Kurban fiyatlarındaki artışın sebebi

Kurban bayramı öncesi ithalat lobisinin "Türkiye'deki fiyatlar yüksek" diyerek hükümete ithalat yapması için baskı yapıldığı, bu hareketlenmenin fiyatların artışına sebep olduğu iddia edildi.

Kurban fiyatlarındaki artışın sebebi
Kurban fiyatlarındaki artışın sebebi
GİRİŞ 30.09.2013 11:38 GÜNCELLEME 30.09.2013 11:38

Türkiye Et, Süt, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yörük, ''Türkiye'de fiyatlar yüksek, hayvanla ilgili sıkıntı var' gibisinden, ithalatın açılması yönünde hükümete baskı kurmaya çalıştılar. Biz de hükümeti, bu lobiye karşı 'dikkatli olun, dik duralım' diye uyardık. Fiyat artışının sebebi bu hareketlenme sonucudur" dedi.

ÜRETİCİLER ELLERİNDEKİ HAYVANLARI SAKLIYOR

Yörük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üreticilerin ellerindeki hayvanları Kurban Bayramı'na sakladığını söyledi.

Besicilerin, "kaça satabilirsem satarım" mantığıyla bayram öncesinde fiyatları yükselttiğini fakat fiyatların daha sonra düştüğünü belirten Yörük, "Bayrama bir ay kala fiyatlar yükselmeye başlar, bayramda ise en üst seviyeye ulaştır" ifadesini kullandı.

İTHALAT LOBİSİNDEN HÜKÜMETE BASKI

Bayramın ardından iki haftalık süreçte fiyatların normale döndüğüne dikkati çeken Yörük, şöyle konuştu:

''Bu sene daha farklı geçiyor. İthalat lobisi gibi bazı çevreler, fiyatların artmasıyla nemalanmak için birtakım girişimlerde bulundu. Nasıl oluyor peki? Fiyatlarınızı artırırsınız, Doğu Anadolu'ya gidersiniz, 'cılız hayvan' dediğimiz hayvanları, fiyatları yükseltecek biçimde alım yaparsınız. Bu da iç piyasada hareketlenmeye sebep olur. Bu ne anlama gelir? 9-9,5 liraya aldığınız hayvan, reyonda 10-10,5 liraya çıkacak. 'Türkiye'de fiyatlar yüksek, hayvanla ilgili sıkıntı var' gibisinden, ithalatın açılması yönünde hükümete baskı kurmaya çalıştılar. Biz de hükümeti, bu lobiye karşı 'dikkatli olun, dik duralım' diye uyardık. Fiyat artışının sebebi bu hareketlenme sonucudur.''

PROGRAMA İHTİYAÇ VAR

''Kurban Bayramı'ndaki kesimler, normal kesimlerin 7-8 gününe bedel. Çok ciddi bir çıkıştır, buna hazırlıklıyız.'' diyen Yörük, kendileri açısından aciliyet verecek sıkıntı görmediklerini belirtti.

Yörük, sözlerini şöyle tamamladı:

''İthalata bağımlılığı daha da düşürecek enstrümanları korumamız lazım ama bir gerçek var ki besi materyalimiz pahalı. Bir miktar canlı besinin getirilmesinde fayda olacaktır. AB ortalamasıyla aramızda yüzde 50'lere varan fark var. Sorumluluğu olan insanların bunu bilip buna göre davranması gerekir. Etçileri ve sütçüleri birbirinden ayıran bir sistemle başlayıp, istikrar programıyla şekillendireceğimiz bir programa ihtiyacımız vardır.''

KAYNAK: AA