Türkiye'de gözler Moody's kararına çevrildi! Sıcak para akışı hızlanabilir

Ekonomi ve piyasalarda gözler kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in not kararına çevrildi. Not kararının bu gece yarısı açıklaması bekleniyor. Derecelendirme şirketlerinin yapacakları artışlar sıcak paranın gelmesini kolaylaştırabilir.

GİRİŞ 12.01.2024 10:53 GÜNCELLEME 12.01.2024 11:02
Bu Habere 34 Yorum Yapılmış

Gözler uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye değerlendirmesine çevrildi. Moody's 15 Aralık'ta takvimde yer almasına rağmen rapor yayımlamamıştı. Ancak 2024 yılında ilk değerlendirme yayımlayacağı ülkeyi Türkiye olarak belirledi. O karar bugün gelecek. Not kararları ABD ile saat farkı olmasından dolayı gece yarısı belli olacak.

Haziran'dan bu yana uygulanan ekonomi politikaları daha önce diğer derecelendirme kuruluşları Fitch Ratings ve S&P'den karşılık bulmuş, her ikisi de Türkiye'nin not görünümünü "durağan"dan "pozitife" çevirmişti. Bugün Moody's'in de bu yönde bir adım atacağı düşünülüyor.

Hatta kredi notunda bir artış bekleyenler de var. Bunun nedeni Fitch ve S&P'nin Türkiye'nin notunu yatırım yapılabilir seviyenin 5 basamak altında, Moody's'in 6 basamak altında tutması...

SICAK PARA AKIŞINI HIZLANDIRABİLİR

Kredi derecelendirme kuruluşunun vereceği karar ekonomi için oldukça önemli. Yeni politikaların başarıya ulaşması için yurt dışından fon akışının sağlanması gerekiyor. Derecelendirme şirketlerinin yapacakları artışlar sıcak paranın gelmesini kolaylaştırabilir.

Daha da önemlisi gelecek paranın niteliği. Bu yıl Türkiye'ye yönelmesi beklenen fonlar çoğunlukla tahvile yatırım yapacak. Tahvil yatırımı alacaklı ile borçlu arasında faize dayalı bir araç. Ekonomistlerin bu konuda sürekli vurguladığı şey tahvil yatırımının yerine doğrudan yatırımları çekmenin gerekli olduğu. İşte bu adı geçen 3 kuruluş, bunun anahtarı olabiliyor. Uluslararası şirketler ve fonlar bir ülkeye yatırım kararı alırken en az 2 derecelendirme kuruluşunda yatırım yapılabilir seviyede olunması şartını arıyor.

EN AZ 2,5 YIL GEREKLİ

Türkiye'nin yatırım yapılabilir seviyeleri görmesi kısa dönem için pek mümkün değil ancak o yolda gitmesinin önemi sık sık vurgulanıyor. Kredi derecelendirme şirketleri ülkeler için her yıl 2 değerlendirme yayımlıyor. Şu an en az 5 toplantıda faiz artışı şart. Eğer takvim dışı karar alınmaz ve her toplantıda artışa gidilirse dahi en az 2,5 yıl gerekiyor. Bu da pek olası görülmüyor. Bunun gerçekleşmesi için Türkiye'nin mevcut ortodoks ekonomi politikasını sürdürmesi gerektiği dile getiriliyor.

Analistlerin önemli bir kısmı Türkiye'nin kredi risk primindeki (CDS) düşüşün önemine vurgu yapıyor. Seçim öncesi 700'lere çıkan CDS 300 puana kadar indi. Bunun yatırımcıların duyduğu güveni yansıttığı ifade ediliyor. Kredi derecelendirme kuruluşlarının da buna paralel adım atacağı düşünülüyor.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 34
  • Trene bak 3 ay önce Şikayet Et
    Faiz oyunu ulaştınız yükseltsenizde düşüyor düşürsenizde bu döviz çıkışını durduracak enflasyonu bitirecek hamle nedir hala bulamadılar
    Cevapla
  • akıncı 3 ay önce Şikayet Et
    Bir ülkeye gelen para nakti olarak faize gelirse hiç heveslenmeyin ülkenin kaynaklarını alır gider Borsaya gelirsen bi nebze iyi ama gelen para yatırıma gelirse yani bir işletme açarsa bir fabrika açarsa tadından yenmez bizim için gelen paranın yatırıma gelmesi en önemlisi
    Cevapla
  • Teakwondocu 3 ay önce Şikayet Et
    Boykotcular fos iş yaptıklarının farkindami? İtikadı düzgün olan boykotu yapmış olur.
    Cevapla
  • Dava nirde 3 ay önce Şikayet Et
    Yanki geldi dava berTARAF oldu, ardindan moodys ardan gelsin paralar.
    Cevapla
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    paranın gelmesi önemli değil, önemli olan o paranın nereye harcandığı, hazıra dağ dayanmaz diye eskilerin bı lafı vardır...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle