Gecekondudan petrol devinin dümenine geçti

Brezilyalı petrol devi Petrobras'ın başına bu yıl geçen Maria das Graças Foster (59) Brezilya dizilerini aratmayan bir hayat hikâyesi olduğu ortaya çıktı.

Gecekondudan petrol devinin dümenine geçti
Gecekondudan petrol devinin dümenine geçti
GİRİŞ 09.10.2012 11:58 GÜNCELLEME 09.10.2012 11:58

Piyasa değeri 150 milyar dolar olan Petrobras, Latin Amerika'nın en büyük petrol şirketi.

ABD'li Fortune dergisi tarafından geçen ay global düzeyde dünyanın en güçlü iş kadını seçilen Foster dün Financial Times (FT) gazetesine bir röportaj verdi. Rio de Janeiro şehrinin en tehlikeli gecekondu mahallelerinden Morro do Adeus'ta büyüdüğünü anlatan Foster, okul kitaplarını alabilmek için konserve teneke ve hurda topladığını söyledi.

Yerel uyuşturucu çetelerinden uzak durabilmek için çaba gösteren Foster, ailesini geçindirebilmek için sürekli çalıştığını anlatıyor. Zorluk içinde okuduğu kimya mühendisliğinin ardından 1978'de Petrobras'a stajyer olarak giren Foster, bu yıl en tepe koltuğa oturmayı başardı.

'Her gece 2'de kalkıyorum'

Maria das Graças Foster, "Güç sorumlulukla birlikte gelir. Bu sorumluluğun baskısı omuzlarımda. Bu sorumluluk beni sabaha karşı ikide uyandırıyor, arkadaşlarımdan uzak kalmama neden oluyor, beni sabırsız ve asabi bir insan yapıyor" dedi. FT, eşi İngiliz olan Foster'ın masasında bir petrol platformu heykelciği ve hayranı olduğu efsanevi müzik grubuBeatles'ın bir biblosu olduğunu yazdı.

Pembe orkidelerle süslü, Rio'nun en güzel manzaralarından birisine sahip olan makam odasının çocukluğunun geçtiği evden büyük olduğunu anlatan Foster, "En son iki yıl önce bu evi ziyaret etmek istedim. Ama polisle uyuşturucu çeteleri arasındaki çatışmalardan dolayı eve yaklaşamadım bile" dedi.