Bakan Işık'tan borla çalışan otoya tam not

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık,TÜBİTAK'ın geliştirdiği ve bitme aşamasına gelen bor ile çalışan aracı test etti.

Bakan Işık'tan borla çalışan otoya tam not
Bakan Işık'tan borla çalışan otoya tam not
GİRİŞ 08.07.2014 19:14 GÜNCELLEME 09.07.2014 09:10

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 2009 Yılında Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) desteğiyle TÜBİTAK MAM Enerji Enstitüsü'nde geliştirilme çalışmalarına başlanılan ve bitme aşamasına gelen bor ile çalışan aracı test etti.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TÜBİTAK’a yaptığı ziyarette tamamen Türk mühendislerin çalışmalarıyla geliştirilen bor ile çalışan aracı test etti. 2009 Yılında Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) desteğiyle TÜBİTAK MAM Enerji Enstitüsü'nde geliştirilme çalışmalarına başlanılan ve bitme aşamasına gelen bor ile çalışan araca Bakan Işık tam not verdi.

TÜBİTAK kampüsü ziyaretinde tesis içerisindeki çalışmaları inceleyen Bakan Işık, bor ile çalışan araç hakkında detaylı bilgi aldı. Aracı oldukça dikkatli inceleyen Işık, kampüs içerisinde araçla deneme sürüşü gerçekleştirdi. Tamamen yerli üretim olan borla çalışan araç bin 100 kilogram ağırlığında, 20 beygirlik motora sahip. Araç, bordan elde edilen 20 litre yakıt ile maksimum 90 kilometre hıza çıkıp 100-150 kilometre yol gidebiliyor.
Araç hakkında TÜBİTAK MAM'dan yapılan yazı açıklamada ise şu bilgilere yer verildi: 
“Sodyum Borhidrür Yakıt Pilli Araç Projesi, 2009 yılı aralık ayında Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) desteğiyle başlamıştır. Proje kapsamında araç üzerine entegre borhidrürden hidrojen üreten sistem geliştirilmiş ve yine araç üzerinde bulunan yakıt piline beslenerek aracı sürmek için gerekli enerji üretilmiştir.

Proje kapsamında hidrojen üretim sistemi kendi üzerinde çalışan sistem Türkiye’de ilk defa denenmiş ve bu ilk prototip yol testlerinde de başarılı olmuştur. Aracın kendisi tamamen yerli yapımdır. Araç içerisinde 20 beygirlik elektrik motoru bulunmaktadır. Motor proje için özel olarak yaptırılmıştır ve tamamen yerlidir. Araç içerisinde 4 adet 12 volt 100 Ah'lik akü bulunmaktadır.

Bu aküler aracın ivmelenmesi gibi yüksek güç ihtiyacı olan anlarda sistemi desteklemektedir. Araçta güç ihtiyacı olmadığı durumda üretilen fazla güç ile bataryalar şarj etmektedir. Aracın deposu 20 litredir ve 3 kilogram borhidrür içermektedir. Aracın maksimum hızı 90 km/saat ve yine aracın menzili kullanım koşullarına göre 100- 150 kilometre olarak ölçülmüştür. Araç üzerinde iki kişi ile normal yol şartlarında 1 kilogram borhidrür ile maksimum 50 kilometre yol gidebilmektedir. Araç yakıt deposu büyütülerek gideceği yol artırılabilir.”

KAYNAK: İHA