Çin ve Avustralya arasında serbest ticaret anlaşması imzalandı

Ccedil;in ile Avustralya arasında serbest ticaret anlaşması imzalandı.

Çin ve Avustralya arasında serbest ticaret anlaşması imzalandı
Çin ve Avustralya arasında serbest ticaret anlaşması imzalandı
GİRİŞ 17.11.2014 14:31 GÜNCELLEME 17.11.2014 14:31

Şinhua ajansının haberine göre, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Avustralya'da düzenlenen G20 Liderleri Zirvesi'ne katılmasının ardından, Şi Cinping ve Çinli yetkililerinin Avusturalya'daki resmi temasları kapsamında, dokuz yıldır görüşmeleri süren serbest ticaret anlaşmasının imzalandığı bildirildi.

İki ülke arasında imzalanan serbest ticaret anlaşması hükümlerine göre, bundan sonra Çin'den Avustralya'ya ithal edilen ürünlerden gümrük vergisinin alınmayacağı, Avustralya ürünlerinin de Çin'e gümrüksüz gireceği açıklandı.

Ayrıca, iki ülke arasında pazar giriş fırsatlarının yanı sıra yatırım kapsamında şeffaflığın ve öngörülebilirliğin artırılacağı kaydedildi. Diğer yandan Çin-Avustralya arasındaki anlaşmanın e-ticaret, mal ve hizmet ticareti gibi 10'dan fazla alanı kapsadığı ifade edildi.

Çin Ticaret Bakanı Gao Huçıng, Avustralyalı mevkidaşı Andrew Robb ile görüşmesinin ve imzalarının atılmasının ardından, anlaşmanın iki ülkenin ticari ve ekonomik bağları çerçevesinde derinlemesine kalkınmayı teşvik edeceğini vurguladı.

Ayrıca Çin ve Avustralya arasında varılan diğer bir mutabakatta, Çin para birimi ''Renminbi''nin kullanımı kapsamında Sidney'de işlem hizmetlerinin başlatılacağı kaydedildi.

KAYNAK: AA