TZOB Genel Başkanı Bayraktar:

"Ülkemizde daha güçlü kooperatiflere gereksinim vardır"

TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
GİRİŞ 20.12.2014 11:50 GÜNCELLEME 20.12.2014 11:50

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'de daha güçlü kooperatiflere gereksinim olduğunu belirtti.

Bayraktar, 21 Aralık Dünya Kooperatifler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, geniş kesimleri bünyesinde barındıran ortaklık modeli olması bakımından kooperatiflerin her geçen gün yeni başarıya imza attığını ifade etti. Kooperatifçiliği en iyi "birlikten kuvvet doğar" sözünün açıkladığını vurgulayan Bayraktar, kooperatiflerde temel amacın kar değil, işbirliği ve dayanışma olduğuna işaret etti.

Kooperatiflerin, sürdürülebilir kalkınmayı başarmada önemli görevler üstlendiğine değinen Bayraktar, Türkiye'de, kooperatifçiliğin 150 yıllık geçmişi olmasına ve sayıca yeterli kooperatif bulunmasına rağmen, kendinden beklenen gelişmeyi gösterdiğini belirtti. Bayraktar, şunları kaydetti:

"Ülkemizde kooperatifçilik az ortaklı bir yapıya sahiptir. Bu nedenle kooperatifçiliğin esas amacı olan; ölçek ekonomisi, işbirliği ve sinerji etkisi bakımından ülkemiz, az ortaklı kooperatif yapısıyla dünya uygulamalarının oldukça gerisindedir. Kooperatiflerin kendilerinden beklenen görevleri yerine getirecek yönetim anlayışına, idari kapasiteye ve teknik bilgiye sahip olmaması, egemen pazar güçlerinin kooperatifleri özel sektörün rakibi olarak görme ve göstermeleri kooperatifçiliğin önündeki başlıca engeller olarak durmaktadır. Küçük işletmelerin çok yoğun olduğu bu tarımsal yapıda ekonomik örgütlenme yetersiz kalmış, tarımsal örgütler arasında yeterli koordinasyon sağlanamamıştır. Ülkemizde daha güçlü kooperatiflere gereksinim vardır."

KAYNAK: AA