Balık ihracatını THY uçurdu

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Başkanı Kızıltan:

Balık ihracatını THY uçurdu
Balık ihracatını THY uçurdu
GİRİŞ 14.01.2015 16:30 GÜNCELLEME 14.01.2015 16:30

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Başkanı Sinan Kızıltan, Türk su ürünleri sektörünün son 14 yılda ihracatını yaklaşık 12 kat arttırarak 693 milyon dolara çıkardığını, bu artışta THY’nin direkt uçtuğu ülke sayısının çoğalmasının da etkili olduğunu söyledi.

Birlik tarafından Çeşme’de düzenlenen 2. Su Ürünleri Sektör Toplantısı’nda konuşan Kızıltan, sektörün pazar payının hem yetiştiricilik hem ihracat yönünden giderek arttığını bildirdi.

Türkiye'nin su ürünleri ihracatının geçen yıl yüzde 23 artarak 693 milyon dolara ulaştığını, havayoluyla yapılan ihracatın ise yüzde 112 artışla 38 milyon dolara çıktığını ifade eden Kızıltan, bu sayede ABD'ye yapılan ihracatın da yüzde 65 artarak 16 milyon dolara ulaştığını kaydetti.

Kızıltan, şu bilgileri verdi:

"Türk su ürünleri sektörü, son 14 yılda ihracatını yaklaşık 12 kat arttırarak 693 milyon dolara çıkardı. AB ülkeleri başta olmak üzere 80 ülkeye ihracat yapıyoruz. Bu artışta THY’nin direkt uçtuğu ülke sayısının çoğalması etkili oldu. THY'nin her yeni bağlantısı sektör açısından yeni bir pazar oldu. Bu sayede ihracatımız gelecek dönemde de artmaya devam edecek. Halen Avrupa’daki levrek üretiminin yüzde 40-45’lik kısmını ülkemiz karşılıyor. En büyük artışı gösteren pazarlarımız ise sırasıyla Rusya, Hollanda, Japonya, İspanya ve İtalya oldu."

Kızıltan, iç tüketimde kişi başı 15 kilogramlık tüketim hedefine ulaşılması hedefi kapsamında kamu spotu hazırladıklarını da sözlerine ekledi.

"Yetiştiricilik, avcılığı geçecek"

Su Ürünleri Tanıtım Grubu Başkanı Melih İşliel ise Dünya Gıda Örgütü'nün 2018 yılında yetiştiricilik ürünlerinin avcılıkla elde edilen su ürünlerini geçeceği öngörüsünde bulunduğunu hatırlattı.

İşliel, "2018’de kişi başı su ürünleri tüketimi dünyada 19.6 kilogram olacak. En önemli üretici ülkeler arasında yer alan Türkiye'de de tüketimin artmasını hedefliyoruz” dedi.

KAYNAK: AA