Yellen'den ihracatçı ülkelere uyarı

ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen, dolardaki güçlenmenin ekonomik faaliyetleri baskı altına alabileceğini söyledi.

Yellen'den ihracatçı ülkelere uyarı
Yellen'den ihracatçı ülkelere uyarı
GİRİŞ 10.02.2016 17:52 GÜNCELLEME 10.02.2016 17:52

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, “ABD’deki finansal şartlar, son dönemde varlık fiyatlarında yaşanan büyük çaplı düşüşler, güçlenen dolar ve artan borçlanma maliyetiyle büyümeyi daha az destekler hale geldi. Bu gelişmeler kalıcı olursa ekonomik faaliyetleri ve iş gücü piyasasını baskılayabilir.” dedi.

Yellen’ın ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde yapacağı sunumun metni yayınlandı.

ABD ekonomisinin genel durumu ve uygulanan para politikasına ilişkin bilgilerin yer aldığı metinde, Yellen’ın geçen temmuz ayında yaptığı bir önceki sunumdan bu yana tam istihdam doğrultusunda ilerleme sağlandığı belirtildi.

Yellen, hazırladığı sunumda işsizlik oranının ocak ayında yüzde 4,9’a gerilediği ve bunun birçok Fed yetkilisi tarafından normal seviye olarak kabul edildiğini aktardı.

Metinde iş gücü piyasasındaki güçlenmenin ılımlı ekonomik büyümeye eşlik ettiğini anlatan Yellen, ABD’nin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’nın (GSYH) geçen yıl yüzde 1,75 civarında artış gösterdiğini bildirdi.

'İşgücü piyasası baskı altında kalabilir'

Yellen’ın ayrıca zayıf küresel büyüme ve güçlenen doların ülke ekonomisini olumsuz etkilediğini belirttiği metinde şu değerlendirmelere yer verildi:

“ABD’deki finansal şartlar, son dönemde varlık fiyatlarında yaşanan büyük çaplı düşüşler, güçlenen dolar ve artan borçlanma maliyetiyle büyümeyi daha az destekler hale geldi. Bu gelişmeler kalıcı olursa ekonomik faaliyetleri ve iş gücü piyasasını baskılayabilir.”

Bununla birlikte, artan istihdam ve ücretlerin reel gelirleri yukarı çekerek tüketici harcamalarını destekleyeceğini öngören Yellen, küresel büyümenin de yurt dışında uygulanan genişleyici para politikaları sayesinde zamanla yükseleceğini kaydetti.

İhracatçı ülkelere uyarı

Sunum metninde uluslararası gelişmelerin ABD ekonomisi için risk teşkil ettiğini belirten Yellen, bunların başında, Çin’in büyümesindeki sert düşüş ve yuanın değerindeki sert düşüşlerle belirsizleşen döviz kuru politikasının geldiğini vurguladı.

Yellen’in bu belirsizliğin küresel piyasalardaki dalgalanmaları artırdığına işaret ettiği metinde, emtia fiyatlarındaki sert düşüşe de değinilirken,”Düşük emtia fiyatları, ihracatçı ülkelere ve özellikle kırılgan yükselen piyasa ekonomilerine ilişkin finansal baskıyı artırabilir” görüşüne yer verdi.

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) tüm uluslararası gelişmeleri yakından izlemeye devam edeceğini vurgulayan Yellen, sunum metninde para politikasına yönelik değerlendirmelerde de bulundu.

Yellen, metinde ayrıca Fed’in para politikasında kademeli bir yol izleneceği görüşünü koruduğu ve bunun ılımlı büyümeyi ve istihdamı desteklemeye devam edeceği ifade etti.