Gümrük Kanunu'nun uygulanmasında değişiklik

Yurt dışında yerleşik kişilerin gümrük muafiyetinden yararlanabilmesi için gereken kira kontrat süresi 1 yıla indirildi.

Gümrük Kanunu'nun uygulanmasında değişiklik
Gümrük Kanunu'nun uygulanmasında değişiklik
GİRİŞ 01.09.2016 14:15 GÜNCELLEME 01.09.2016 14:15

Türkiye'ye ev eşyasını getirmek isteyen yurt dışında  yerleşik kişilerin gümrük muafiyetinden yararlanabilmesi için gereken kira  kontrat süresi 1 yıla indirildi.


Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı  ile Gümrük Kanunu'nun uygulanmasına ilişkin bazı maddelerde değişikliğe gidildi.

Buna göre, Türkiye'ye ev eşyasını getirmek isteyen yurt dışında  yerleşik gerçek kişilerin muafiyetten yararlanabilmesi için öngörülen 2 yıllık  kira kontrat süresi 1 yıla düşürüldü.

Kara hudut kapısından çıkış yapan yolcuların muafiyet haklarını  kullanabilmelerine ilişkin 3 günlük seyahat süresi sınırlaması kaldırıldı.  Yapılan değişiklik ile muafiyet hakkının bu yolcular için ayda 10 defa  kullanılmasına izin verilecek.

Türkiye'ye belirli bir süre ile görevli gelenler ile öğrenim görmek  isteyen kişilerin adlarına kayıtlı taşıtlarını görev veya öğrenim süresi  içerisinde olmak koşuluyla yerleşim yeri şartı aranmaksızın getirebilmelerine  imkan sağlanacak.

Halen Türkiye'de veya yurt dışında olup 185 gün Türkiye dışında  bulunma koşulunu sağlayamayan emeklilerden ilk defa taşıt getirecekler, bu şart  aranmadan taşıt getirebilecek. Ayrıca, geçici ithalat izin süresinin tamamını  kullanmadan Türkiye dışına çıkan emeklilerin izin süresi içinde, kalan sürelerini  tamamlamak üzere yeniden Türkiye'ye girmek istemeleri durumunda söz konusu süre  şartı aranmayacak.

Geçiçi ithalat izni verilen hak sahipleri, kişisel kara taşıtlarını  verilen izin süresince Türkiye Gümrük Bölgesinde kullanabilecek.

Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerinde yerleşik  kişilerin, gerekli bazı koşulları sağlayamaması durumunda Türkiye'ye girmesine ve  yılda bir kez olmak üzere 1 ay süre ile kalmasına izin verilebilecek.

Kamu kurum ve kuruluşları ile Bakanlar Kurulunca belirlenen insani  yardım ve hayır kurumlarının getirecekleri ambulans, cenaze araçları, yangın  söndürme araçları ile kurtarma araçlarına serbest dolaşımda muafiyet tanınacak.

Hızlı kargo taşımacılığında yolcu eşyasının beyanı, hızlı kargo  firmalarınca yapılacak. Ayrıca, posta idaresi ve hızlı kargo operatörlerinin  dolaylı temsilcilik kapsamındaki sorumluluk alanları, gönderinin beyanına ilişkin  yurt dışından gönderilen belgelerde yer alan bilgiler doğrultusunda bildiği veya  bilmesi gerektiği haller ile sınırlı tutulacak.