Porto Riko valisi kriz önlemlerini açıkladı

Porto Riko Valisi Ricardo Rossello, ekonomik krizle mücadelede alınan önlemleri açıkladı.

Porto Riko valisi kriz önlemlerini açıkladı
Porto Riko valisi kriz önlemlerini açıkladı
GİRİŞ 01.03.2017 14:07 GÜNCELLEME 01.03.2017 14:07

Vali Rossello, ekonomik krizle mücadele kapsamında harcamaları azaltmak ve geliri artırmak için sübvansiyonları kaldıracağını, kamu kurumlarının sayısını yaklaşık yüzde 75 oranında azaltacağını ve bazı hükümet hizmetlerinin maliyetini düşüreceğini belirtti.

Kamu çalışanlarının işten çıkarılmayacağını ya da vergi artırımına gidilmeyeceğini söyleyen Rossello, ABD'ye bağlı Porto Riko'nun, gelecek yıllar içinde 7 milyar dolar bütçe açığıyla karşı karşıya kalabileceği ve 70 milyar dolarlık kamu borcunu yeniden yapılandırmasının gerekebileceği konusunda uyardı.

Rossello, yaklaşık iki saat süren konuşmasında, "Yanlış beklentiler oluşturmak için burada değilim. Burada büyük değişiklikler yapmalıyız. Porto Riko artık bu duruma dayanamaz." dedi.

Vali, önlemler arasında yer alan kamu kuruluşlarının sayısının, beş yıl içinde, 131'den 35'e düşürülmesinin yıllık 460 milyon dolar getireceğini kaydetti.

Porto Riko'nun 78 belediyesi için ayrılan sübvansiyonları kaldırmanın yıllık 350 milyon dolar gelir sağlayacağını söyleyen Rossello, memurların yıllık izinlerini 30 günden 15 güne düşürmenin de yılda 200 milyon dolar getirisi olacağına dikkati çekti.

Rossello, diğer bir önlemin de ayda 2 bin dolardan fazla kazananlar için emeklilik ödeneği kesintisi olduğunu açıkladı.

Federal Denetim Kurulunun, Porto Riko hükümetinden gelecek iki yıl içinde geliri 1,5 milyar dolar artırıp, harcamaları yaklaşık 3 milyar dolar azaltmasını istediğini söyleyen Rossello, bu zaman diliminde söz konusu beklentinin gerçekçi olmadığını ve bunun için 45 bin memurun işten çıkarılması gerektiğini ifade etti.

Rosello, 25 Şubat'ta yaptığı açıklamada, Washington'da ABD Hazine Bakanı Steve Mnuchin ile bir araya gelerek bölgeyi ekonomik krizden kurtarmak için destek talebinde bulunmuştu.

ABD ziyareti çerçevesinde Sağlık Bakanı Tom Price ile de görüştüğünü kaydeden Rosello, Porto Riko'nun sağlık alanında kesintilere uğrayan mali kaynakları konusundaki endişelerini ilettiğini vurgulamıştı.

Rosello'nun, bu geceye kadar 10 yıllık mali planını Federal Denetim Kuruluna sunması gerekiyor.

Kurulun, 15 Mart'a kadar onaylanması gereken mali planı reddetme hakkı bulunuyor.

KAYNAK: AA