TESK Genel Başkanı Palandöken:

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, iş kazalarında yeni can kayıpları yaşamamak için Ahilik geleneğinin iş yerlerinde uygulamaya konulmasının çalışanların, işverenlerin ve ülkenin faydasına olacağını belirtti.

TESK Genel Başkanı Palandöken:
TESK Genel Başkanı Palandöken:
GİRİŞ 15.11.2014 13:08 GÜNCELLEME 15.11.2014 13:08

Palandöken, yazılı açıklamasında, son zamanlarda artan iş kazalarında Ahilik geleneğinden örnek alınması, çıraklık ve kalfalık sistemine geri dönülmesi gerektiğini ifade ederek, son 22 yıldır yaşanan iş kazalarından toplum olarak ders alınması gerektiğini kaydetti.

Artan iş kazalarının Ahilikten kopulmaması gerektiğini gösterdiğini bildiren Palandöken, yeni kazalar ve yeni can kayıpları yaşamamak için Ahilik geleneğinin iş yerlerinde uygulamaya konulmasının çalışanların, işverenlerin ve ülkenin faydasına olacağını ifade etti.

İş kazalarının asıl nedeninin ustalık ve çıraklık sistemine uyulmaması olduğunu vurgulayan Palandöken, Ahilik geleneğindeki çıraklık ve kalfalık sisteminde çırak ve kalfaya ustası tarafından mesleğin en iyi şekilde öğretildiğini belirtti.

Her zaman doğru olunması, yapılan işte en kaliteli malzemenin kullanılması ve en iyi işçiliğin yapılmasının öğretildiğine dikkati çeken Palandöken, "Mesleği öğrenen çırak ve kalfanın iş güvenliği ve sağlığı hep ön plandadır. Çırak ve kalfa usta olmak için uygulamalı sınava tabi tutulur. Heyet, yapılan işi ve ürünü en ince noktasına kadar inceledikten sonra çırağın kalfa, kalfanın usta olmasına izin verir. Tabi bu izni verirken de ustasının kefaletini alır. Yani her işte geçmişte olduğu gibi eğitim ön planda olmalıdır" ifadesini kullandı.

Palandöken, 2014'ün sekiz ayında bin 270 işçinin yaşamını yitirdiğini, hayatını kaybeden işçilerin 325'inin maden, 227'sinin inşaat, 162'sinin tarım ve 92'sinin taşımacılık iş kolunda çalıştığını kaydetti.

Türkiye'nin Avrupa'da iş kazaları ve işçi ölümlerinde birinci sırada yer aldığını dile getiren Palandöken, Türkiye'de ölümle sonuçlanan iş kazası oranlarının 100 binde 20,5 iken bu oranın Norveç, İsveç, İsviçre ve Danimarka gibi ülkelerde 100 binde 2'nin altında olduğunu bildirdi.

En fazla ölümün ise bin 700 kişinin hayatını kaybettiği 2011 yılında yaşandığını kaydeden Palandöken, bu tür kazaların olmaması, yeni acıların yaşanmaması için her sektörde ahilik kültür ve geleneğinin uygulanmasını ve her türlü tedbirin alınmasını istedi.

KAYNAK: AA