6 AB ülkesi daha iflasın eşiğinde

Ekonomik büyüklüğü 10 milyar doları aşan 132 ülkeden, yüksek borç seviyesine sahip ilk 10 ülke arasında 6 Euro Bölgesi üyesi ülke yer alıyor

6 AB ülkesi daha iflasın eşiğinde
6 AB ülkesi daha iflasın eşiğinde
GİRİŞ 03.07.2015 11:53 GÜNCELLEME 03.07.2015 12:54
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Yunanistan'ın temerrüde düşmesiyle gündeme gelen Avro Bölgesi üye ülkelerinin borçluluk seviyesi, dünya ülkelerini geride bırakıyor. Yunanistan'ın ardından İtalya, Portekiz, İrlanda, Kıbrıs Rum Kesimi ve Belçika da milli gelirine kıyasla fazla borcu bulunan ülkeler sıralamasında başlarda yer alıyor.

Avrupa'da kreditörleriyle anlaşmaya varamaması sonrasında temerrüde düşen Yunanistan'ın, Avro Bölgesi'nden çıkması ihtimali endişeleri artırırken, bu durumun diğer ülkelere etkisi gündemde üst sıralarda yer alıyor. 

Bu durum henüz küresel krizin ardından tam toparlanamayan Avrupa ülkelerinin borçluluk düzeyinin de sorgulanmasına neden olurken, rakamlar durumun ciddiyetini ortaya koyuyor. 

AA muhabirinin Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) derlediği verilere göre, geçen yıl itibarıyla ekonomik büyüklüğü 10 milyar doların üzerinde olan 132 ülke arasında, Avro Bölgesi üyeleri milli gelirine kıyasla borç seviyesi bakımından ilk sıralarda yer alıyor. 

Ülkelerin borcunun milli gelirlerine oranı sıralamasında ilk 10 ülkenin 6'sını Avro Bölgesi üyeleri oluştururken, bu ülkelerin tamamının borç seviyesi milli gelirinden yüksek düzeyde bulunuyor. 

Söz konusu listede milli gelirine kıyasla yüzde 246,4 kamu borcuna sahip olan Japonya birinciliği üstlenirken, bu ülkeyi son dönemde temerrüde düşmesiyle gündemde bulunan Yunanistan yüzde 177,2'lik oranla takip ediyor. 

Listenin üçüncü sırasına ise 13,8 milyar dolarla ilk 10 ülke arasında en az milli gelire sahip olan Jamaika, yüzde 140,6'lık borç/milli gelir oranıyla yerleşti. Söz konusu oran Lübnan'da yüzde 134,4 düzeyinde olup, bu sonuç ülkeyi 4'üncülüğe taşıdı. 

İTALYA BORÇLULUKTA YUNANİSTAN'I ARATMIYOR!

Yunanistan'ın ardından Avro Bölgesi'nde milli gelire kıyasla borçluluğu en yüksek düzeyde bulunan İtalya, yüzde 132,1'lik borç oranıyla listenin 5'inci sırasında yer alıyor. 

Yaklaşık 2,1 trilyon dolarlık ekonomik büyüklüğe sahip İtalya'da söz konusu oranın bu yıl yüzde 133,8'e çıkması beklenirken, ülkenin bu sonuçla listede iki basamak yükselerek 3'üncü sıraya yerleşeceği öngörülüyor. 

Borcun milli gelire oranı sıralamasında İtalya'nın ardından yüzde 130,2'yle Portekiz 6'ncı, yüzde 109,5'le İrlanda 7'nci, yüzde 107,1'le Kıbrıs Rum Kesimi 8'inci ve yüzde 105,6'yla Belçika 9'uncu sırada bulunuyor. 

Listenin 10'uncu sırasında ise 17,4 trilyon dolarla 132 ülke arasında en fazla milli gelire sahip olan ABD yer alıyor. ABD'nin borç/milli gelir oranı 2014'te yüzde 104,8 düzeyindeyken, bu yıl oranın yüzde 105,1'e yükseleceği tahmin ediliyor. 

Borcun milli gelir içindeki payına bakıldığında, Avro Bölgesi üyelerinden İspanya'nın yüzde 97,7 ile 12'nci, Fransa'nın yüzde 95,1'le 13'üncü, Avusturya'nın yüzde 86,8'le 17'nci ve Slovenya'nın da yüzde 82,9'la 19'uncu sırada bulunduğu dikkati çekiyor. 

Ekonomik büyüklük açısından Avro Bölgesi'nin lideri Almanya'nın borç/milli gelir oranı ise yüzde 73,1 düzeyindeyken, Almanya bu rakamla, listenin 25'inci sırasında yer alıyor. 

EURO BÖLGESİ'NDE EN AZ BORÇ ESTONYA'DA! 

Borcun milli gelir içindeki payı açısından Avro Bölgesi ülkeleri arasında en iyi durumda bulunan Estonya, yüzde 9,7'lik oranla dünyada örnek teşkil eden ülkeler arasında yer alıyor. 

Bu rakamla Estonya, 132 ülke arasında 125'inci sırada bulunurken, bu alanda en iyi performansı gösteren ülke olarak yüzde 1,6'lik orana sahip Suudi Arabistan kayıtlara geçti. 

Lüksemburg ise milli gelirine kıyasla yüzde 24,6'lık borçla Avro Bölgesi'nde iyi performansı gösteren 2'nci ülke oldu. Bu ülkeyi takiben Letonya ve Litvanya da sırasıyla yüzde 37,8 ve yüzde 37,7 oranla sıralamada 75'inci ve 76'ncı sıraya yerleşerek, borçluluk açısından Avro Bölgesi'nde iyi performans gösteren ülkeler arasına girdi. 

Borcun milli gelire oranı Türkiye'de ise yüzde 33,5 düzeyinde bulunuyor. Bu rakamın bu yıl sonunda ise 33,4 seviyesine gerilemesi bekleniyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 9
  • demir 8 yıl önce Şikayet Et
    helal olsun türkiyeye,ab ye girmeyelim borçlular kulübü rezil olmuşlar kesinlikle ab ye hayır
    Cevapla
  • Battal Gazi 8 yıl önce Şikayet Et
    hic dusundunuz mu ...Bu kadar ülke kime borclu diye ...!!!??? Yani bu hep denen üst akıl (bavyera yahudisi ve ingiltere ve abd de olan rothchild ailesi) denen kisiler olmasın?! yani dunyanin en zengini microsoft sahibi degil,bu kadar ulkenin borclu oldugu kisi...!??
    Cevapla
  • mehtap 8 yıl önce Şikayet Et
    E, biz hangi ab'ye katilmak icin ugrasiyoruz? Biz katildigimizda ab dagilma asamasinda olacak bu gidisle.
    Cevapla
  • mtk 8 yıl önce Şikayet Et
    Rte gibi biri geldi de kurtulduk yoksa sonumuz yunanlar gibi olurdu
    Cevapla
  • mehmet 8 yıl önce Şikayet Et
    Ah be yazik bu hükümetin kıymetini bilmediniz tayyip erdoğan düşmanlığı gözünüze dizinize dursun size krizler lazım ancak ondan anlarsınız
    Cevapla
  • Abd.16 8 yıl önce Şikayet Et
    Nankör olmak herhalde bu olmalı...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle