511 hektar doğaya dönüyor! Tek seferde yapılan en büyük rehabilitasyon projesi...

Yeniköy Kemerköy Enerji, 511 hektarlık bir alanda Cumhuriyet tarihinin tek seferde yapılan en büyük rehabilitasyon projesine başlattı.

GİRİŞ 14.11.2024 14:08 GÜNCELLEME 14.11.2024 14:29
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Doğaya geri kazandırma çalışmaları kapsamında ‘Hüsamlar Yeniden – Eski Maden Sahası Rehabilitasyonu’ ismiyle hayata geçirilen projenin pilot uygulaması ise 65 hektarlık alanda yapıldı. Çalışma kapsamında eski maden sahasına yürüyüş yolları yapılarak, piknik alanları ve göletler gibi bir dizi rekreasyon alanı da oluşturulacak. Ayrıca Milas’ın simgesi olan bir anıt zeytin ağacı da rehabilitasyonun merkezine dikilecek.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Maden ve Petrol İşleri (MAPEG) Genel Müdürü Arslan Narin, maden rezervlerimizin ekonomiye kazandırılması gerektiğini belirterek madenciliğin ülkemizin kalkınmasında son derece önemli bir sektör olduğunu ifade etti.

Maden sahalarının rehabilitasyonu konusunda ülkemizin önemli bir aşama kaydettiğini vurgulayan Narin, “MAPEG olarak yürüttüğümüz TÜRMES projesi ile rehabilitasyon faaliyetlerini yerinde inceleyerek bir envanter oluşturuyoruz. Bugüne kadar bu kapsamda 9 bin hektarlık alanda 20.7 milyon ağaç dikildiğini tespit ettik. Madenlerimizi keşfedecek, sürdürülebilir yöntemlerle işletecek ve sonunda doğaya geri kazandıracağız” dedi.

DOĞRU PLANLAMA VURGUSU

Yeniköy Kemerköy Enerji Genel Müdür Yardımcısı Burak Işık da şunları söyledi: “Planlama süreci rehabilitasyon çalışmalarının yüzde 90’ını oluşturuyor. Doğru bir planlama, başarılı bir rehabilitasyonun ilk şartı. Geçtiğimiz yıl 65 hektar alanda yaptığımız dikim çalışmalarında yüzde 96’ya varan tutma oranı elde ettik. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği’nin deneyimi ve bölge halkı ile yapılan istişareler bu başarının temel unsurları oldu.”

MADEN ALANINDA ZEYTİN ÖRNEĞİ

Etkinlikte düzenlenen panelde konuşan İTÜ Maden Fakültesi Dekanı Prof. Mustafa Kumral, insanlık tarihinin ilk yıllarından beri maden kullanımının devam ettiğine işaret ederek, "Maden olmasa insanlık olmazdı. Kullandığımız her şeyde maden var. Maden sahalarını yeniden rehabilite ederek topluma ve çevreye geri kazandırmalıyız" dedi. Panele katılan Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdürü Prof. Mücahit Taha Özkaya da bir linyit madeni sahasını madalyalı bir zeytin bahçesine çevirme projesindeki deneyimini anlattı: "Doğal saksı yöntemi uyguladık. Dikim sırasında kompostlu toprak hazırladık. Arazide ot ekerek kaymayı engelledik. 3-4 sene sonra sulamayı de kestik.

Çünkü bizim için önemi olan zeytinyağından polifenol elde etmek. Bu hastalıklara karşı çok önemli bir maddedir. Zeytin o kadar kadim ve dayanıklı bir ağaç ki sahra çölünde bile zeytincilik yapılıyor. Zeytin az suyla yaşayabilen bir ağaç türü ve az suyla daha fazla polifenol üretiyor, daha değerli oluyor. Ve 680 polifenol elde ettik."

SU KULLANIMI ÖNEMLİ

Panelde konuşan Ankara Üniversitesi Su Yönetimi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gökşen Çapar, maden sahalarında su kullanımının önemine işaret ederken, "Üretim tesislerinde, tarlada mümkünse içme suyu kalitesinde su kullanmamalı, suyu yeniden kullanmanın farklı yollarını aramalıyız" diye konuştu. 'Hüsamlar Yeniden Projesi' danışmanı Doç Dr. Sultan Gündüz de projeyi hazırlarken çevre köyleri inceleyerek bitki türleri, ihtiyaç duyulan türler gibi araştırmalar yaptıklarını, su kaynakları ve yağmur hasadı gibi kaynaklar üzerinde çalıştıklarını anlattı.

KAYNAK: AKŞAM
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 7
  • İstanbul-18 1 hafta önce Şikayet Et
    Kesinlikle artık devletimizin ağaçlandırma adı altında yaptığı tüm faaliyetlerde çevreye ve insana faydası olan başta zeytin ağacı, kestane ağacı gibi dayanıklı ve meyveli ağaçlar dikmesi lazım. Her yere çabuk tutuşan çam ve meyvesiz ağaçların dikmekten var geçilmesi lazım. Düşünsenize sadece Ak parti dönemlerinde 6 milyar civarı ağaç dikilmiş, bunların yüzde biri zeytin olsa idi ....
    Cevapla
  • Sakin 1 hafta önce Şikayet Et
    Bu projeyi verin cehepeye bak nasıl anlatır vatandaşına
    Cevapla
  • Gariban. 1 hafta önce Şikayet Et
    birileri yıkar dağıtır, temel atmama töreni yapar, denizleri körfezleri foseptik çukuruna çevirir. birileride rehabilite eder. halk bunları görür ve yadeder.
    Cevapla
  • İslam 1 hafta önce Şikayet Et
    Nerde bizde bunları görecek halk. Görecek olsalardı Akp hiç koalisyon yapmadan %70 oy alması lazımdı. Bizim halk çok nankör. Avrupanın 100 senede geldiği seviyeye biz 80 yıl geriden gelip 20 yılda Reis sayesinde yetiştik.
    Cevapla
  • azmi 1 hafta önce Şikayet Et
    Rehabilite ! Önce doğayı boz sonra yapay olarak bir şeyler yapmaya çalış. Hiçbir şey eski hale döndüremez. Öncelikle maden arayacağım diye belli şirketlere verilen ihaleler geri alınmalı.
    Cevapla
  • Bülent duman 1 hafta önce Şikayet Et
    Allah razı olsun sizden,kul bilmese de Allah bilir
    Cevapla
  • Berk 1 hafta önce Şikayet Et
    Tebrikler. Bu tür başarılı çalışmaları ve onların yürütücüsü, yöneticisi bürokratları kutlamak, onurlandırmak, taltif etmek gerekir. Hükümetimiz bu tür hususlara özen gösterdiğini kamuya açıklamalı, örnekleri paylaşmalıdır
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle