Emlak vergisi artışına yüzde 50 sınırı geliyor
Emlak vergisindeki tepki çeken artışa önlem olarak yeni düzenleme yapılıyor. Torba kanun teklifiyle 2025 yılı için uygulanan asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerlerinin yüzde 50 fazlası esas alınacak.

Ekonomim Yazarı Yeminli Mali Müşavir Abdulllah Tolu, emlak vergisi için düşünülen yeni düzenlemenin ayrıntısı yazdı. Tolu'nun verdiği bilgiye göre, yeni düzenlemenin ayrıntıları şöyle;
"- 2025 yılında arsa ve arazi takdir komisyonlarınca yapılan takdirler bakımından, yüksek oranlı artışların uygulanmamasının sağlanması için bir üst sınır getirilmesi gündemde.
- Üst sınır, 2026 yılına ilişkin bina ve arazi vergi değerlerinin hesabında, 2025 yılı için uygulanan asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerlerinin yüzde 50 fazlasının esas alınması şeklinde.
- Üst sınır düzenlemesinin Torba Yasa Teklifi’nde olması bekleniyor.
2025 yılında arsa/arazi takdir komisyonlarınca yapılan takdirler bakımından, yüksek oranlı/tutarlı artışların uygulanmamasının sağlanması için bir üst sınır getirilmesine yönelik düzenlemenin önümüzdeki günlerde TBMM’ye verilecek Torba Yasa Teklifi’nde yer alması bekleniyor.
- Bu üst sınır düzenlemesi sadece emlak vergisini değil; emlak vergisinin yüzde 10’u oranında alınmakta olan taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına ait katkı payı, değerli konut vergisi, tapu harcı, emsal kira bedeli, değer artış kazancı, veraset ve intikal vergisini de etkileyecek."
HÜKÜMET TEPKİLERİ DİKKATE ALMIŞTI
Emlak vergisinde yapılan artışlar nedeniyle birlerce vatandaş mahkemelere başvurmak üzereydi. Halen idare mahkemelerinden açılan çok sayıda iptal davası da bulunuyor.
Dava açma süresi ise 8 Eylül'de doldu.
2026'da geçerli olacak rayiç bedeller, geçtiğimiz haziran sonunda tespit edildi. Temmuz sonuna kadar da muhtarlıklarda askıya çıktı. Bazı yerlerde 6-7 kat, bazı yerlerde ise 10 katı bulan artışlar oldu.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, vatandaşların şikayet ettiği konuda tepkisiz kalmayacaklarını belirterek, "Şöyle, bu konu esas itibarıyla yerel yönetimlerin konusu. Yani belediyelerin, yerel yönetimlerin belirlediği rakamlar bunlar. Ve biz de vatandaşlarımızın şikayetlerine tabii ki duyarsız kalamayız." demişti.
Yılmaz, 11 Eylül 2025 tarihinde, TRT Haber'de açıklama yaparken, "Özellikle hem fahiş artışlar hem de çok birbirinden farklılaşan artışlar olduğunu görüyoruz." bilgisini verdi.
Yılmaz, "Meclisimiz açıldığında bu kanuni düzenleme gerektiren bir şey. Meclisimiz açıldığında bu hazırlıklar meclisimizin takdirine gelecektir diye inanıyorum." açıklamasını yaparken şöyle konuştu:
"Buradaki ana prensibimiz de şu; Tabii ki 4-5 yılda bir yapılıyor bu güncellemeler. Dolayısıyla bir miktar burada bir güncelleme olması normal. Yerel yönetimlerin finansmanının sürdürülebilirliği açısından da önemli ama bir taraftan da vatandaşımıza haksız, çok yüksek birtakım artışlarla vatandaşımıza bir maliyet çıkarılması da yanlış. Daha hem yerel yönetimlerin mali sürdürülebilirliğini hem de vatandaşın haksız bir fiyatla karşılaşmamasını sağlayacak bir denge kurmaya çalışacağız."
AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Demir de, artışların kabul edilemez olduğunu belirterek, ekim ayında emlak vergisi düzenlemesinin Meclis'e geleceğini söylemişti.
Demir'in verdiği bilgiye göre, müdahale, ya arsa birim fiyatlarına yapılacak ya da mevcut emlak vergisiyle karşılaştırma yöntemine gidilecek.
Demir, 2026'da uygulanacak emlak vergilerinde gerçek piyasa koşullarını yansıtmayan rayiç bedel artışlarıyla vatandaşların sıkıntıya düşmesine izin vermeyeceklerini açıkladı.
Demir, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuya ilişkin talimatını hatırlattı.
-
Misafir 28 dakika önce Şikayet Etemekliden ev vergisi muaf deniyor ,ama köyde babadan kalan kullanılmayan ev için her yıl emlak vergisi ödüyoruz buna da bir düzenleme getirilsede boşuna para ödemesek biz zaten emekli olarak sıkıntı dayızBeğen
-
Hamşesi 54 dakika önce Şikayet EtDüzcenin yığılca ilçesinde tarım arazilerinin emlak beyan değerleri sadece 1 (bir) TL, Devletimizin de menfaatini düşünün ona göre kanun çıkarınBeğen
-
Ömer 55 dakika önce Şikayet EtEnflasyonu düşürmek istiyorsa hiç yapma ama hicbirseye zam yapma.. dövizi faizi yok et..ülkenin parası eriyor her gün .Beğen Toplam 1 beğeni
-
öneri 1 saat önce Şikayet EtKatı atık vergisi de çok yüksek. Zaten ayda 90 tl çöp vergisi ödeniyor su faturalaır üstüne bunun 2 3 katı katı atık vergisi tahsil edecek belediye. Emlak arsa değerleri güncel değere getirilsin ama emlak vergisi oranı Onbinde 4 olsun veya kademeli bir oran hesaplansın 5 milyona kadar onbinde 4 üzeri onbinde 2 olsun.Beğen
-
BEYKOZLU 1 saat önce Şikayet Et%10 olsunBeğen Toplam 1 beğeni