Türkiye, milli uçak gemisinin tasarımını tamamladı: İşte özellikleri!

Milli Savunma Bakanlığı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı Dizayn Proje Ofisi, TCG ANADOLU'dan daha büyük bir uçak gemisi yapmak için hazırlıklarını sürdürürken, geminin tasarımları tamamlandı.

GİRİŞ 26.08.2024 12:57 GÜNCELLEME 26.08.2024 13:11
Bu Habere 185 Yorum Yapılmış

Türkiye, harekat kabiliyetini ve caydırıcı gücünü milli uçak gemisiyle katlayacak. 

Milli Savunma Bakanlığı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı uzman personellerin katılımıyla 110 kişilik uçak gemisi yapımı çalışmalarına başladı.

Gemi üzerinde 2 kalkış ve 1 iniş pisti yer alacak. Asgari 50 insanlı ve insansız hava aracı kapasitesi olacak.

Uçuş güvertesi için havacılık sektörünün ileri gelen firmaları Baykar ve TUSAŞ ile yoğun çalışmalar yapıldı. Tekne formu belirlendi. Direnç ve sevk analizleri gerçekleştirildi. Pervanesinin tasarımı da bitti.

258 METRE UZUNLUĞUNDA 72 METRE GENİŞLİĞİNDE

Tasarımda en kritik aşamalar tamamlandı. Konsept tasarım çalışmaları sonlandı. 3 boyutlu genel yerleşim hızla sürüyor.

Milli uçak gemisi 258 metre uzunluğunda ve 72 metre genişliğinde tasarlandı. Deplasmanı 60 bin ton olarak planlandı. Gemi, asgari 25 knot sürate erişebilecek ve yakıt ikmalsiz 10 bin deniz mili seyir yapabilecek.

Dizayn Proje Ofisi Müdürü Doç. Dr. Mühendis Albay Hakan Uçar, yaptığı değerlendirmede "Deniz Kuvvetlerimizin deniz aşırı etki ve ilgi alanlarındaki hak ve menfaatleri korunacak ve çok amaçlı operasyonların gerçekleştirilmesi ile ülke savunmasının daha etkin yapılabilmesi için önemli bir gücü teşkil edecektir" dedi.

Ön tasarımın tamamlanmasıyla detay tasarımına başlanacak. Sonrasında ise askeri tersanelerde geminin inşa sürecine geçilecek.

TCG ANADOLU'DAN DAHA BÜYÜK OLACAK

TCG Anadolu'dan daha büyük bir milli uçak gemisi, tamamıyla Dizayn Proje Ofisi Müdürlüğü tarafından tasarlandı. Dünyanın ilk SİHA gemisi, Türkiye'nin en büyük askeri gemisi olan TCG Anadolu'nun yerlilik oranı yüzde 70'ti. Yeni gemi, yüzde 80'in üzerinde yerlilik oranına sahip olacak.

Uçar, "Milli uçak gemimiz, TCG Anadolu'dan deplasman ve boyut olarak 2 katından daha büyük olacak. TCG Anadolu'dan en az 2 kat daha fazla hava aracının konuşlanabilmesi planlanmaktadır. Seyir siası TCG Anadolu için 9 bin deniz mili iken milli uçak gemimizde 10 bin deniz miline çıkartılmıştır. Ayrıca, mevcut ana tahrik sistemi konfigürasyonu ile TCG Anadolu'dan daha yüksek süratlere çıkabilmektedir" açıklamasını yaptı.

Milli uçak gemisi, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne geniş bir coğrafyada üstünlük kazandıracak.

KAYNAK: EKONOMİM
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 185
  • Kamil 2 ay önce Şikayet Et
    Geminin tabanına yakın bir yere , Denizaltı mürettebatı ile Gemi mürettabatı , yük , teçhizat tahliyesini mümkün kılan çelik kapaklı nakliye körüğü ve geçidi sistemi kurulmalıdır .
    Cevapla
  • Istanbullu 2 ay önce Şikayet Et
    "Denizlere hâkim olan cihana hâkim olur" Barbaros hayrettin paşâ
    Cevapla
  • Ömer 2 ay önce Şikayet Et
    Menzil 10bin deniz mili olacakmış nükleer gücümüz şart 2×2=4
    Cevapla
  • Ömer 2 ay önce Şikayet Et
    İlk önce bir yapalım ve tecrübe kazanalım tecrübeyle birlikte sonrasına oda olur inşallah.
    Cevapla
  • Hüseyin ünlü 2 ay önce Şikayet Et
    Burdan devlet büyükleri ve teknoloji bakanlarına sesleniyorum acilen Nükleer silah yapımına başlanması lazım bırakın iha sihayı önce nükleer santral inşa etmemiz lazım ilk öncelik 3 dünya savaşında nükleer bomba ile işimizi bitirirler istersen on tane uçak gemisi olsun
    Cevapla
  • Mehmet altınbaş 2 ay önce Şikayet Et
    Bir uçak gemisi Türkiye için lüks diyen olabilir. Fakat yarın bir deniz aşırı bir savaş olursa ah keşke demekten başka bir şey diyemeyiz Amerika kaç bin kilometre den gelip zorbalık yapıyor. Yarın Atlantik veya Hint Okyanusunda bir savaş olması yokmu. Bir dünya savaşı ihtimali her zaman vardır. İleri görüşlü olmak zamanın gereği.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle