Milyarlar kazanıp vergi ödemiyorlar! Bakanlığa şikayet edildiler

Türkiye'de faaliyet gösteren ve merkezi yurt dışında bulunan şirketler ne kurumlar vergisi ne de gelir vergisi ödüyor. Bu şirketlerin başında da yabancı turizm acenteleri geliyor. Yerli şirketler konuyu bakanlığa taşımış durumda.

GİRİŞ 25.06.2024 15:08 GÜNCELLEME 25.06.2024 17:23
Bu Habere 90 Yorum Yapılmış

Türkiye’de konaklama ve tatil paketi satan global turizm şirketleri, kurumlar ve gelir vergisi ödemiyor. Merkezleri yurt dışında olduğu için Türkiye’de ofisleri bulunmayan devler, yaptıkları satışlarla milyarlarca lira gelir elde ediyorlar. Türkiye pazarında başı San Fransisco merkezli Airbnb çekiyor. Onu sırasıyla Tripadvisor, Agoda, Expedia (trivago) izliyor.

REKABET ŞARTLARI EŞİTLENMELİ

Türkiye Gazetesi'nden Kaan Zenginli'nin haberine göre; Türk şirketleri ile sektör dernekleri ise, aynı sektörde kendileri gibi kazanç elde eden yabancı şirketlerin ancak kendileri gibi vergiye tabi olmamasının rekabeti bozduğunu belirterek konuyu pek çok kez ilgili bakanlığa taşımış. Bununla birlikte henüz somut bir adım atılmış değil. Binlerce kişiye istihdam sağlayan ve tüm vergilerini düzenli ödeyen yerli şirketler, yabancılar ile bu nedenle fiyat konusunda rekabet edemediklerini, sektörde şartların eşitlenmesi gerektiğini belirtiyor.

MİLYAR DOLARLIK ŞİRKETLER

Global turizm şirketlerinin satış ve ciro rakamları dudak uçuklatıyor. Sadece Airbnb, dünya çapında yaptığı satışlardan geçen yıl 3 milyar avrodan fazla gelir kaydetti. Toplam geceleme sayısında ise 120 milyonu aştı. Şirketin toplam değeri 30 milyar avroyla ölçülüyor. Sektörün diğer bir oyuncusu Agoda da 2017’de Türkiye’de faaliyetleri durdurulan Booking Holdings bünyesinde yer alıyor. Merkezi ABD’nin Massachusetts eyaletinde bulunan Tripadvisor ve Expedia’nın sahibi olduğu Trivago da büyük satış ve ciro rakamlarıyla anılıyor. Bu şirketlerin en güçlü olduğu pazarlardan biri de Türkiye. Dev şirketlerin, ülkemizde online turizm satış kanallarından aldıkları pazar payları, her geçen gün daha da artıyor.

DERNEKLER DAVA AÇMIŞTI

Yakın zamanda Airbnb gelirlerine getirilen vergilendirme, tamamen bu kanalla satış yapan kişilere özgü olarak devreye alınmıştı. Airbnb’ye üye olarak oda kiralayanlardan vergi alınacağı açıklanmıştı. Ancak bu düzenleme tepe şirketler için değildi. Sektör oyuncuları konuyla ilgili “2018-2019 tarihlerinde bahsi geçen şirketlerin vergilendirilmesiyle ilgili bazı adımlar atıldı; hatta sektör dernekleri dava da açtı. Ancak sürecin ne olduğu belirsiz. Airbnb’ye getirilen vergi, kamuoyunda yanlış anlaşıldı. Konu, bu kanalla gelir elde edenlerden vergi alınması. Global aracıdan değil” açıklamasında bulundu.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ/TARKAN ZENGİNLİ
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 90
  • Yalova kaymakamı 1 gün önce Şikayet Et
    Pansiyoncularda vergi vermiyor çuvalla kazanıyorlar yagma hasanın bötegi
    Cevapla
  • Rıdvan kolsal 2 gün önce Şikayet Et
    Başta avukatlar özel muayenesi olan doktorlar ve kuyumcular bu ülkede vergi vermiyor
    Cevapla
  • Berrin 1 gün önce Şikayet Et
    Emlakçı ve mütahitte var
    Cevapla
  • HÜSNÜ 2 gün önce Şikayet Et
    Günde 20.000 tl temiz kazanıyoruz diyen Üsküdar - Alemdağ hattı minübüsçülerini, Günde 15.000 TL kazanan Onbinlerce Taksicileri basit usul diye vergi dışı beyan dışı bırak. Günde 500 tl kazanan Halk ekmek bayisini gelir vergisi mükellefi yap. Sonra onlardan almadığın vergileri diğer zor durumdaki mükelleflere sal. Bu gidiş gidiş değil.
    Cevapla
  • Misafir 2 gün önce Şikayet Et
    Berberler, kuaförler, tamirciler vergi vermiyor. Bunlar bırakın beyanname vermeyi basit usul olup hiç maliyeye yakalanmıyorlar.
    Cevapla
  • RASİM 2 gün önce Şikayet Et
    Garibanlara yük getirmeyin. Kaçakları önleyin ülke şaha kalkar. Birde zengine vergi affı getirmeyin. Keşke kim ne kadar vergi veriyor bunu herkes görebilse.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle