Çikolatada Ebola korkusu

Afrika’da ortaya çıkan Ebola salgını, küresel çikolata pazarını tehdit ediyor.

Çikolatada Ebola korkusu
Çikolatada Ebola korkusu
GİRİŞ 14.10.2014 02:39 GÜNCELLEME 14.10.2014 02:39

Şu ana kadar yaklaşık 4 bin kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Ebola salgını, ortaya çıktığı yerler ve etkin olduğu bölgeler nedeniyle  kakao fiyatını artırırken, küresel çikolata pazarını tehdit ediyor.

Ebola virüsünün yaygın olarak kakao üreticisi ülkelere komşu olan ülkelerde yaygınlaşması ve bu virüsün yayılma riski, kakao fiyatı üzerinde baskı oluştururken, ürünün fiyatında son aylarda yüzde 30’lara varan bir artış yaşanmasına neden oldu.

Ekonomistler, zaten iç savaş, siyasi kriz ve hava koşullarının  etkisiyle göreceli olarak kakao fiyatlarda bir artış görüldüğünü, bunun ‘Ebola etkisi’ ile daha da artacağı uyarısında bulunuyor. Ekonomistler, fiyatların bu oranda artması ve daha sonra bu fiyat balonunun patlaması ile yeni bir krize neden olabileceği uyarısında da bulunuyor.

Yayılacak düşüncesi etkili

Geçtiğimiz hafta Londra’da yapılan Dünya Çikolata Forumu’nun da en önemli gündem maddelerinin başında kakao fiyatının artışı, Ebola krizindeki  son durum ve bunun kakao üreticisi ülkelere etkisiydi. Konuyla ilgili olarak Batı Afrika’dan kakao ithalatı yapan Orgin Agro’nun Yönetim Kurulu Başkanı Alper Önel, kakaonun New York, Londra gibi dünya borsalarında fiyatlanan bir mal olduğunu, bu nedenle Ebola söylentilerinin fiyatları etkilediğini bunun da anlaşılabilir olduğunu söyledi.

Dünya kakao üretiminin yüzde 35’ini sağlayan Fildişi Sahili’nin, Ebola krizi baş gösterdiğinde kendini karantiye aldığını ancak şu an itibariyle tedirginlik yaratacak bir durum olmadığını belirten Önel “ Ancak riskler var. Komşu ülkelerde baş gösteren bir Ebola krizinin daha da yayılacağı düşüncesi, hava şartlarının da etkisiyle fiyatların artmasına neden oldu. Ancak güvenlik açısından kakaoyu tehdit eden bir durum şu an yok” dedi.  

KAYNAK: STAR