ABD'nin borçları ne kadar alan kaplıyor?

ABD'nin dış borçları banknot halinde bir araya gelseydi ne kadar büyük olurdu? İşte cevabı.

GİRİŞ 20.10.2013 13:06 GÜNCELLEME 20.10.2013 14:12

Abdurrahman KOÇ / Haber7

Yaklaşık 17 trilyon dolar borcu olan Amerika Birleşik Devletleri, bu borcunu banknot halinde ödemek isteseydi ortaya müthiş bir tablo çıkardı.

Amerika'daki istatistik şirketi Demon-Ocracy, ABD'nin dış borçlarını banknot halinde ödemesi halinde ortaya nasıl bir tablo çıkacağını hesap etti. En yüksek ABD dolarının 100 dolar olduğunu varsayan şirket, hazırladığı bir görselde tüm borcun banknot halinde bir araya gelmesi sonucu oluşan görüntünün animasyonunu hazırladı.

100 adet banknot 10 bin dolar ederse, bir trilyon dolar için tamı tamına 100 milyon banknot gerekiyor. Bu banknotların taşınması için ise gerekli olan uçak sayısı dudak uçuklatacak cinsten. Bir çantaya bir milyon dolar koyulması halinde ise çanta sayısının 16 milyon olması gerekiyor. Bir trilyon doların bir futbol stadyumuna denk geldiğini düşünürsek ortaya devasa bir tablo çıkıyor.

Böyle bir durumda Amerika Birleşik Devletler'in şu anki borcu 16.7 trilyon dolar. 1 trilyon doların başka bir yere taşınması için 500 ila 1000 arasında uçağa ihtiyaç var. El-Arabiya'ya konuşan havaalanı çalışanı, bir uçağın 1500 ila 2000 arasında çanta kapasitesine sahip olduğunu söyledi. Ancak kargo bölümünde çalışan bu işçi, hiçbir ülkenin veya bir havayolu şirketinin böyle bir filoya sahip olmadığını belirtti.

Bir uçağın 500 çanta aldığı varsayılırsa, ABD'nin dış borçlarını taşıması için tamı tamına 8 bin 500 uçağa ihtiyacı olacak.

Amerika'nın ekonomisi dünya ekonomisinin üçte biri olarak biliniyor. Dolayısıyla dünyanın en büyük ekonomisine sahip ülke. ABD'nin en büyük alacaklısı ise 1,3 trilyon dolar ile Çin.

KAYNAK: HABER7