GİB borç sorgulama ile vergi borcu öğrenme

Türkiye'de 2 milyon kişiyi ilgilendiren vergiler ve vergi borcu sorgulamasına ilişkin bilgileri sizler için derledik.

GİB borç sorgulama ile vergi borcu öğrenme
GİB borç sorgulama ile vergi borcu öğrenme
GİRİŞ 21.10.2014 09:30 GÜNCELLEME 27.10.2014 00:29

Gib, açık adıyla Gelir İdaresi Başkanlığı’nın kısaltılmış şekli olarak kullanılan, kişilere ait birçok borç sorgulama işlemini online olarak hızlı ve pratik bir şekilde sorgulamaya imkan sunmaktadır. Çeşitli borç türlerini bir tek web adresi üzerinden görebilmek mümkün ve kolaydır.

BORCUMUZU NASIL SORGULARIZ?

Kamu kurumlarının bulunduğu adreslere bizzat başvuru yapmadan üzerinizde kayıtlı olarak görülen çeşitli borç dökümlerini en hızlı şekilde dilediğiniz yerden yapabilirsiniz. https://intvd.gib.gov.tr web adresini kullanarak; ana sayfa üzerinde yer alan “ Borç Sorgula” butonu tercih edildikten sonra açılan sorgu ekranına T.C. Kimlik No, Nüfus Cüzdanı Seri / No, Annenizin/Babanızın/Eşinizin/Çocuğunuzun TC Kimlik Numarası veya Annenizin Kızlık Soyadı bilgilerin girilmesi kaydıyla tüm borçların dökümü TC Kimlik Bilgileri ile Giriş yapılarak gerçekleştirilebilir.

 

VERGİ BORCU SORGULAMA

Çeşitli vergi borçlarını çok fazla birikmeden kontrol ederek ödemeniz sizler için oldukça avantajlı olacaktır. Sürekli biriken vergi borçları zamanla başınıza olumsuz durumları çıkartacaktır. Bu gibi olumsuzluklara mahal vermemek adına Vergi Borcu Sorgulama İşlemi gerçekleştirilmeli ve var olan durum karşısında gerekli adımlar atılmalıdır. Vergi Borcu Sorgulama işlemi için birden fazla yolu kullanabilirsiniz. E- devlet sistemi ile şifreli sorgulamanın yanı sıra Gelir İdaresi Başkanlığı web sayfası üzerinden de kimlik bilgilerinizi kullanarak kolayca sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. E- devlet istemi üzerinden Vergi Borcu Sorgulama için PTT şubelerinden kimliğinizle alınmış olan bir e-devlet şifresi gereklidir. 2tl karşılığında alacağınız bu şifre ile vergi Borcu Sorgulamasının yanı sıra pek çok resmi işinizi de sistem üzerinden yürütebilirsiniz. Bu nedenle sizlerin yerine başkalarının sisteme girişini engellemek için almış olduğunuz e-devlet şifresini kimseyle paylaşmamanız gereklidir. Aksi halde yapılan tüm işlemlerin sonucundan sizler sorumlu tutulursunuz.

KİRA BEYANNAMESİ

Kira geliri elde eden vatandaşları yakından ilgilendiren bir durumdur. 2013 yılı içerisinde toplam kira geliri olarak 3,200 TL gelire sahip olan tüm vatandaşlar kira beyannamesi gerçekleştirmelidir. Arazi, bina, haklar, motorlu taşıtlar gibi çeşitli mal ve mülklerin kiraya verilmesi karşılığı elde edilen gelirlerin tümü kira geliri olarak tanımlanmaktadır. Elde edilen tüm kira gelirleri her yılın mart ayı içerisinde bir önceki yıla ait olan kira gelirini beyan etmek zorundadırlar. www.gib.gov.tr web adresi üzerinden sisteme giriş yapılarak hazır kira beyanlarından yararlanmak suretiyle gerekli kira beyannamesi gerçekleştirilebilir. Ayrıca direk vergi dairesine de şahsi başvuru yapılarak gerekli kira beyannamesi beyan edilebilir.

KİRA SÖZLEŞMESİ

Ev sahipleri ile kiracılar arasında imzalanan ve son dönemlerde kanuni bir zorunluluk durumuna gelen kira sözleşmesi, karşılıklı olarak hem konut sahiplerinin haklarını hem de kiracıların haklarını koruyan bir uygulamadır. Kira sözleşmesinde genel olarak; il, ilçe, Mahalle, Cadde, Sokak ve No, Kiralanan yerin Cinsi, Kiraya Verenin Adı Soyadı, Kiraya Verenin İkametgahı, Kiracının Adı ve Soyadı, Kiracının İkametgahı, Kiracının İş Adresi ve Tel, Bir Aylık Kira Karşılığı, Bir Yıllık Kira Karşılığı, Kiranın Ne Şekilde Ödeneceği, Kira Müddeti, Kiranın Başlangıç Tarihi, Kiralanan şeyin şimdiki durumu ve Kiralanan şeyin ne iş için kullanılacağı gibi ifadeler yer almaktadır. Gib, açık adıyla Gelir İdaresi Başkanlığı’nın kısaltılmış şekli olarak kullanılan, kişilere ait birçok borç sorgulama işlemini online olarak hızlı ve pratik bir şekilde soğulamaya imkan sunmaktadır. Çeşitli borç türlerini bir tek web adresi üzerinden görebilmek mümkün ve kolaydır. Kamu kurumlarının bulunduğu adreslere bizzat başvuru yapmadan üzerinizde kayıtlı olarak görülen çeşitli borç dökümlerini en hızlı şekilde dilediğiniz yerden yapabilirsiniz. https://intvd.gib.gov.tr web adresini kullanarak; ana sayfa üzerinde yer alan “ Borç Sorgula” butonu tercih edildikten sonra açılan sorgu ekranına T.C. Kimlik No, Nüfus Cüzdanı Seri / No, Annenizin/Babanızın/Eşinizin/Çocuğunuzun TC Kimlik Numarası veya Annenizin Kızlık Soyadı bilgilerin girilmesi kaydıyla tüm borçların dökümü TC Kimlik Bilgileri ile Giriş yapılarak gerçekleştirilebilir.