İsyan ettiler! Çürüse de satmayız

Uludağ’ın eteklerinde yetişen meşhur Bursa ahudutları dalında çürüyor. Firmaları protesto eden köylü kadınlar tarlada eylem yaptı.

GİRİŞ 23.06.2017 14:49 GÜNCELLEME 23.06.2017 17:14
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Ahududunun maliyetinin 4,5 lira olduğunu belirten üreticiler, "Firmalar ahududunu bizden maliyet fiyatına alıyor. Biz de toplamayıp dalında çürütüyoruz. Toplarsak firmalar bize ödemesini bir yıl sonra yapıyor. Zarar edeceğimiz için ahudutlarını toplamıyoruz. Ahudutlarını yurt dışından 9 liraya ithal eden firmalar bizden 4,5 liraya alıyor. Pastanelere ise kilosunu 20 liradan satıyorlar. Firmaların elinde oyuncak olduk. Devletimizin bu durumu düzeltmesini istiyoruz" dediler.

Türkiye’de yılda 2 bin ton ahududu üretimi yapılıyor. Bunun yüzde doksanı Bursa’nın Kestel ilçesinin Gözede, Alaçam, Derekızık, Seyidabat, Lütfiye, Aksu, Şevketiye, Kozluören, Sayfiye ve Kıran köylerinde yetiştiriliyor. Köylüler fiyatların düşük olması sebebiyle üretime başlamadı ve ahudutlarını dalında çürümeye bıraktı. Bir işçinin günde 20-25 kilo ahududu topladığını belirten üreticiler, "Bu da kilo başı 2-2,5 lira işçilik maliyeti demek. Bunun 2 lira da bakım maliyeti var. Bir kilo ahududunun 4 lira 50 kuruş masrafı var. Firmalar ürünü bizden bu fiyata alıyor. Bize de parasını 1 yıl sonra ödüyorlar. Zarar ettiğimiz için bu yıl ahudutlarını toplamayıp dalında çürütüyoruz. Çiftçilerin kredi borçları var. Bu yıl mahsulü satamazsak perişan olacağız. Firmalar Bosna Hersek’ten ahududunu 2 avroya alıyor. Bu nakliye masraflarıyla birlikte 9 liraya geliyor. Bizde belgesi var. Bizden ise mal ettiğimiz fiyata, yani 4 lira 50 kuruşa alıyorlar. Biz üreticiler olarak çok mağduruz. Yetkililer bu duruma el atsın. Bizim ana geçim kaynağımız ahududu. Yoksa borçtan dolayı bahçelerimizi ve evlerimizi satmak zorunda kalacağız" dediler.

Kestel’in Gözede köyünde meyve bahçelerinde toplanan çoğunluğu kadın yüzlerce ahududu üreticisi, firmaların uyguladığı fiyat politikasını protesto etti.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 14
  • nkszn 6 yıl önce Şikayet Et
    Tamam anladik da köylü kazansinda şehirde alici olan halk ne kadar alip yiyecek bizler yiyemedikten sonra haaa dalda çürümüş,haaa tezgahlarda çürümüş
    Cevapla
  • Musa 6 yıl önce Şikayet Et
    Sahtekar duzen var haksiz duzen var Her alanda kaysi 20 kurusa alirken mesala alicilar agiz egiyor birde ayni kaysi dukanda kurutulmus 15 liradan satliyor
    Cevapla
  • Cekix 6 yıl önce Şikayet Et
    Rusyada alırız
    Cevapla
  • sonunakadar haklilar 6 yıl önce Şikayet Et
    ben biliyorum ahududu toplamak cok zahmetli.lanet olsun su duzene.ahududunun yuz grami manavlarda on liraya satiliyor.yurtdusindan getirtiyirlar.doguanadoluda bile ahududu var.ulkemizde hep halkimizi somurmeye ugrasiyorlar.haberleri okudukca sinirim tepeme cikiyor.
    Cevapla
  • rama 6 yıl önce Şikayet Et
    Parayi bir sene sonra odemek neymis yaw iscinin alin teri kurumadan odemek lazim tabi oyle biri varsa
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle