Yağışlar, erik rekoltesini olumsuz etkiledi

Lapseki ilçesinde, meyve ağaçlarının çiçek açtığı dönemdeki kuvvetli yağışların erik rekoltesini olumsuz etkilediği bildirildi.

Yağışlar, erik rekoltesini olumsuz etkiledi
Yağışlar, erik rekoltesini olumsuz etkiledi
GİRİŞ 29.04.2013 11:38 GÜNCELLEME 29.04.2013 11:38

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Lapseki Meslek Yüksekokulu Bahçe Tarımı Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Engin Gür, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yağmurların özellikle erik ağaçlarının çiçek açtığı dönemde etkili olmasının rekolte kaybına yol açtığını söyledi.

Meyve ağaçlarının tamamının bu yıl çiçek açmışken sert ve sürekli yağan yağmurun tehlikeli olduğunu ifade eden Gür, "Erikte rekolte kaybı var. Kirazlarda da aynı tehlike olabilir" dedi.

Ziraat Odası Başkanı Sadık Özdem, yağış dönemlerinde üreticiler gibi kendilerinin de tedirginlik yaşadığını belirterek, "Meteorolojiden edindiğimiz raporlara göre üreticilerimizi uyardık. Fakat yapabileceğimiz fazla bir şey de yok. Erik bu yıl maalesef yok denecek kadar az. Asıl korkumuz ihracat kirazı olarak adlandırdığımız 'Ziraat 900' kirazının az olması" diye konuştu.

Meyve üreticisi Rıfat Kaşıkçı ise bahçelerde eriğin yok denecek kadar az olduğunu kaydederek, "Geçen yıl 25 dönümden 12 ton erik elde ettik. Bu yıl beklentimiz 20 ton civarıydı. Ancak 500 kilogram eriği zor alacağız galiba. Ne yapalım, nasip bu kadarmış" ifadesini kullandı.

KAYNAK: AA