Ukrayna'daki gelişmeler

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankasından, Ukrayna doğalgaz boru hattı modernizasyonu için 150 milyon avroluk kredi

Ukrayna'daki gelişmeler
Ukrayna'daki gelişmeler
GİRİŞ 15.12.2014 19:06 GÜNCELLEME 15.12.2014 19:06

Ukrayna ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (AİKB) arasında, ülkedeki doğalgaz boru hattının modernizasyonuna ilişkin 150 milyon avroluk kredi anlaşması imzalandı.

AİKB'nin Ukrayna'nın Avrupa'dan doğalgaz ithal etmesini sağlayacak "Urgenoy-Pomari-Ujgorod" doğalgaz boru hattının modernizasyonu için bu ülkeye 150 milyon avroluk kredi ayırmasını öngören söz konusu anlaşma, Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavel Klimkin ile AİKB'nin Enerjiden sorumlu Direktörü Riccardo Puliti tarafından imzalandı.

Ukrayna doğalgaz taşımacılık ve dağıtım şirketi Ukrtransgaz'dan yapılan açıklamaya göre, imza töreninde konuşan Puliti, söz konusu projenin, ülkenin doğalgaz taşımacılığı altyapısının modernizasyonuna yönelik bir proje olmakla birlikte, Ukrayna'nın enerji sektörünün tam olarak şeffaf olması için de bir altyapı oluşturacağını kaydetti. Puliti, Ukrayna'nın, doğalgaz taşımacılığı sisteminde kilit ülke olduğunu kaydederek, bu çerçevede Ukrayna'nın Avrupa enerji merkezi haline dönüşebilme imkanının bulunduğunu vurguladı.

Söz konusu proje, Ukrayna'nın Avrupa'dan doğalgaz ithal etmesini sağlarken, söz konusu doğalgaz projesinin modernizasyonu çerçevesinde, 120 kilometrelik doğalgaz boru hattının modernizasyonu öngörülüyor. Söz konusu projenin gerçekleştirilmesiyle Ukrayna'nın doğalgaz taşımacılığındaki kaybının yüzde 20 oranda azaltılması planlanırken, bu proje çerçevesinde ayrıca Romni kentindeki doğalgaz kompresör istasyonunun modernizasyonu da hedefleniyor.

Bu projenin gerçekleştirilmesiyle Ukrayna hükümeti de doğalgaz piyasasında reformlar gerçekleştirmeyi, ayrıca Ukrtransgaz ve Naftogaz şirketlerindeki yönetimin iyileştirilmesini ve şeffaflaştırılmasını sağlamayı üstleniyor.

Söz konusu projenin toplam tutarı 600 milyon avroyu oluştururken, bu proje için AİKB'nın 150 milyon avroluk kredisinin yanı sıra Avrupa Yatırım Bankasının 150 milyon avroluk kredisi ve Naftogaz şirketinin öz sermayesinin kullanılması da öngörülüyor.

KAYNAK: AA