Türkiye'den her yıl 30 milyar TL çalıyorlar!

TASD Başkanı Berke İçten, taklit ayakkabının Türkiye’ye zararının 30 milyar lira olduğunu söylüyor. Türkiye'de yıllık 200 milyon çifte yakın taklit ayakkabı üretildiğini ifade eden İçten, denetimlerin artırılması gerektiğini söyledi.

GİRİŞ 06.05.2024 08:09 GÜNCELLEME 06.05.2024 09:51
Bu Habere 108 Yorum Yapılmış

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten, taklit ayakkabıya yönelik denetimlerin artırılması talebinde bulundu.

Türkiye’de yıllık 200 milyon çifte yakın taklit ayakkabı üretildiğini belirten İçten, bunun sadece sektöre değil, ülke ekonomisine de büyük zarar verdiğini, taklit ayakkabının Türkiye’ye yıllık maliyetinin 30 milyar lirayı bulduğunu söyledi.

İçten “Bu sorunu, şubat ayında Afyonkarahisar’da Ticaret Bakanlığımız ile düzenlediğimiz çalıştayda bütün boyutlarıyla ele aldık. Ticaret Bakanlığımızın ‘soruna sıfır tolerans ilkesi ile yaklaşılacak’ mesajı vermesi bizi son derece memnun etti. Bakanlığımızın sıfır tolerans yaklaşımını sahada daha etkin bir şekilde görmek istiyoruz” dedi.

Yaşanan maliyet artışlarına değinen İçten, ayakkabının, rekabet gücü zayıflayan sektörlerden olduğunu belirterek “2022’de 378 milyon çift ayakkabı ihraç ederek ülkemize 1 milyar 310 milyon dolar döviz kazandırmıştık. 2023’te ise 299 milyon çift ihracat karşılığında 1 milyar 269 milyon dolar gelir elde edebildik.

İhracatımız geçen yıl adet olarak yüzde 21, değer bazında yüzde 3,2 geriledi. Aynı dönemde ithalatta ise olağanüstü bir artışla karşı karşıya kaldık. Son yıllarda 400-500 milyon dolar cari fazla veren sektör, 2023’ü 130 milyon dolar açıkla kapattı” diye konuştu.

İTHAL SPOR AYAKKABISINA TÜRKİYE’DE ÜRETİM ŞARTI GETİRİLMELİ

Türkiye’nin ayakkabıdaki bilgi birikimi ve tasarım gücünün 200 yıl öncesine dayandığını, doğru hamlelerle 2028’de sektörün 2 milyar dolarlık ihracata imza atmasının hayal olmadığını dile getiren İçten, sektörün rekabet gücünün artırılmasına yönelik önerilerini aktardı.

İçten, şöyle konuştu: Türkiye’nin ithal ettiği ayakkabıların adet olarak yüzde 85’ini, değer olarak da yüzde 60’ını spor ayakkabıları oluşturuyor. Mevcut kapasitemizle bu ayakkabıların büyük bölümünü biz üretebiliriz. Dolayısıyla küresel ayakkabı markalarına Türkiye’ye ihraç ettikleri ürünün belli bir oranını, örneğin yüzde 30-40’ını ülkemizde üretme şartı getirilmeli.

Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 108
  • Erhan ergovan 1 hafta önce Şikayet Et
    Ne alaka. Bu ürünler Türkiye de üretiliyor alanlar turistler. Eger taklit ürün olmasa turistler alışveriş mi yapar
    Cevapla
  • Cabir AYDOĞDU 1 hafta önce Şikayet Et
    Ülkemizde uretilmeden yabancı marka ayakkabilarin ,kaçak vs kasadan geçen birmal marka taklidi yapılarak satiliyorsa bu ülkemizin değil ybanci markaların zararidir ,kasadan fatura edilerek malın ulkeye zararı nedir ,KDV uygulanıyor. Dediğim gibi ital malın sahte imitasyon vs satılan malın ulkeke asla zararı olmaz bu zarar yavanci markaya olur. Hem ayakkabı dediğin nedir ki de ülkinsdiçin
    Cevapla
  • Hüseyin 1 hafta önce Şikayet Et
    Bu sistem Vergi sistemi izle alakalı çarpıklığı gösterir , kdv ve vergileri yerli ürünlerde düşsün devletimiz bak neler oluyor , marketlerin rafları %50 yerli üretim şartı koyulsun bakın neler oluyor ama yapmazlar , yapamazlar , sanki bizde kimya mühendislerimiz yokmu , alası var , ama raflar anlaşmalı hep yabancı , denetim olmadığı konusunda hem fikirim , maliye ,ticaret Bakanları
    Cevapla
  • Muhiddin Taşpınar 1 hafta önce Şikayet Et
    Çalmıyorlar bu para toplumun kasasına geçiyor.Büyük marka sahipleri kazanınca para yurtdışına transfer ediliyor ülkenin dışına çıkan para ülkeyi baronlara esir bırakır.
    Cevapla
  • Hüseyin 1 hafta önce Şikayet Et
    aynen öyle , usulüne uygun , kılıfına uydurarak vergiden düşüyorlar ,kendi tv kanallarında reklam vererek
    Cevapla
  • Baba Mehmet 1 hafta önce Şikayet Et
    Her şey sizin tekelinizde olursa neler yapacağımızı bu millet biliyor.uxulerrk ifade ederim ki bizim esnafımız kanaati ve vicdani kaybetti bir ürün maliyeytini üç katına satılıyor.
    Cevapla
  • Şbrahim 1 hafta önce Şikayet Et
    10 katı desen
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle