ExxonMobil'in Kutup'daki geleceği belirsiz

ExxonMobil'in, Kuzey Kutbu'nda petrol bulmasının ardından nasıl hareket edeceği tartışma konusu oldu.

ExxonMobil'in Kutup'daki geleceği belirsiz
ExxonMobil'in Kutup'daki geleceği belirsiz
GİRİŞ 02.10.2014 11:31 GÜNCELLEME 02.10.2014 11:31

Rus ortağı Rosneft ile birlikte Kuzey Kutbu'nda yürüttüğü çalışmalarını yaptırımlar nedeniyle durduracağını açıklayan ABD'li ExxonMobil'in, bölgede önemli miktarda petrol bulmasının ardından nasıl hareket edeceği tartışma konusu oldu.

Rosneft ve ExxonMobil, Kuzey Kutbu'nda petrol ve doğalgaz arama ve üretim faaliyetlerini ortaklaşa yürütmek için 2012'de anlaşmıştı. Ukrayna'da yaşanan kriz nedeniyle ABD'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlar uygulamaya başlamasının ardından ExxonMobil de bu yaptırımlara uyacağını açıklamıştı. Rosneft tarafından geçen cumartesi günü yapılan açıklamada, Kuzey Kutbu'ndaki Kara Denizi'nde ExxonMobil ile ortaklaşa işletilen University-1 adlı kuyuda 733 milyon varil petrol bulunduğu duyurulmuştu. Bölgede önemli miktarda petrol bulunması üzerine ExxonMobil'in bölgedeki faaliyetleriyle ilgili ne karar vereceği merak ediliyor.

Rosneft Bilgi Dairesinin Uluslararası İrtibat Yetkilisi Ignat Pavlov, AA muhabirine Rosneft Başkanı Igor Sechin'in konuya ilişkin görüşlerini aktardı. Pavlovun açıklamasına göre Sechin, Rusya, petrol arama ve üretme faaliyetleri için ihtiyaç duyduğu teknolojiyi gerekirse başka ülkelerden bulabileceklerini ifade etti.

ExxonMobil ile işbirliğini devam ettirmek istediklerini vurgulayan Sechin, "Dünyadaki mevcut petrol sahalarının rezervleri azalıyor. Bizim elimizdeki yüksek kalitede petrol. İnanıyorum ki 5 ila 7 yıl içinde bu petrolü varil başına 140-150 dolardan satabiliriz" şeklinde konuştu.

Rusya merkezli araştırma merkezi Investcafe Enerji Analisti Grigory Birg, ExxonMobil'in Kuzey Kutbu'nda kazdığı ilk kuyuda petrol ve gaz bulduğu için Rusya'daki projeden çıkmayacağına inandığını söyledi.

Birg, yaptırımlar yüzünden ExxonMobil-Rosneft ortaklığının şu an için askıya alındığını belirterek, "Rosneft ve ExxonMobil yaptırımlar nedeniyle Kuzey Kutbu'ndaki faaliyetlerine gelecek sene devam edebileceklerini söylemişti. Gelecek yıl Rusya'ya yönelik yaptırımlar büyük ihtimalle hafifleyecektir" dedi.

Londra merkezli düşünce kuruluşu Chatham House'un Rusya ve Avrasya Programı Araştırma Görevlisi John Lough da, ExxonMobil'in projeye devam etmesinin jeopolitik koşullara bağlı olduğuna dikkati çekerek, "Moskova'nın Ukrayna'ya karşı tutumunu değiştirmemesi halinde ABD hükümetinin Rusya'ya uygulanan yaptırımları gevşetmesi zor" dedi.

- "ExxonMobil kuyuyu güvenli bir şekilde kapatmaya odaklandı"

ExxonMobil Sözcüsü Richard D. Keil, şirketin ABD hükümetinin uyguladığı yaptırımlara uygun halde kazılan kuyuyu güvenli bir şekilde kapatmaya odaklandığını ifade etti.

İngiltere'deki Oxford Enerji Çalışmaları Enstitüsü Araştırma Görevlisi James Henderson, Kuzey Kutbu'nda petrol arama sezonunun ekim ayı sonunda biteceğini hatırlatarak hazirana kadar faaliyetlerin durması gerektiğini söyledi.

Henderson, hazirana kadar Rusya'ya yönelik yaptırımların devam etmesi durumunda ExxonMobil'in projeye geri dönemeyeceğine işaret ederek, "Diğer yabancı petrol şirketleri yaptırımlara karşı gelmemek için ExxonMobil'in yerine geçmeyecektir" şeklinde konuştu.

- Kara Denizi'nde 87 milyar varil petrol bulunuyor

Rosneft verilerine göre, Sibirya'nın kuzeyinde bulunan Kara Denizi'nde yaklaşık 87 milyar varil petrol bulunuyor. Dünyanın en büyük petrol sahası olan Suudi Arabistan'daki Ghavar sahasında 75 milyar varil petrol kaldığı tahmin ediliyor.

ABD hükümeti Rusya'ya yönelik yaptırımlar nedeniyle 19 Eylül'de ExxonMobil'e Kara Denizi'ndeki University-1 adlı kuyuyu güvenli bir şekilde kapatarak projeden çekilmesini söylemişti.

KAYNAK: AA