Prens açık açık söyledi: Güvenmiyoruz

Prens El Velid bin Talal, petrol fiyatları konusunda ''OPEC ülkelerine güvenmiyoruz'' dedi.

Prens açık açık söyledi: Güvenmiyoruz
Prens açık açık söyledi: Güvenmiyoruz
GİRİŞ 13.01.2015 09:51 GÜNCELLEME 13.01.2015 09:51
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Petrol fiyatlarında aşağı yönlü hareket devam ediyor. Brent petrolün varil fiyatı 48,59 dolarla Nisan 2009'dan bu yana en düşük düzeye geriledi. Fiyatların düşmesinde, Goldman Sachs'ın kısa vadeli fiyat görünümünü aşağı çekmesi etkili oldu. Ohio ve Pennsylvania'daki rafinerilerde hafta sonunda çıkan yangınlar ise ABD'de ham petrol talebini sınırladı. Yatırım bankası Goldmın Sachs, 2015 ve 2016 yılları için petrol fiyatı beklentilerini düşürdü. Goldman Sachs, Brent petrolü fiyat beklentilerini 2015 yılı için 83,75 dolardan 50,40 dolara, 2016 için 90 dolardan 70 dolara revize etti. Banka, ABD ham petrolü tahminlerini ise 2015 için 73,75 dolardan 47,15 dolara, 2016 için 80 dolardan 65 dolara çekti.

OPEC'E GÜVENMİYORUZ

Peki düşüş daha ne kadar devam edecek? Bunun cevabını bilen ender ülkelerden birisi Suudi Arabistan. Suudi Kralı Abdullah'ın üvey kardeşinin oğlu olan Prens El Velid bin Talal, petrol fiyatlarını USA Today gazetesine değerlendirdi.

Suudi Arabistan'ın üretimi kısmama konusuna tamamen katıldığını belirten Talal, "OPEC ülkelerine güvenmiyoruz. Hatta kimseye güvenmiyoruz. Bizim kıstığımız üretimi başkaları yapar. Böylece hem fiyatlar aşağı inmeye devam eder, hem de biz pazar payımızı kaybederiz" diye konuştu. Petrol fiyatlarının ne olacağına ilişkin ise Talal, "Bunun iki ayağı var. Arz ve talep. Arz tarafında şu anda bir fazlalık olduğunu söyleyebiliriz. Irak çok fazla üretim yapıyor. Lbiya da aynı şekilde. Bir de talep tarafını düşünmek lazım. Arz fazlası ve mevcut büyüme oranları devam ederse petrol fiyatlarında daha çok aşağısını görürüz. Fakat bu iki kalemde düzelme olursa fiyatları biraz yukarı çıkabilir. Ama şunu kesinlikle söyleyebilirim. Varil fiyatı bir daha kesinlikle 100 doları görmeyecek. Bunu hep söyledim. 100 doların üzerindeki fiyatlar sahte, spekülatif."

Türkiye'ye nasıl yansıyor?

Petrolde her 10 dolarlık düşüşün enflasyona etkisi yarım puan. Yani 50 dolarlık bir düşüş enflasyonu 1 puan aşağı çekiyor. Yine 10 dolarlık düşşüle cari açık 4.5 milyar dolar azalırken, Türkiye'nin büyümesi ise 0.3 puan artıyor. (Akşam)

YORUMLAR 4
  • aslında şöyle demiş... 9 yıl önce Şikayet Et
    amerika ıraka girdi, libyaya da girdi. istediklerini yapmazsak bizede girecekler. onun için amerikanın rusya planlarına destek olmamız şart demek istemiş. pazar kaybederiz demek biraz safça bir söylem olmuş. sanki uygun fiyattan satsa alan olmayacakmış gibi. laf olsunda......
    Cevapla
  • Mehtap 9 yıl önce Şikayet Et
    petrol fiyatlarını düşürürler Rusya batar, çıkarırlar Türkiye batar
    Cevapla
  • yanlışım varsa bilen aydınlatabilir mi ? 9 yıl önce Şikayet Et
    10 dolarda yarım (0.5) puan enflasyon düşüyorsa, 50 dolarda enflasyon nasıl 1 puan düşüyor ?
    Cevapla
  • Hakan 9 yıl önce Şikayet Et
    Sudi Arabistan'da prens ABD için uşak.
    Cevapla