Hacizli malların satışında yeni dönem yarın başlıyor

Muhafazasına gerek kalmayacak hacizli mallar, yarından itibaren bedeli karşısında MKE'ye satılacak ya da Türk Kızılay'a bağışlanacak.

GİRİŞ 31.10.2023 13:14 GÜNCELLEME 31.10.2023 15:32
Bu Habere 90 Yorum Yapılmış

Hukuken muhafazasına gerek kalmayan yedieminlerdeki hacizli malların tasfiyesine ilişkin süreç yarın başlıyor.

İlgili kararın uygulama süreci 1 Kasım'da yürürlüğe girecek.

Söz konusu malların taraflarca alınmaması durumunda bedeli karşılığında MKE'ye, bunun da mümkün olmaması halinde bedelsiz olarak Türk Kızılaya devredilmesi uygulaması yarın başlayacak.

YEDİEMİNLERDE BULUNAN HACİZLİ MALLARI İÇERİYOR

İcra ve İflas Kanunu'na eklenen geçici 20. maddeyle yedieminlerde bulunan ve icra hukuku kapsamında artık hukuken muhafazasına gerek kalmayan hacizli malların tasfiyesinin taraf menfaati ve kamu yararı gözeterek çözüme kavuşturulmasına ilişkin tebliğ 18 Ekim'de Resmi Gazete'de yayınlanmıştı.

HACİZ KARARI KALKMIŞ OLUN MALLA SAHİPLERİ TARAFINDAN ALINIYOR

Bu kapsamda, haciz kararı kalkmış olup halen yedieminlerde muhafaza edilen mallar kanuni istisnalar hariç öncelikle mülkiyet sahibi borçlu tarafından teslim alınabilecek.

BORÇLU MALI TESLİM ALMAZSA SATILACAK YA DA BAĞIŞLANACAK

Borçlunun malı teslim almaması durumunda ise rehin hakkı sahibine malı alması imkanı tanınacak.

YEDDİEMİNDE ALINMAYAN MALLAR MKE VE KIZILAY'A

Tanınan hakların kullanılmaması durumunda sicile kayıtlı mallar ile diğer mallar, kamu yararı gözetilerek kanunda belirlenen bedel karşılığı MKE A.Ş'ye devredilecek.

Satış ve mülkiyet devri durumunda elde edilecek bedel muhafaza edilecek, hak sahiplerine ödenecek.

Belirtilen mallar, MKE A.Ş'ye de devredilmemesi durumunda çürümeye bırakılarak ülke ekonomisi ve çevreye vereceği zararların önlenmesi maksadıyla Türkiye Kızılay Derneğine bedelsiz olarak devredilecek.

Söz konusu malların elektronik satışına ilişkin süreç yarın başlayacak.

700 BİN ARAÇ SATILABİLİR DURUMDA

Bugün Türkiye'deki yediemin otoparklarında 2,2 milyon adet hacizli araç bulunuyor. Ancak şartlara uyan ve ihale ile satılacak olan araç sayısı bir milyon civarında. Bu bir milyon adetlik rakamın 300 bini 20 yaş üzerinde ve yaşlı durumda. 700 bini ise satılabilir durumda olanlar.

Ayrıca bu 700 binlik rakamın 200 bini 5 yaş altında, yani genç araçlar. En düşük ihtimalde 700 bin civarında bir ikinci el aracın piyasaya girmesi bekleniyor.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 90
  • Apache 1 yıl önce Şikayet Et
    Yeddi Emin araçların hurda olduğu halde Piyasanın çok üstünde satılması devlet eliyle üçkağıttır. İnceleyince görüyoruz. Piyasada 200ü model araçlar normal piyasası 280bin burada İhale bedeli 300bin
    Cevapla
  • Havva 1 yıl önce Şikayet Et
    Zararın neresinden dönsen kâr
    Cevapla
  • Diyarbekir-21 1 yıl önce Şikayet Et
    Araç fiyatlarını daha da aşağı çeker. Bir haftaya yansır
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Yedieminlere teslim edilen sapasağlam araçlar 1 hafta sonra parçaları sökülmüş sadece iskeleti kalmış oluyor. Yediemin işletmecilerinin hepsi değil ama çoğunluğu proplemli mafyavari tipler. Araçları parçalasınlar diyemi bunlara teslim ediliyor. Adlarını yediemin yerine haramiler diye değiştirin.
    Cevapla
  • yılmaz 1 yıl önce Şikayet Et
    10 senedir 6 aracımız otoparklar da çürüdü. Çok geç oldu.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle