Akkuyu NGS projesi belgesel oldu

Japon devlet televizyonu NHK, Mersin'in Gülnar ilçesi Büyükeceli beldesinde yapılması planlanan Akkuyu NGS projesini konu alan belgesel çekimi yaptı.

Akkuyu NGS projesi belgesel oldu
Akkuyu NGS projesi belgesel oldu
GİRİŞ 21.04.2014 09:53 GÜNCELLEME 21.04.2014 09:53

'NHK Special' adında, ekonomisi gelişmekte olan dünya ülkelerinin enerji kaynaklarına ilişkin belgesel hazırlayan Japon devlet televizyonu NHK, Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş. tarafından 20 milyar dolarlık yatırımla Büyükeceli beldesinde yapılması planlanan Akkuyu NGS projesini konu aldı.

Mayıs-Haziran 2014'te NHK'de yayınlanacak olan belgeselin Türkiye ayağındaki çekimleri, Akkuyu NGS'nin projesinin hayata geçirileceği Büyükeceli beldesinde yapıldı. NHK Türkiye Temsilcisi Aki Yasuo Kankılıç, program prodüktörü Yoshito Uematsu, kameraman Shigeyuki Matsukı ve ses uzmanı Shinji Sako'dan oluşan ekip, Akkuyu NGS A.Ş. Devlet ve Halkla İlişkiler Genel Müdürü Tahir Agayev, Akkuyu NGS A.Ş. PR Bölüm Başkanı Vasiliy Korelskiy ve Akkuyu NGS A.Ş. Büyükeceli Bilgilendirme Merkezi Müdürü Eyüp Lütfi Sarıcı'nın da katılımıyla Büyükeceli beldesi ve çevresinde çekimler gerçekleştirdi.

"REFAH DÜZEYİ ARTACAK"
Sipahili köy kahvesinde başlayan çekimlere, yöre halkı büyük ilgi gösterdi. Çekimler sırasında, Akkuyu NGS A.Ş. yetkilileri tarafından dağıtılan Akkuyu NGS projesini anlatan kitapçık ve broşürleri dikkatle inceleyen yöre halkına, Akkuyu NGS A.Ş. Büyükeceli Bilgilendirme Merkezi Müdürü Eyüp Lütfi Sarıcı, projeye dair bilgiler verdi. Yapılması planlanan nükleer santrale ilişkin yöre halkının düşüncelerinin de konu alındığı belgesel çekimlerinde, santralle birlikte bölgenin gelişeceğini ve refah düzeyinin artacağını vurguladı.

"İŞ SAHASI GENİŞLEYECEK"
"Doğa ile Nükleer Santral - Dostça Komşuluk" konulu Fantastica 2013 yarışmasında birinci olan Cennet Cansel Uğran'ın evinde devam eden çekimlerde, bölge halkının yaşam koşulları gözlemlenerek belgesel için kayıta alındı. Bölge halkının daha çok çiftçilik ile uğraştığını vurgulayan Uğran'ın ailesi, nükleer santralle birlikte bölgede iş sahasının genişleyeceğini ve buna paralel olarak, yaşam kalitelerinin yükseleceğinin altını çizdiler.

"AKKUYU NGS, JAPONLARA YOL GÖSTERECEK"
Ekonomisi gelişmekte olan ülkelerin enerji kaynaklarını konu alan bir belgesel hazırladıklarını aktaran NHK Türkiye Temsilcisi Aki Yasuo Kankılıç, şunları kaydetti: "Gelişmekte olan dünya ülkelerinin enerjilerini nasıl karşıladığını ve enerjisini karşılayabilmek için nasıl hazırlık yaptıklarını anlatmak için bu belgeseli hazırlıyoruz. Türkiye, nükleer enerji ile enerjisi açığını kapatmaya hazırlanıyor. Başta Japonlar olmak üzere dünya ülkeleri Türkiye ile yakından ilgileniyor. Biz de belgeselimize konu etmek istedik. Daha önce Brezilya başta olmak üzere gelişmekte olan dünya ülkelerinin enerji kaynaklarını belgeselimize konu ettik. Fakat, Japonlar da Türkiye'de bir nükleer santral yapmaya hazırlanıyor. Bu doğrultuda bu belgesel çekimi oldukça önemlidir. Bu belgeselle birlikte Japonlar sadece Türkiye'nin enerjisini nasıl karşıladığını öğrenmeyecek, Türk halkının nükleer santrallere nasıl baktığını da öğrenmiş olacak."

KAYNAK: İHA