü kapsamlı olarak inceleyince birçok ülkenin bu alanda inovasyona odaklandığını gördük" dedi.

Proje pazarının büyük bir ivme kazandığını kaydeden Büyükekşi, 2012'deki ilk proje pazarında birinci olan "balık pullarını değerlendirme fikri"nin TÜBİTAK desteğiyle gıda jelatinine dönüştüğünü sözlerine ekledi.

Törende ilk 3'e giren katılımcıların yanı sıra 3 mansiyon ödülü ve 2 lise öğrencisine de ödülleri verildi.

İzmir Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Beril Esra İkizek ile aynı okuldan 9. sınıf öğrencisi Atakan Timal Ciğerim'e hazırladıkları projeler nedeniyle özel ödül verildi.

KAYNAK: AA