Yatırım ve keşifler ilk meyvelerini veriyor: İthalatta frene basıldı

Enerjide 100 milyar dolarlık ithalatı azaltmak amacıyla yeni yatırımların hazırlığında olan Türkiye, kademeli olarak ithalatını düşürmeye başladı.

GİRİŞ 11.07.2023 07:09 GÜNCELLEME 11.07.2023 09:32
Bu Habere 51 Yorum Yapılmış

Ocak, şubat ve mart ayının ardından, Karadeniz gazının karaya taşındığı nisanda da doğalgaz ithalatı düşüş gösterdi. Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) verilerine göre; doğalgaz ithalat miktarı, nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2 azalarak 3 milyar 982 milyon metreküp oldu.

Nisanda ithal edilen doğalgaz, mart ayına göre de 500 milyon metreküp azaldı. İthalatta boru gazının payı yüzde 82, LNG’nin (sıvılaştırılmış doğalgaz) payı yüzde 18 olurken, geçen yılın nisan ayına kıyasla boru gazıyla doğalgaz ithalat miktarı bu yılın nisanında yüzde 5 düştü.

Türkiye, nisanda ABD, Cezayir, İran, Azerbaycan ve Rusya olmak üzere toplam 5 ülkeden doğalgaz ithal etti. Boru gazı ithal edilen ülkeler arasında Rusya’nın payı yüzde 43,25, Azerbaycan’ın payı yüzde 22,43, İran’ın payı yüzde 21,77 olarak gerçekleşti.

ÜRETİM 9 MİLYON M³ ARTTI
İthalatta düşüş sürerken, üretilen doğalgaz miktarı da nisanda bir önceki yılın aynı dönemine göre 9 milyon metreküp arttı. Bu arada, nisanda üretilen doğalgaz miktarı, martta üretilen miktarı ile aynı kaldı. Üretilen gazın yine yüzde 98’i Tekirdağ, İstanbul, Kırklareli ve Düzce’deki sahalardan çıkarıldı.

Geçtiğimiz yıl nisan ayında doğalgaz ihracatı gerçekleşmemişti. Bu yıl ise Yunanistan’a 20 milyon metreküp, Bulgaristan’a ise 18 milyon metreküp gaz ihracatı yapıldı. Böylece, ihraç edilen gaz, nisanda marta göre 16 milyon metreküp artmış oldu.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 51
  • Malabadi 9 ay önce Şikayet Et
    Evlere 4-5 kw güçünde faizsiz güneş panelleri teşviki verilerek daha çok güneşten yararlanma imkanı elde edilerek dışa bağımlılık azaltıla bilir. Sokak lambaları güneşten elde edilen enerji ile aydınlatabilir.
    Cevapla
  • Ramiko 9 ay önce Şikayet Et
    Bunu enflaayonudüşürüp yapmalısın bankaların aşırı kredi verdiği zamanlarda merkes bankası deli gibi para basar. Önce enflaayon durağanlaşmalı. Bu dediğin düşük enflasyonlu ortamda mümkün olabilir.
    Cevapla
  • Hace 9 ay önce Şikayet Et
    Günes rüzgar vede karadenize akan irmaklardan daha cok enerji üretmemiz lazim
    Cevapla
  • Nurettin M 9 ay önce Şikayet Et
    İlave olarak ırmakların sularını iç anadoluya çevirirsek Türkiye yi besler.
    Cevapla
  • Mahmuttr 9 ay önce Şikayet Et
    İthalatta düşüş yüzde 2 ise yapacak bir şey yok. Demekki yol alamadık. Hani senelik ihtiyacı karşılamaya yüzde dilimi daha da yüksek olacaktı. 2 nedir?
    Cevapla
  • Gaz 9 ay önce Şikayet Et
    Geçen yıl nisan ithalat ne olmuş? Zahmet olmazsa yazın.
    Cevapla
  • kerkük musul 9 ay önce Şikayet Et
    kerkük musulu al gitsin boşa yokluk çekiyoruz yoksa faizi artır borç bulmaya rezerv artırmaya çalış bunlar ile olmaz rasyonel ekonomik zemin ile para politikası vs ile bu ekonomi düzelmez çünkü yıllık 100 milyar dolar enerji ithalatı olduğu sürece kur da faiz de enflasyon da düşmez cari açık artarak devam eder paramız değer kaybeder
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle