Japon bankasının hamlesi, borsayı uçurdu

Japonya Merkez Bankası'nın para politikasında dün gittiği büyük gevşeme sonrasında Tokyo borsasını uçurdu. ABD Doları, Japon Yen'i karşısında büyük değer kazandı.

Japon bankasının hamlesi, borsayı uçurdu
Japon bankasının hamlesi, borsayı uçurdu
GİRİŞ 05.04.2013 10:51 GÜNCELLEME 05.04.2013 10:51

Japonya Merkez Bankası, ülkedeki ekonomik büyümeyi hızlandırmak için ülkedeki para arzını önemli ölçüde arttırdı. Merkez Bankası'nın başına yeni atanan Başkanı Haruhiko Kuroda'nın başkanlığında yapılan toplantılarda, borç tahvili gibi menkul varlıklar satın alma programının genişletme ve iki yıl içinde yüzde 2 enflasyon hedefini tutturma kararları alındı.

Bankanın attığı bu adım sonrası Tokyo borsası Nikkei, bugün sabah saatinde yüzde 4.68'lik artışla 591.08 puana çıktı. ABD Doları da Japon Yen'i karşısında büyük değer kazandı. 1 Amerikan Doları'nın değeri 97 Yen'e kadar yükseldi.

Başbakan Şinzo Abe de Merkez Bankası'nın attığından adımdan duyduğu memnuniyeti belirtti. Abe, borsanın gösterdiği tepkinin atılan adımlarla amaçlanan olduğunu kaydetti. Küresel ekonomik krizden etkilenen Japonya, Yen'in yüksek seyretmesinden dolayı ihracat yapamıyordu. Ayrıca Çin ile yaşanan ada krizi de Tokyo'nun ihracatına sekte vurmuştu. Şinzo Abe yönetimi, düşen fiyatlarla da mücadele edilmesi için Merkez Bankası'nın hedeflenen enflasyon oranını yüzde 2'ye çekmesini ve para politikasında büyük bir gevşemeye gitmesini istiyordu.

 

KAYNAK: CİHAN