Şimşek: 100 bin ağaç kurtuldu

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, elektronik fatura sistemi ile 100 bine yakın ağacın kesilmekten kurtarıldığını bildirdi.

Şimşek: 100 bin ağaç kurtuldu
Şimşek: 100 bin ağaç kurtuldu
GİRİŞ 02.11.2014 15:01 GÜNCELLEME 02.11.2014 15:01
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, e-Fatura uygulamasında gelinen son noktaya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kağıt fatura nedeniyle artan maliyeti düşürmek ve kayıt dışı ekonomi ile etkin mücadele için Elektronik Fatura Kayıt Sistemi'ni (EFKS) hayata geçirdiklerini anımsatan Şimşek, ardından 2010 yılında elektronik fatura (e-Fatura), geçen yıl da elektronik arşiv (e-Arşiv) uygulamalarını başlattıklarını söyledi.

EFKS'nin, yeni konsepti ve daha geniş mükellef kesimlerine de yayılacak şekilde yerini 30 Aralık 2014 tarihinden itibaren e-Arşiv uygulamasına bırakacağını anlatan Şimşek, 31 Ekim 2014 tarihine kadar elektronik olarak düzenlenmiş satıcı-alıcı fatura nüshası toplamının EFKS'de 6,2 milyar adeti, e-Fatura uygulamasında ise 150 bin adeti bulduğunu ifade etti.

Bu sayede hem mükelleflerin maliyetlerini aşağı çektiklerini hem kayıt dışılığı önlemede önemli bir adım attıklarını hem de çevreyi koruduklarını vurgulayan Şimşek, "Uyguladığımız elektronik fatura sistemi ile en düşük maliyetle hesaplandığında bile 650 milyon lira tasarruf sağlandı ve 100 bine yakın ağaç kesilmekten kurtuldu" diye konuştu.

2 yıl içinde e-Fatura kullanan mükellef sayısının 100 bine ulaşması hedefleniyor Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2 yıl içinde e-Fatura kullanan mükellef sayısının 100 bine ulaşmasını ve bu sayede 2 milyar liraya kadar tasarruf edilmesini hedeflediklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Elektronik fatura uygulamalarının kapsamına dahil edilen mükellef sayısında her geçen gün artış yaşanıyor. 31 Ekim 2014 itibarıyla toplam e-Fatura kullanıcı sayısı 20 bin civarında iken, önümüzdeki dönemde uygulamaya koyacağımız farklı sistemlerle, bu rakamın 2015 yılı içerisinde 40 bin civarına ulaşacağını tahmin ediyoruz. Diğer kamu kuruluşlarının kendi yetki alanlarındaki mükellef gruplarına e-Fatura kullanım zorunluluğu getirmesiyle e-Fatura kullanan mükellef sayısının 2 yıl içinde 100 bine ulaşmasını, bu kapsamda düzenlenen elektronik fatura sayısının artmasını ve bu yolla 2 milyar lira düzeyinde ekonomik tasarruf sağlanmasını hedefliyoruz."

YORUMLAR 2
  • serhan 9 yıl önce Şikayet Et
    Maliye Bakanının verdiği bilgiler gerçeği yansıtmıyor. Çevrenin korunduğu, 100 bin ağacın kesilmekten kurtulduğu gibi bir durum hiç yok. E-fatura olarak düzenlenen fatura sistemden alıcısına gönderiliyor, hem faturayı düzenleyen hem de fatura alıcısı e faturanın kağıt ortamında dökümünü mecburen alıyor, baskı için toner kullanılıyor. E fatura sistemine geçmek için sistem alt yapısını hazırlamak için firmaların kullandığı programların çeşidine göre minumum 8-10 bin tl para harcanıyor. Bir ay içinde aldığı ve kestiği fatura sayısı 500 adeti geçerse entegratör aracılığı ile faturaları göndermek ve almak zorunda bu da artı maliyet saklama hizmetleri için verilecek paralar da cabası. E fatura kullanıcıları E-defter tutmak zorunda bunun için verilecek paralardan kimse bahsetmiyor. Burada amaç üzüm yemek mi yoksa bağcıyı dövmek mi? Sistemden fatura gönderme sınırı 5000 adetti 500"e düşürerek tüm maliyetleri mükellefe yüklemek de pek adil değil yine burada bazı firmaları zengin edeceğiz.
    Cevapla
  • AYHAN 9 yıl önce Şikayet Et
    SERHAN BEY'İN BELİRTTİĞİ HUSUSLARA AYNEN KATILIYORUM. İLAVE OLARAK, ŞU ANDA E- FATURA UYGULAMASININ BİZE MALİYETİ FATURA OLARAK 10 KAT ARTMIŞ DURUMDA. NORMAL BİR FATURAYA ADET BAŞINA 10 KRŞ ÖDÜYORKEN, ÖZEL ENTEGRATÖRE HEM GÖNDERDİĞİMİZ HEM DE ALDIĞIMIZ İÇİN 1 TL ÖDÜYORUZ. AYRICA ALIM SATIM İŞİ İLE UĞRAŞTIĞIMIZ İÇİN E- FATURALI MÜŞTERİLERİMİZE MALI İRSALİYE İLE GÖNDERMEK ZORUNDAYIZ. BU DA YİNE KAĞIT İSRAFI. BİZ İRSALİYELİ FATURA İLE İŞİMİZİ TEK BİR SEFERDE HALLEDİYORUZ. BU İŞİ İRSALİYE DÜZENLEMEK ZORUNDA OLMAYAN HEP HİZMET FATURASI GÖNDEREN FİRMALAR İÇİN BULUNMAZ BİR NİMET. DİĞERLERİNE TAM BİR İŞKENCE. İNŞ. MALİYE BAKANLIĞI BU YAZDIKLARIMIZDAN HABERDAR OLUR. BU SİSTEMİ GETİRDİĞİ VE BAZI FİRMALARA MECBURİYET GETİRDİĞİ İÇİN KENDİLERİNE NE KADAR BEDDUA ETSEM AZDIR. İNŞALLAH SİZİN VASITANIZLA BU YAZILANLARI OKUR VEYA BU ŞİKAYETLERİ SİZ DİLE GETİRİRSİNİZ. HATTA MALİYE BAKANLIĞI VEYA SİZ BİR ANKET YAPIN E-FATURA KULLANICILARI BU SİSTEMDEN MEMNUN MU DİYE BAKALIM MEMNUNİYET NE ÇIKACAK.
    Cevapla