Fiyatını duyan dönüp bir daha bakıyor: 5 bin liradan alıcı buluyor

Batman'ın Sason ilçesinde yüksek dağlarda yetişen ve birçok hastalığa iyi geldiği düşünülen "zuzubak" otunun kilosu 5 bin liradan alıcı buluyor.

Fiyatını duyan dönüp bir daha bakıyor: 5 bin liradan alıcı buluyor
Fiyatını duyan dönüp bir daha bakıyor: 5 bin liradan alıcı buluyor
GİRİŞ 26.04.2024 21:29 GÜNCELLEME 26.04.2024 21:29
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Yemeklerde baharat olarak tüketilen, şifalı bir bitki olarak düşünülen zuzubak otu, ilçenin Mereto ve Zoveser dağlarının eteklerinde yetişiyor. Ot, köylerde yaşayan vatandaşlar için önemli bir geçim kaynağı oluşturuyor. Otun bölgede azalması nedeniyle bu yıl kilogramı 5 bin liradan alıcı buluyor.

Yüksek kayalıklardan topladıkları zuzubak otunu tahtadan yapılan huninin içinde kaya tuzu ile birlikte taşla ezerek hazır hale getirdikten sonra kilosunu 2 bin 500 ile 5 bin lira arasında sattıklarını belirten Muharrem Algan, “Biz bunu toplayabilmek için saatlerce yol yürümek zorunda kalıyoruz. Çok yüksek kayalıklarda yetişiyor. Toplanması çok zordur. Toplarken düşme tehlikesi yaşıyoruz. Bu bölgede Mereto Dağı etraflarında yetişiyor. Topladığımız zuzubak otunu ufak ufak keserek ayıkladıktan sonra kaya tuzu ile birlikte huninin içinde ezerek toz haline getiriyoruz. Biz bunu yemeklerde baharat olarak kullanıyoruz. Bir çok hastalığa iyi geldiğini biliyoruz. Çok tercih edilen bir baharat otudur. Ben İstanbul'a ve buralarda talep edenlere gönderiyorum. Ayrana yoğurta, salatalık, domates ve benzeri bir çok yemeğin içine katarak tüketiyoruz. Bizim de tek gelirimiz budur” dedi.

Zuzubak otunun çok şifalı olduğunu öne süren Sait Boğuş, otun kilosu şu anda 4 ile 5 bin lira arasında sattıklarını söyledi. Adet olarak da 100 liradan sattıklarını aktaran Boğuş, "Bu otu biz tuzla öğüterek baharat olarak kullanıyoruz. Özelikle kalp ve damar hastalıklarına iyi geliyor. Her kese şifalı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Hacı Aktaş ise, zuzubak otunun çok şifalı olduğu için fiyatının da yüksek olduğunu dile getirdi.

 

 

KAYNAK: İHA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 21
  • Turan 1 hafta önce Şikayet Et
    Bizim Sivas yaylalarında bu bitkiden çok olur hayvanlar yayılır sadece eğer bir faydası barsa biz bu hayvanların sütünden zaten faydalanıyoruz otu kopartıp düzeni tabiatı bozmanın bir Anlamı yok her şey yerinde güzel
    Cevapla
  • TÜRK 1 hafta önce Şikayet Et
    kafayı yedi millet allah ıslah etsin ahlak ahlak ahlak allahın otu
    Cevapla
  • ALPEREN 24 1 hafta önce Şikayet Et
    din iman oldu para aslolan islamı yaşa
    Cevapla
  • Metin 1 hafta önce Şikayet Et
    Yahu arkadaşlar bunu niye kükünden çikariyosunuz Allah aşkina iki seneye kalmaz biter yazık yaw ne olduğunu biliyoruz satın kardeşim ama dibten çekmeyin
    Cevapla
  • MuhammedAli 1 hafta önce Şikayet Et
    afrikali kardeşim senin köy nerde afrikanin hangi köyünde
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle