TESK Genel Başkanı Palandöken:

"Yeni yılın ilk gününde sigara ve alkol üzerinden alınan maktu verginin enflasyonun ötesinde yükseltilmesi kaçağı daha da özendirir"

TESK Genel Başkanı Palandöken:
TESK Genel Başkanı Palandöken:
GİRİŞ 02.01.2015 10:13 GÜNCELLEME 02.01.2015 10:13

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları (TESK) Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sigara ve alkol üzerinden alınan maktu vergiye enflasyonun üzerinde artış yapılmasının sigara kaçakçılığını özendireceğini savundu.

Palandöken, yazılı açıklamasında, sahte ve kaçak sigara miktarının son dönemde arttığını ve mücadelenin kararlılıkla sürdürülmesi için yapılan zammın geri alınması gerektiğini belirtti.

Yeni yılın ilk gününde sigara ve alkol üzerinden alınan maktu vergide enflasyonun üzerinde artış yapılmasının sigara kaçakçılığını daha da özendireceğini öne süren Palandöken, şunları kaydetti:

"Yapılan bu zam, sigara fiyatlarında ve kaçak sigarada artış olacağı anlamına geliyor. Bu da artık zaman içerisinde 5 sigaradan 1’i değil, 4 sigaradan 1’ kaçak anlamına gelecek. Çünkü zam her zaman kaçağı artırmaktadır. Kaçağın artması hem vatandaşın sağlığının tehlikeye girmesi hem de devletin vergi kaybına uğramasıdır. Sigara şirketlerinin zammı vatandaşa yansıtması halinde tiryakilerin cebinden ilave 1 milyar lira çıkacak. Zamla birlikte kaçak oranının artması, esnafımızı büyük bir ciro kaybına uğratacak. Bu da küçük esnafın daha çok mağdur olması ve vergi kaybıdır. Bunların yaşanmaması için zammın acilen geri alınması hem vergi kaybının önlenmesi, kaçağın önüne geçilmesi, hem de esnafın zor duruma düşmesini önleyecektir."

KAYNAK: AA