Soma'daki facia 250 bin dolara engellenebilirdi

3 yıl önce Zonguldak Kozlu'da meydana gelen facianın ardından maden yönetmeliğinde zorunlu hale gelmesi istenen ancak kabul görmeyen ‘kaçış-yaşam odaları' ‘Soma'yla yeniden gündeme geldi.

Soma'daki facia 250 bin dolara engellenebilirdi
Soma'daki facia 250 bin dolara engellenebilirdi
GİRİŞ 15.05.2014 06:33 GÜNCELLEME 15.05.2014 09:28
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

40 kişi kapasiteli bu odaların fiyatı yaklaşık 250 bin dolar. Yani 5 milyon dolara 20 odayla tüm Soma madencilerini kurtarmak içten bile değildi.

Soma'da önceki gün gerçekleşen ve tüm Türkiye'yi yasa boğan faciayla birlikte madenlere yönelik yönetmelikteki eksiklikler bir kez daha gündeme geldi. Dünyada sadece Pakistan ve Afganistan gibi ülkelerde yönetmeliklerde bulunmayan ‘Rescue Chamber' yani kaçış veya yaşam odası ne yazık ki Türkiye'de de zorunlu olmadığı için bir çok maden ocaklarında kurulmuyor. Bu da maden ocaklarında yaşanan kazalarda işçilerin hayatını kaybetmesinin en büyük sebebi olarak gösteriliyor.

30 GÜNLÜK İHTİYAÇ

Dünyadaki birçok ülkedeki kullanılan ‘kaçış odaları', özellikle madenlerin en hayati tedbirleri arasında yer alıyor. Yaşanacak maden ocağı kazalarında işçilerin ilk sığınacakları yer olarak tasarlanan ‘kaçış odaları'nın her biri 40 kişiye kadar koruma sağlayabiliyor. Odaların içindeyse su, yiyecek, oksijen, sağlık çantaları ve telefon gibi hayati ihtiyaçlar bulunuyor. Günlük ortalama bir kişinin ihtiyaçlarının hesaplandığı kaçış odalarına sığınanlar 30 günün üzerinde içinde yaşayabiliyor. Bu da kurtarma ekiplerinin kaçış odalarına sığınan işçilere ulaşabilmesini için yeterli zamanı sağlayabiliyor.

18 MİLYON LİRA

Kaçış odalarının kullanıldığı bir maden kazası Şili'de yaşanmıştı. Yaklaşık 4 yıl önce Şili'nin San Jose şehrindeki maden ocağında 33 madenci yerin 700 metre altın kurulan kaçış odasına sığınmış ve bu mağdenciler yaklaşık 80 gün sonra sağ olarak kurtulmayı başarmıştı. Kaçış odalarının kapasiteleri 12 ila 40 kişi arasında değişiyor. 12 kişilik kaçış odalarının fiyatı 80 bin dolardan (160 bin TL) başlarken, yaygın olarak kullanılan 40 kişilik odaların fiyatı ise 200 ila 250 bin dolar (400-500 bin TL) arasında değişiyor. Soma mağdeninde çalışan 780 kişinin ihtiyacı için ise yaklaşık 20 adet kaçış odası bulunması gerekiyordu. Bunun işletmeye olan maliyeti ise 5 milyon dolar (10 milyon TL) civarında bulunuyor.

Şirketler sundu kabul görmedi

Kaçış odaları dünyadaki birçok ülkenin madencilikle ilgili olan yönetmeliklerine girmiş durumda. Türkiye'nin de içinde bulunduğu Pakistan ve Afganistan gibi ülkelerde kaçış odalarına yönelik bir düzenleme yok. Türkiye'ye kaçış odaları ithal eden şirketlerin yöneticilerinden aldığımız bilgilere göre şirketler hazırladıkları projeleri ilgili kurumlara ve bakanlıklara sundu. Türkiye'deki yaklaşık 1000 maden ocağını kapsayan projede ithal kaçış odaları kullanılacaktı. Ancak kaçış odaların için hazırlanan projeler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasında kaldığı için projeler de askıya alındı. Öte yandan Türkiye'de kaçış odalarının üretimi gerçekleşmiyor. Şirket yetkilileri bunun sebebi ise Türkiye'de yönetmelik olmamasından dolayı maden ocağı işletmelerinden kaçış odası talebi gelmemesi olarak yorumlanıyor.

Soma'da sadece 1 adet iddiası

Soma Holding'in patronu Alp Gürkan, meydana gelen faciadan bir yıl önce, Soma'daki maden ocaklarında olası bir kaza anında 500 işçinin günlerce yeme-içme ihtiyacını sağlayacak, nefes alabilecekleri ‘yaşam odaları' oluşturduklarını iddia etmişti. Hatta, Soma'daki ocaklarda yaptıklarını, daha sonra satın aldığı Merzifon'daki ocaklarda yapacakları yenilemelere örnek göstermişti. Elde edinilen bilgilere göre Soma'da sadece bir tane ‘kaçış veya yaşam' odası kurulduğu bunun da yeterli olmadığı ifade ediliyor.

YAŞAM ODALARI

-30 günün üzerinde yaşama şansı
-Kişi başı günlük 2 bin kalori yiyecek
-Kişi başı günlük 1 litre içme suyu
-Telefon bağlantısı
-Oksijen deposu
-Klima
-Elektrik için batarya sistemi
-Karbondioksit temizleme filtreleri
-İlk yardım çantaları

Hürriyet

YORUMLAR 10
  • hasanzafergülten 10 yıl önce Şikayet Et
    250 BİN DOLAR. Hangisi daha mühim,kendi ülkemizin insanları mı,yoksa dış ülkelerin yardıma muhtaç insanlarımı... devletimizin Suriye lilere,Afrikalılara ,bilmem nere ülke insanlarına yaptığı yardımlar,bu 250 bin doları kat kat geçmiştir tahminimce... atalarımız,önce can,sonra canan demiş beyler.sizinki delik ayakkabı ile gezip,aleme üstbaş almaya benziyor afedersiniz.
    Cevapla
  • alper 10 yıl önce Şikayet Et
    Artik sart . diger ulkelerde cok daha iyi sartlar varken bizim devletimiz neden bazi guvenlik sartlarinin yapilmasini istemiyor. Sayfanin basliginda 250 bin dolara tum madenciler kurtarilabilirdi yaziyor sonra icinde 5 milyon dolar yaziyor !!!! Ayrica turkiyede 2010 model hyundaide bile abs ve hava yastigi standart degilse madende kacis odasi olmasinida beklemek hata olur . Almanyada 1995 model hyundaide bile abs standart cunki almanya abs siz ve hava yastiksiz arabayi ulkesine sokmuyor bile ..
    Cevapla
  • Rahime 10 yıl önce Şikayet Et
    Biri hayır desin. Benim içimi yakan işte bu ihtimal. Bu mümkün mü gerçekten..6 bin civarında kişinin çalıştığı söylenilen maden sahibine milyon dolarlar kazandırıp, devlete vergi olarak borcunu öderken en çok emek harcayan garibanlara mezar oluyosa ve aslında faciayı daha az kayıpla atlatabileceğimiz böyle bi tedbir varken bunlar yaşanıyosa yazıklar olsun bu düzene böyle adalete
    Cevapla
  • yasin yasin 10 yıl önce Şikayet Et
    bu bakanlığa recep akdağ lazım. bakın tüm hastaneler 10 yılda ne hale geldi. muayenahanelerde bile acile uygun hale geldi. bu yaşam odaları şimdimi akla geldi
    Cevapla
  • milletin ferdi 10 yıl önce Şikayet Et
    Bu kaçış odaları kısmen fayda sağlayabilirdi sanıyorum.. Ama görülüyor ki Türkiye’de mevzuat açısından zorunluluk olmadığı halde buraya Türkiye’de ilk olarak bir tane kurulmuş ama maalesef bir işe yaramamış. Çünkü söz konusu olan yangın, o odaya kaçmak bile çok zor. Tabi olsaydı belki bu kadar can kaybı olmazdı. Konulsa faydalı olabilir. Yerli üretimi de teşvik edilmeli
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle