Dolarda kademeli yükseliş!

Dolar/TL kademeli yükseliş sürüyor. Dolar/TL yeni güne 31,57 , euro/TL 34,25 civarında başladı.

GİRİŞ 05.03.2024 09:20 GÜNCELLEME 05.03.2024 11:41
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Dolar, 5 Mart 2024 sabahında 31,57 lira bandında işlem görürken, euro 34,25 lira seviyesinde yer alıyor.

Spot piyasada güncel döviz satış fiyatları:

Dolar 31,5736 lira

Euro 34,2589 lira

Sterlin 40,0674 lira

Ruble 0,3447 lira

İsviçre Frangı 35,6488 liradan işlem görüyor.

Doların yılbaşından bu yana yükselişi yüzde 6,86 oldu.

Şubat ayı enflasyonu beklentilerin üzerinde aylık yüzde 4,53 düzeyinde gerçekleşti. Yıllık enflasyon ise yüzde 67,7 oldu. Enflasyona en büyük katkı Eğitim ve gıda ile alkolsüz içeceklerden geldi. Beklentiler aylık yüzde 3,70 düzeyindeydi. 

Merkez Bankası'nın geçtiğimiz ay yayımladığı PPK özetinde "Fiyat artışlarının şubat ayı ve sonrasında yavaşlayacağı tahmin edilmektedir." ifadeleri yer almıştı. Özette, yıl sonu itibarıyla çekirdek göstergelerin eğiliminin son Enflasyon Raporu’nda tahmin edilenden daha olumlu bir enflasyon eğilimine işaret ettiği vurgulandı. Merkez Bankası, geçtiğimiz hafta açıkladığı faiz kararının metninde "enflasyonda kalıcı riskler oluşması durumunda parasal sıkılık gözden geçirilecektir." ifadesi "Enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır." şeklinde değiştirilmişti.

TCMB, enflasyonun mayıs ayında yüzde 70-75 ile zirve yaptıktan sonra gerilemesini ve yıl sonunda yüzde 36'ya inmesini bekliyor. 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dün katıldığı yayında "Programımızın nihai hedefi enflasyonu tek haneye indirmek." dedi. Enflasyon açıklanmadan önce konuşan Bakan Şimşek "Bugün açıklanacak enflasyon rakamı son 12 ayın enflasyonu, önümüzdeki 12 ayın enflasyonu ile ilişkisi zayıf, önümüzdeki aylarda düşecek." ifadelerini kullandı. 

31 Martta gerçekleşecek yerel seçimler sonrası kurların yukarı yönlü hareketin hızlanacağı iddialarına ilişkin konuşan Bakan Şimşek "Seçim sonrasına liranın değer kaybına ilişkin beklentiler bana çok anlamlı gelmiyor." dedi ve ekledi "Bizim kur rejimimiz serbest kur rejimidir, bizim bir kur hedefimiz yoktur, olmayacak da."

Bakan Şimşek, KDV ve MTV ile ilgili çalışmalarının olmadığını söyledi. Bakan Şimşek "Borsa İstanbul'u ya da başka alanda piyasayı bozacak bir vergi düzenlemesi gündemimizde değil." dedi.

ABD'li dev yatırım bankası JP Morgan, enflasyonun beklentileri aşmasının ardından TCMB'den Nisan ayında 500 baz puan(Yüzde 45'ten yüzde 50'ye)faiz artırımı daha beklediğini raporladı.

Bugün piyasalarda önemli veri bulunmuyor.

Piyasalar bu hafta Fed Başkanı Jerome Powell'ın Senato'da yapacağı konuşmaya odaklandı. 

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 8
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    yakında en büyük banknot olan 200 TL 4 dolar olacak
    Cevapla
  • malatya balabanlı 1 ay önce Şikayet Et
    İpin ucu kaçıyor bu hayra alamet değil , ne faiz ne devalüsyonla netice alınmaz . Bu işin kolay tarafı . Zor olanı tasarruf , gereksiz ithalatın önlenmesi , israfın önlemmesi , ama yok olmuyor yapılmıyor . Zaruri olmayan getirisi olmayan yatırımlar durmalı , üretime dayalı katma değeri yüksek teknolojiye yatırım yapılmalı .
    Cevapla
  • Haluk 1 ay önce Şikayet Et
    Kur yükseldiği sürece enflasyon düşmez geçin bunları yüzde 70 enflasyonda gram iyileşme yok ve alım gücü yerlerde resmen sıkıldık artık bu kötü ekonomiden....
    Cevapla
  • doğa 1 ay önce Şikayet Et
    memleketi bitirmeye yeminniler sanırım kemer sıkmaktan inceldik kopma noktasına geldi halk pahalılıktan bıkmış vaziyette tl mizin bukadar değer kaybetmesi içler acısı
    Cevapla
  • ahmet emmi 1 ay önce Şikayet Et
    Sonunda kademeli yükselişi kabul ettiler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle