İhracatta yol haritası gözden geçiriliyor

Ekonomi Bakanı Zeybekçi ihracatçıların görüş ve önerilerini aldıklarını belirtti.

İhracatta yol haritası gözden geçiriliyor
İhracatta yol haritası gözden geçiriliyor
GİRİŞ 24.06.2014 15:37 GÜNCELLEME 24.06.2014 15:37


Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 2014 yılı Orta Vadeli Program hedefi olan 166,5 milyar dolarlık ihracatın önündeki engelleri aşmaya yönelik ihracatçıların görüş ve önerilerini aldıklarını belirtti.

Zeybekci, yazılı açıklamasında, ihracattaki gelişmelerin değerlendirildiği toplantıların ikincisinin dün gerçekleştirildiğini ifade etti.

İlk toplantının 22 Şubat 2014'te yapıldığını anımsatan Zeybekci, dünkü toplantıda 2023 yılı ihracat hedeflerine ulaşılması için yol haritasının gözden geçirildiğini, ihracatçıların mikro düzeydeki sorunlarının ele alındığını bildirdi.

Zeybekci, toplantıya tarım, ormancılık, mücevherat, çimento ve toprak ürünleri, madencilik ve otomotiv sektörlerinin en üst düzey temsilcilerinin katıldığını kaydetti. İhracatçıların dile getirdiği tüm hususların, Ekonomi Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Eximbank yetkilileri tarafından tüm yönleri ile değerlendirildiğini belirten Zeybekci, şöyle devam etti:

"Toplantıda, her sektör makro ve mikro düzeyde analiz edildi. Sektöre özgü koşullar, küresel gelişmeler, ülkedeki üretim kabiliyetleri ve hedef pazarlardaki önemli gelişmeler titizlikle incelendi. Bu bağlamda, vergi oranları ve enerji maliyetlerinin ihracatçımızın rekabet gücüne etkisini, yıl içerisinde gerçekleşen don olaylarının tarım sektörlerinde ihracata tesirini, tarıma dayalı sanayi üretim ve ihracatında ham madde kaynaklı sorunları, Ar-Ge, tasarım ve inovasyonun ve bu yöndeki desteklerin önemini, Dahilde İşleme Rejimi uygulamalarını, ihracat destek programları ve yatırım teşvik uygulamalarıyla ilgili beklentiler ve önerileri, cari işlemler açığını düşürmek maksadıyla alınabilecek tedbirleri, pazara giriş engellerinin ve ticaret politikası önlemlerinin güncel durumunu ve sektörlere etkisini, ham madde tedarikinde dışa bağımlılıktan kaynaklanan sorunları, gümrük, maliye, sosyal güvenlik ve çevre ile ilgili mevzuattan kaynaklanan güçlükleri ve çözüm önerilerini tüm detayları ile değerlendirdik."

Zeybekci, 2023 yılı hedefleri çerçevesinde ihracatın mevcut durumunu, dünya ekonomisinde yaşanan gelişmeler karşısında alınması gereken önlemleri de belirleyerek sonuç odaklı bir çalışma ortaya koyduklarını ifade etti. 2014 yılı Orta Vadeli Program hedefi olan 166,5 milyar dolar ihracatın önündeki engelleri aşmaya yönelik ihracatçıların görüş ve önerilerini aldıklarını belirten Zeybekci, şunları kaydetti:

"Eli taşın altında olan ve ülkemizin ihracatını bir kuruş artırmak için gecesini gündüzüne katan ihracatçılarımızla kısa, orta ve uzun vadede alınması gereken önlemleri, uygulamaya konulması gereken hususları değerlendirerek başarılı bir çalışmayı tamamladık. Biliyoruz ki son 10 yılda ihracatını 4 kat artıran Türkiye'nin hedefi, ihracat kompozisyonu içerisindeki yüksek teknoloji ürünlerinin payını artırmak suretiyle 2023 yılında 500 milyar dolar mal ihracatı gerçekleştirmektir. Çalışmalarımız, Türkiye İhracatçılar Meclisi, ihracatçı birlikleri ve ilgili kamu kurumlarıyla koordineli olarak bu hedeften en ufak bir şaşma olmadan sabır ve azimle sürdürülecektir."

Bakan Zeybekci'nin başkanlığında yapılan toplantıya, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, başkan vekilleri ve 14 sektörden 32 ihracatçı birliği başkan ve yardımcıları katıldı.

KAYNAK: AA