Seyahat acentalarına büyük müjde

TÜRSAB Başkan Adayı Emin Çakmak yönetime geldiklerinde yeni acenta açılması konusuna sınırlama getireceklerini belirtti.

Seyahat acentalarına büyük müjde
Seyahat acentalarına büyük müjde
GİRİŞ 19.10.2015 15:27 GÜNCELLEME 19.10.2015 15:28

Çakmak, “Mevcut acentaları koruyacağız, yeni acentalara nüfus ve turizm kapasitesine gore kriterler getireceğiz. Gereksiz yere acenta açılmasına izin vermeyeceğiz. Getirdiğimiz kotalar sayesinde acenta belgeleri taksi plakalarından bile daha değerli olacak. Belgeler kısa zaman içerisinde 1-2 milyon liraları bulacak” dedi.

Sürekli ve kontrolsüzce acenta belgesi verilmesinin sektöre büyük zarar verdiğini belirten "TÜRSAB HEPİMİZİN" Oluşumu Başkanı ve TÜRSAB Başkan Adayı Emin çakmak, “Sektörde tam bir kontrolsüzlük hakim.Mevcut yönetim ise bu duruma çanak tutuyor. TÜRSAB’a gelir olsun diye kimseyi kontrol etmeden, hiç bir kriteri ön planda tutmadan, nüfus ve turizm kapasitesi ölçeklerine bekmadan belge veriyor. Hızla artan acenta sayısı mevcut acentaları zor durumda bırakıyor. Belgelerin hiç bir değeri ve özelliği kalmıyor. Arkadaşlarımızla bu duruma dur diyeceğiz. Yönetime geldiğimizde ilk icraatlarımızdan birisi bu olacak. Belge almak isteyen yeni acentalara kriterler ve sınırlamalar getireceğiz. Böylece hem haksız rekabetin önünü kapatacağız, hem de belgelerimizi hakettiği değerlere getireceğiz” dedi

KAÇAK FAALİYETLERİ DURDURACAĞIZ

Kaçak faaliyetler konusuna da açıklık getiren Çakmak, “kaçak tur faaliyetleri acentalarımızın belini bükmekte. Arkadaşlarımız haksız rekabet nedeniyle çok zor duruma düşmekte. 18 yıllık yönetim Kaçak faaliyetleri engellemek için hiçbir şey yapmamıştır. Biz yönetime gediğimizde bu sorunu kökten çözeceğiz. Gerekirse okulları tek tek denetleyerek bu faaliyetlere dur diyeceğiz” dedi.

Kaçak faaliyetlerin şimdiye kadar çoktan bitirilmiş olması gerektiğini belirten Emin Çakmak, “Bunları engellemek çok zormuş gibi gösteriliyor. Oysa çözüm gayet basit. Şimdiye kadar bu konunun çoktan halledilmiş olması gerekirdi. Turist ya da öğrenci dolu araçların kolluk kuvvetleri ile durdurularak kaçak tur tespiti yapılması hem etik değil, hem de çok çirkin. Bu işin çözümü belli. Koyarsınız müzelere TÜRSAB denetçilerini, koyarsınız belli başlı lokasyonlara denetçilerinizi, koyarsınız terminal ve havaalanlarına denetçilerinizi, turistlere farkettirmeden turu yapan kişilerin belgelerini kontrol ederek işi bitirirsiniz. Böyle bir çalışmayla kısa sürede kaçak faaliyetleri yüzde 90 oranında azaltacağız” dedi.

ACENTALARI YASAYLA BATIRACAKLARDI

1618 Sayılı yasanın değiştirilmesinin çok önemli olduğunu, yönetime geldiklerinde ilk iş bu yasayı değiştireceklerinin de altını çizen TÜRSAB Başkan Adayı Emin Çakmak, “Yasayı değiştirmek ilk icraatlarımızdan birisi olacak. Ancak geçtiğimiz dönem Başkan adaylarından birisinin yaptığı gibi acentaları batıracak yasa çalışmalarına izin vermeyeceğiz. Nitekim vermedik de. Övüne övüne bitiremiyordu. Ama öyle bir yasa hazırlamış ki eğer o haliyle geçseydi küçük ve orta ölçekli tüm acentalar ya batar yada büyüklerin uydusu olurdu. Piyasada 50 Tur Operatöründen başka birşey kalmazdı. Biz Yasanın bu haliyle geçmesine dur dedik.7 bin TL aidat veremeyen acentya sen ‘250 bin TL ver’ diyorsun. Sonra da çıkmış ‘acentalar için super yasa yaptım’ diyorsun. Bu acenta değil Baron yasası. Hayır biz Baronlar Klübüne değil, Acentalarımıza yasa yapacağız. Sloganımız belli tek çatı, tek yasa, güçlü acenta. Yasa taslağımız hazır, bu yasayla birliğimizi günün koşularına uygun hale getireceğiz” dedi.

ŞİRKETLERİ KAPATMAYACAĞIZ; PAYLAŞTIRACAĞIZ...

Şirketlerin kapatılması konusuna da değinen Emin Çakmak, “Sayın aday saçmalama konusunda kendisini aştı. Bir dönem beyaz gömlekli bir siyasetçi vardı. Düşünmeden onu yapacağım, bunu yapacağım diyordu. Şimdi bildiğimiz kadarıyla ülkeye bile gelemiyor. Bu da onun gibi beyaz gömleğiyle boyna atıp tutuyor. Tek derdi şirketler olmuş. Şirketleri kapatacakmış. Kimin şirketini hangi yetkiyle kapatıyorsun. Ayrıca kapatmak bir çözüm mü? Kapatacağına kar eden şirketleri, esas hak edenlere acentalara pay etsene. Ama yapmaz, projesi olmayan kişi bunu düşünemez… Kapatır gider. Biz şirketleri kapatmayacağız. Aksine biz şirketleri kazançlı hale getirip, acentalara eşit oranlarda dağıtacağız. Acentaları şirketlere eşit ortak yapacağız. Bu şirketlerde her acentanın bir hissesi, bir payı olacak. Yıl sonlarında bu hisselerinden gelir elde edecekler, Kar Payı alacaklar. Yarın öbür gün devretmek isterlerse devredebilecekler. Mirasçılarına aktarabilecekler” dedi.

KAYNAK: HABER7