Dolara Trump freni!

'Para birimimiz çok güçlü. Bu bizi öldürüyor' diyen Trump'ın 4 yıl sonra yeniden seçilebilmek için doların güçlenmesine müdahale edeceği belirtiliyor.

Dolara Trump freni!
Dolara Trump freni!
GİRİŞ 07.02.2017 12:46 GÜNCELLEME 07.02.2017 12:52

Dolar, ABD seçimlerini Donald Trump'ın kazanmasının ardından güçlenerek aralık ayında 14 yılın zirvesini gördü. Yatırımcıların dolara yönelmesinde, Trump'ın geniş kapsamlı vergi indirimleri ve altyapı yatırımlarının ülkedeki büyüme ve enflasyon hızını yükselteceği beklentisi etkili olmuştu. Ancak yatırımcıların dolar iştahı uzun sürmedi.
 
Son 10 yılın en kötü ocak ayını yaşayan dolar, kademeli bir şekilde düşmeye başladı.

Söz konusu düşüş eğiliminde, Trump ve ekonomi takımının doların aşırı değerli olduğuna yönelik açıklamaları önemli rol oynadı. Donald Trump, 17 Ocak'ta Wall Street Journal'a verdiği mülakatta, "Para birimimiz çok güçlü. Bu bizi öldürüyor." ifadesini kullanmıştı. Dolar, mülakatın yayınlanmasından sonra kayda değer seviyede düşerek Trump'ı hedefine ulaştırdı.
 
TRUMP NEDEN GÜÇLÜ DOLAR İSTEMİYOR?
 
ABD Başkanı Trump'ın, doların güçlenmesini istememesinin kendi geleceği açısından "bazı mantıklı sebepleri" olduğu belirtiliyor.
 
Seçim kampanyası boyunca, ABD'nin yabancı ülkelere kayan sanayi istihdamını ülkeye geri getireceğini vadeden Trump'ın zaferinde; Michigan, Wisconsin, Ohio ve Pennsilvanya gibi "salıncak" eyaletlerdeki fabrikalarda çalışan mavi yakalı seçmenlerin bu vaade inanmasının payı var.

Trump yönetiminin sanayi üretiminin GSYH'deki payını yüzde 12'den yüzde 20'ye çıkarma ve sektörde milyonlarca istihdam yapma hedefinin ancak Amerikalı sanayi şirketlerinin rekabet gücünü düşürmeyecek seviyedeki dolarla mümkün olabileceği ifade ediliyor. 

Doların yönünü yukarı çevirmesi durumunda ise Trump ve yönetiminden bunu tersine çevirecek yorumlar duyma olasılığı yüksek...

EKONOMİ ÇEVRELERİ NE DEDİ?

Dolardaki düşüşü hızlandıran bir diğer etken ise Trump'ın işbaşı yapar yapmaz aldığı tartışmalı kararlar oldu. Önemli finans kuruluşları, dolar rezervlerini elinden çıkarmaya başladı.
 
JP Morgan Chase, bir süre önce müşterileriyle paylaştığı yatırım notunda, "Dolara yönelik güven ve pozisyon alımları, Beyaz Saray'ın dengesiz politikalarıyla erozyona uğratılıyor" ifadelerine yer vererek, dolar rezervlerinin bir kısmını Japon yeni ve İsviçre frankına çevirdiğini duyurdu.
 
Pictet Asset Management'in Baş Stratejisti Luca Paolini de dolardaki rallinin bittiğini belirterek, "Trump ile ilgili tüm iyi haberleri fiyatlayan yatırımcılar, şimdilerde yeni başkanın politikalarının yetersiz kalması veya tamponlara çarpması halinde ne olacağını değerlendirmeye başladı." ifadesini kullandı.

KAYNAK: AA