Tekstil ürünlerine ait kotaların dağıtımı

Kuzey Kore ve Belarus'tan ithal edilen tekstil ürünleri için tespit edilen 2015 yılına ait kotalar, ithalatçı talepleri dikkate alınarak, başvuru sırasına göre yapılacak

Tekstil ürünlerine ait kotaların dağıtımı
Tekstil ürünlerine ait kotaların dağıtımı
GİRİŞ 31.12.2014 10:55 GÜNCELLEME 31.12.2014 10:55

Kuzey Kore ve Belarus'tan ithal edilen tekstil ürünleri için tespit edilen 2015 yılına ait kotalar, ithalatçı talepleri dikkate alınarak, başvuru sırasına göre yapılacak.

Ekonomi Bakanlığı'nın "Tek Taraflı Kontrol Sistemi Kapsamında Kotaya Tabi Tekstil Ürünlerine Ait Kotaların Dağıtımı ve Yönetimine İlişkin Tebliği" Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, söz konusu kotaların dağıtımından yararlanmak isteyen ithalatçılar, başvuru formunu eksiksiz doldurarak, 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğüne ithal lisansı başvurusunda bulunacak. Başvuruların değerlendirilmesinde, genel evrak kayıt tarihi ve kayıt numarası esas alınacak.

Kullanılabilir kota miktarlarının mevcut olması halinde, tebliğ kapsamındaki kotadan yararlanan ve adına ithal lisansı düzenlenen ithalatçılara, söz konusu ithal lisansında belirtilen miktarın en az yüzde 50'sinin ithalini gerçekleştirmiş olmaları şartıyla, aynı ülke ve aynı kategori için belirlenen azami miktarları aşmamak üzere, yeniden kota tahsisi yapılacak.

İthal lisanslarının geçerlilik süresi, düzenlendiği tarihten itibaren 6 ay olacak. Ancak, bu süre 31 Aralık 2015 tarihini geçemeyecek. İthalatçıların, ithal lisansında belirtilen miktarın en az yüzde 60'ının ithalini gerçekleştirmiş olmaları şartıyla, 31 Mart 2016 tarihini geçmemek üzere 3 aya kadar süre uzatımı verilebilecek.

Tebliğ, 1 Ocak 2015 tarihinde yürürlüğe girecek.

KAYNAK: AA