Güney Akım'da rota Türkiye'ye çevrildi

Rusya lideri Putin, Güney Akım doğalgaz boru hattı ile ilgili çalışmayı sonlandırdıklarını açıkladı, projede güzergah için yeni alternatif..

Güney Akım'da rota Türkiye'ye çevrildi
Güney Akım'da rota Türkiye'ye çevrildi
GİRİŞ 01.12.2014 23:03 GÜNCELLEME 01.12.2014 23:03

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la iki ülke arasında ortak bakanlar kurulu gibi çalışan Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Güney Akım doğalgaz boru hattı ile ilgili çalışmayı sonlandırdıklarını açıkladı. Türkiye’ye doğrudan ulaşım sağlayacak yeni bir boru hattı yapacaklarını belirten Putin, Türkiye’nin talepleri doğrultusunda 1 Ocak 2015’den itibaren doğalgazda yüzde 6 indirim yapacakları müjdesi verdi. 

Ortak basın toplantısında konuşan Putin, uzun süredir üzerinde çalışılan Güney Akım doğalgaz boru hattını Avrupa Konseyi’nin istemediğini, Bulgaristan’ın bugüne kadar gerekli izinleri vermediğini söyledi. Kararın AB’nin ekonomik çıkarlarına uygun olmadığının altını çizen Putin, “Bulgaristan’dan izin almadan Karadeniz’in altından inşaata başlamamız doğru değil. Demek bunu gerçekleştirmeyeceğiz. Bulgaristan yıllık 400 milyon avro gelir elde edecekti. Bahtsız bir seçim…” ifadelerini kullandı.

Karadeniz’in altından geçerek Türkiye’ye ulaşan Mavi Akım doğalgaz boru hattının genişletilmesinin yanı sıra yeni bir hat daha yapılabileceğini ifade eden Rus lider, “Böylece Türkiye’nin büyüyen ekonomisine bağlı olarak artan enerji talebi karşılanmış olacak. Yunanistan sınırında Türkiye topraklarında kurulacak bir hub üzerinden de güney Avrupalı müşterilerin talepleri karşılanabilir.” ifadelerini kullandı.

Gazprom Başkanı Aleksey Miller de konu ile ilgili yaptığı açıklamada Güney Akım doğalgaz boru hattı projesinin iptal olduğunu, 14 milyar metreküpü Ukrayna’dan gelen transit doğalgaz olmak üzere 63 milyar metreküp kapasiteli yeni bir hat kuracaklarını açıkladı. Yeni kurulacak doğalgaz boru hattının başlangıcı Güney Akım için planlanan Russkaya Komprosör İstasyonu olacak. Yunanistan sınırına kurulacak istasyona ulaşım miktarı ise en az 50 milyar metreküp olacak şekilde planlanacak. Böylece Türkiye’nin Ukrayna krizi nedeni ile Batı Hattı’ndan yapılan sevkiyatta yaşanan sorunlar da ortadan kalkmış olacak.

KAYNAK: CİHAN