Rumlardan Yunanistan'a şok suçlama!

Güney Kıbrıs'ta, Dimitris Hristofyas'ın troykanın acı reçetesini kabul etmesine kadar giden sürecin, iflas eden ‘anavatan' Yunanistan'a yardım etme çabası ile başladığı görüşü hakim.

Rumlardan Yunanistan'a şok suçlama!
Rumlardan Yunanistan'a şok suçlama!
GİRİŞ 10.12.2012 06:34 GÜNCELLEME 10.12.2012 06:34

Zira, Yunanistan'da yaşanan ekonomik kriz nedeniyle Rum Popular, Laiki ve Kıbrıs bankaları halkın kasalarda birikmiş olan yaklaşık 23 milyar eurosu ile Yunan bankalarından tahvil alımı yaptı. Yunanistan'daki kriz nedeniyle paranın yarısı buharlaştı. Bu rakam 10 milyar euronun üzerine çıktı. Yunanistan'ın paraları geri ödeyemeyeceği ortaya çıkınca Rum bankaları ciddi nakit sıkıntısına girdi, halka nakit para ödeyemez duruma geldi. Sosyalist siyasi anlayışa sahip Rum Yönetimi Lideri Hristofyas devreye girdi. Bankaların batışını önlemek için Rusya'nın kapısı çalındı. Rusya, Rum Kesimi'ne acil olarak 2.5 milyar euro verdi.

Rus yardımı yetmedi

Ancak Rusya'dan gelen paralar Rumları kurtarmaya yetmedi. Yunanistan'da batan paranın yanında, Rum Kesimi'nde “bol keseden” dağıtılan ödenekler ve maaş artışları da ekonominin belini kırdı. Avrupa Komisyonu'nun yaptığı incelemelerde bile, Rum ekonomisinin “çok ciddi dengesizlikleri” olduğu saptandı. Milliyet'e göre, Eşel-Mobil uygulaması yani ‘otomatik maaş artışı' nedeniyle Rum ekonomisi yıllık 1 milyar euronun üzerinde açık verdi. Memurlar artıştan memnun oldu, ama devletin zararı giderek arttı. Bunun yanında, ülkede sosyal devlet anlayışında da ‘aşırıya' kaçmalar oldu. Örneğin Paskalya, Diyet ve Nobel ödenekleri gibi harcamalar borçları artırdı. Ücret politikaları iflas eden Rum Yönetimi, tekrar Rusya'nın kapısını çaldı. 2.5 milyar euro ek kredi istedi. AB baskı yaptı, Rusya vazgeçti.