ASELSAN yerli torpido için gün sayıyor

ASELSAN Genel Müdürü Cengiz Ergeneman, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen IDEF'13 11. Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı'nda ASELSAN'ın toplam satışının yüzde 20'sinin ihraç edildiğini açıkladı. Yerli torpido konusunda da son durum hakkında bilgi verdi.

ASELSAN yerli torpido için gün sayıyor
ASELSAN yerli torpido için gün sayıyor
GİRİŞ 08.05.2013 11:18 GÜNCELLEME 08.05.2013 11:18

ASELSAN Genel Müdürü Cengiz Ergeneman, son yıllarda ihracata çok büyük önem verdiklerini belirterek, "Geçen yıl ihracatımız toplam satışımızın yüzde 20'sine ulaştı. Bunu yüzde 25-30'lara çekmeye çalışıyoruz" dedi.

TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen IDEF'13 11. Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı'nı değerlendiren ve ASELSAN'ın projeleri hakkında bilgi veren Ergeneman, fuara katılımın oldukça yoğun olduğunu ve 30'a yakın savunma bakanının ziyarete geldiğini söyledi.

Ergeneman, fuarda çok geniş bir standa sahip olduklarını belirterek, faklı bir konsept uygulayıp, senaryo merkezleri kurduklarını anlattı.

Senaryo merkezlerinin birinin havacılıkla ilgili olduğunu ifade eden Ergeneman, "Fuarda, sentetik açıklı radardan, savaş uçaklarına takacağımız parçalara, genel maksat helikopterinin kokpitine kadar bütün ürünlerimizi sergiliyoruz. Bir başka senaryo merkezimiz ise deniz sistemleri. Burada radarlarımız, stabilize silah sistemlerimiz sergileniyor. İki tane dönmeyen radarımızı da sergiliyoruz. Bu radarlar dönmüyor ama 360 dereceye bakıyor ve çok uzak mesafede etkin oluyor" diye konuştu.

Ergeneman, kara sistemleri için havan tespit radarını sergilediklerini ifade ederek, "Bir tank kulesi kurduk ki, bunun içindeki teçhizat Altay'ın içindeki ile aynı. Dünyadaki her türlü tankı modernize edecek durumdayız" dedi.

Altay tankı için yaptıkları elektronik sistemler sayesinde özellikle Doğu Bloku ülkelerindeki tankları modernize edebileceklerini anlatan Ergeneman, ayrıca ihraç ettikleri ürünleri de fuarda sergilediklerini kaydetti.

"Bölgenin firması olma yolunda ilerliyoruz"

Ergeneman, katılımın yoğun olmasının dış satışlar anlamında önemli olduğuna vurgu yaparak, "Karar vericilerin özellikle savunma bakanları ve kuvvet komutanlarının burada olmaları çok önemli. Sistemleri görüp bilgi alıyorlar. Bir çok şirketi mukayese etme imkanı da buluyorlar" diye konuştu.

Son yıllarda ihracata çok büyük önem verdiklerini belirten Ergeneman, "Geçen yıl ihracatımız toplam satışımızın yüzde 20'sine ulaştı. Bunu yüzde 25-30'lara çekmeye çalışıyoruz" dedi.

Türkiye'nin dışına çıkıp bölgenin firması olma yolunda ilerlediklerini aktaran Ergeneman, yakın ülkelerde ortaklık yaptıkları şirketler olduğunu ve ortak üretim yaptıklarını söyledi.

Ergeneman, daha çok Ortadoğu bölgesine ağırlıklı olarak ürün sattıklarını ifade ederek, "Aslına bakarsanız, Güney Amerika'dan Pasifik'e kadar bir çok ülkeye mal satıyoruz. Şuna kadar 45 ayrı ülkeye satış gerçekleştirdik'' dedi.

Fuarın ilk gününde üst düzey ziyaretlerin oldukça yoğun olduğunu dile getiren Ergeneman, ülke temsilcilerinin kendilerinden randevu aldıklarını, ilerleyen günlerde tek tek bu ekiplere ürünlerin tanıtılacağını söyledi.

Ergeneman, en önemli projelerinden biri olan Altay'da çalışmaların hızla devam ettiğini belirterek, "Türk savunma sanayi çok büyük bir yol katetti. Bir zamanlar 'bunu siz mi yaptınız? diye şaşıranlar şimdi bize daha fazla taleple geliyor" değerlendirmesinde bulundu.

"Ürünlerimizi tanıttıkça ihracat gelişiyor"

HAVELSAN Genel Müdürü Sadık Yamaç da HAVELSAN'ın yazılım, sistem entegrasyonu ve simülasyon alanında etkinliğini ispatlamış bir şirket olduğunu belirterek, HAVELSAN'ın 1.500 çalışanı bulunduğunu, bunların da 750'sinin mühendis olduğunu kaydetti.

Yamaç, gelecekte füzelere uçaklara ihtiyaç kalmadan, masa başında bir iki tuşla savaşların yapılacağını vurgulayarak, artık uçakların masa başından kilitleneceğini anlattı.

Bu nedenle ilk olarak komuta kontrol sistemleri üzerine bir proje gerçekleştirdiklerini belirten Yamaç, "Bunu gemi, denizaltı ve karadaki bütün sistemlerde kullanıyoruz. Bir başka çalışma alanımızda elektronik harp, test ve güvenlik sistemlerdir" dedi.

Yamaç, siber güvenlik alanında da çalıştıklarını belirterek, e-devlet projesini de kendilerinin üstlendiğini hatırlattı.

Simülatör konusunda dünyada ilk 5 içinde yer aldıklarını ifade eden Yamaç, "Savaş uçağı, helikopter, füze ve denizaltılarda bu sümülatörleri kullanıyoruz. Bu kadar çok çeşit üreten bir başka firma yok. Gerçek sistemle yapılan eğitim 10 lira ise simülatör ile bir lira. Bu da çok ciddi bir tasarruf sağlıyor" diye konuştu.

Yamaç, sektördeki diğer şirketlerle bir araya gelerek, dünya çapında büyük işler üstlenmeye gayret ettiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Günümüzün konjonktürü, siyasi istikrar ve Türkiye'nin jeopolitik konumu buna çok uygun. Bir çok ülke Türkiye'den ürün almak istiyor. İşte fuarlar da bu istekleri hayata geçirmek için önemli bir fırsat.

Ürünlerimizi tanıttıkça ihracat gelişiyor. Ürünlerinizin kendi silahlı kuvvetleriniz tarafından kullanılıyor olması alıcılar açısından bir güven oluşturuyor. O nedenle tanıtım çalışmaları büyük önem taşıyor"

"Milli bir torpido oluşuyor"

Yamaç, geçen yıl 100 milyon dolar civarında ihracat yaptıklarını vurgulayarak, en çok satış yaptıkları ülkelerin başında Pakistan ve Güney Kore'nin geldiğini, bunu Körfez ülkelerinin takip ettiğini söyledi.

Uçaklar arasındaki pozisyon bilgilerini aktaran bir sistem oluşturduklarını belirten Yamaç, "Bu sistem bilgileri başka uçaklara ya da kontrol kulesine iletiyor. Torpido konusunda önemli bir proje geliştirdik. Sensörlerini yerli bir firma yaptı. Algılamayı sağlayan akıl kısmını biz yaptık. Şimdi torpidoyu hedef fırlatan kısmı da ROKETSAN çözüyor. Böylece milli bir torpido oluşuyor" diye konuştu.

 

KAYNAK: AA