İtalyan şirkete yasa dışı faaliyet suçlaması

Arjantin, İtalyan Edison International adlı şirketin ihtilaflı bölgelerde sondaj çalışmaları yapmasını yasa dışı olarak niteledi.

İtalyan şirkete yasa dışı faaliyet suçlaması
İtalyan şirkete yasa dışı faaliyet suçlaması
GİRİŞ 15.10.2015 05:56 GÜNCELLEME 15.10.2015 05:56

Arjantin'in resmi gazetesinde yayınlanan kararda, Falkland Adaları çevresindeki Arjantin'in kıta sahanlığı içerisinde petrol ve gaz projeleri yürüten firmaların öncelikle Arjantinli yetkililerin onayını alması gerektiği vurgulandı.

Kararın, Arjantin hükümetinin Falkland Adaları çevresinde yasa dışı olarak faaliyetlerine devam eden şirketlere karşı yürüttüğü strateji kapsamında alındığı belirtildi.

Nisan ayında Edison International, Noble Energy, Falkland Oil and Gas (FOGL), Premier Oil and Rockhopper Exploration adlarındaki 5 şirket, Falkland Adaları civarında yasadışı hidrokarbon keşif, arama ve muhtemel çıkarma yapmakla suçlanmıştı.

Şirketlerin bu faaliyetleri sürdürmek için herhangi bir Arjantinli kurumdan ruhsat ya da yasal izin almadıkları belirtilmişti.

Bu suçlamadan 2 ay sonra da haziran ayında, ülkenin güneyindeki Rio Grande şehri Federal Hakimi Lillian Herraez ihtilaflı bölgelerde faaliyetlerini sürdüren petrol şirketlerine ait gemilere ve diğer mallara el koyulması yanında 156 milyon dolarlık haciz emri vermişti.

Ayrıca Borders&Southern Petroleum, Desire Petroleum, Argos Resources ve FOGL adlı İngiliz 4 şirket de 2013 yılında Falkland Adaları çevresinde keşif yapmaktan menedilmişti.

Arjantin yönetimi 1833'te İngiltere tarafından el konulan Güney Atlantik Adaları'nın egemenliği tartışmaları konusunda İngiltere ile diyalog kurmak istiyor. İngiltere ise uzun süredir diyalog çağrılarını reddederek Falkland Adaları'ndaki egemenliğine dair bir şüphenin bulunmadığını ve konuya dair konuşulacak bir konunun da olmadığı yönündeki tavrını sürdürüyor.

Falkland Adaları'ndaki egemenlik iddiaları nedeniyle 2 Nisan 1982'de Arjantin ve İngiltere arasında yaşanan krizde, 655 Arjantinli ve 255 İngiliz asker hayatını kaybetmişti.

Falkland Adaları, Arjantin'in Tierra del Fuego kıyısından 700 km uzaklıkta bulunuyor. Adada yaşayan 3 bin kişi, Arjantin hükümeti tarafından İngiltere'nin adaya yerleştirdiği bir nüfus olarak görülüyor.

Arjantin, Falkland Adaları'nı Tierra del Fuego Eyaleti'nin bir bölümü olarak kabul ediyor.