İntikali yapılmamış tarım arazileri için yeni karar
Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kapsamında intikali yapılmamış araziler için taahhütnameyle gerçekleştirilen başvurulara itiraz edilmesi durumunda, mirasçılık belgesi istenecek.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmelik, çiftçilere ait tarımsal faaliyetlerin kayıt altına alınması için kurulan ÇKS'nin kullanılmasına ilişkin usul ve esasları belirliyor.
Değişiklikle, çiftçilerin ÇKS'ye kayıt olması, kontrollerin yapılması ve sistemin güncellenmesine ilişkin esaslar düzenlendi.
Üretim planlaması kapsamında bir uygulamamızı daha hayata geçirdik.
— İbrahim Yumaklı (@ibrahimyumakli) November 18, 2023
Üretim yapılan tüm alanları kayıt altına alarak sisteme dâhil edecek, çiftçilerimizi tarımsal desteklerden azami derecede yararlandıracağız.#TürkiyeYüzyılı’nı üretimin ve üreticinin yüzyılı yapacağız. pic.twitter.com/MTkWyHx5ta
Buna göre, taahhütnameye konu araziler, üretim yılına ait uydu görüntüleriyle ya da tespit komisyonları tarafından yerinde kontrol edilecek.
Mirasçı ya da hissedarlarca, taahhütnameye konu arazilere üretim yılı içerisinde itiraz edilmesi durumunda bu arazilere ait kayıtlar, içinde bulunulan üretim yılından itibaren taahhütname süresinin sonuna kadar, itiraz edilen hisselere tekabül eden alanlar için sonlandırılacak.
Verasetten iştirak olup taahhütname ile başvurulan arazilere, hissedar veya mirasçılar tarafından itiraz edilmesi durumunda bu arazilere ait kayıtlar içinde bulunulan üretim yılından itibaren taahhütname süresinin sonuna kadar verasete konu hisselere itiraz edilen alanlar için sona erdirilecek.
İNTİKALİ YAPILMAMIŞ ARAZİLER KAPSAMINDA SAYILACAK
Tapu sicilinde kayıtlı malikin ölümü halinde miras hakkının, mahkeme ya da noterden alınmış veraset belgesinde belirtilen mirasçılar adına tescil işlemi yapılmamış araziler, intikali yapılmamış araziler kapsamında sayılacak.
İntikali yapılmamış araziler için taahhütnameyle gerçekleştirilen başvurulara mirasçılarca itiraz edilmesi durumunda, mirasçılık belgesi istenecek.
Başvuru yapılan arazide, kendine ait hissesi olmaması durumunda hissedarlarla yapılmış kira sözleşmesi ya da taahhütname istenecek. Bu arazinin verasetten iştirak olup, hisse oranları belli olmaması durumunda tüm hissedarlarla yapılmış kira sözleşmesi ya da taahhütname istenecek.
Taahhütnameye konu arazilere ilişkin ÇKS kayıtları üretim yılının mart ayı içerisinde 15 gün süreyle il ve ilçe müdürlükleri ile muhtarlıklarda askıya çıkarılacak. Hissedar veya mirasçılar haricinde daha sonra yapılacak itirazlar değerlendirmeye alınmayacak.
-
Leyla 1 yıl önce Şikayet EtBizim 19 donum tarlamiz var, mustakil tapulu fakat koy içinde kaldigi için ifraz edip tapu ile satamiyoruz. Hisseli şekilde satabiliyoruz bununla ilgili yeni kanundan faydalanabilir miyiz. TesekkurlerBeğen
-
sezer 1 yıl önce Şikayet EtBir kişi yada şirketin 10.000 lerce dönüm toprak toplaması bence yanlış buna bir düzenleme gelmeli Trakya da bir birleştirme çalışması var halen bitmedi ama nitekim bu gibi insanlar bir ilçe kadar metrekare yer toplamış niyeti ne bu gibi durumlara dikkatBeğen
-
Rıdvan Altunay 1 yıl önce Şikayet EtEşimin babası vefat etti dört ay önce ama kayınço 2025 yılına kadar icarlama yapmış biz bunu eşimin adına çks yaptıramıyoruz bunun bir çözümü varmı eşim kendi ektiği araziden destekleme alamıyo ne yapmalıyımBeğen
-
Yörük 1 yıl önce Şikayet EtZiraat odaları yeni aidat üyelerini bekliyor Sayın bakanım bu millet odalara aidat ödemekten çok yorurdu artık bu odalara bir çözüm bulun odalar bizim üzerimizde bir kamburdur heç bir faydasınıda görmedik şükürBeğen Toplam 4 beğeni
-
cahit 1 yıl önce Şikayet EtEn büyük sorun hissedarların çok luğu 5 dönümlük bir tarlanın 25 mirascısı var her biri bir şehirde bunları bulup vekalet almak zaten tarla parası kadar noter parası ödeyecek onun için çözüm olmuyor hissedarların azaltılıp gerçek ten tarımlar uğraşana satışı yaptırılmalıBeğen Toplam 4 beğeni