AB'den dijital euro hamlesi!

AB Komisyonu, dijital euro kullanımını yasal bir çerçeve içerisinde düzenleyerek, Euro Bölgesi'nde yaygın olarak kabul edilen güvenli ve resmi bir para birimi olarak yerleştirmeyi hedefleyen düzenleme teklifini duyurdu.

AB'den dijital euro hamlesi!
AB'den dijital euro hamlesi!
GİRİŞ 28.06.2023 17:32 GÜNCELLEME 28.06.2023 17:39
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

eklife göre, dijital euro, Avrupa Merkez Bankası (AMB) tarafından çıkarılan ve halkın kullanımına açık bir merkez bankası dijital para birimi olacak. Dijital euro, nakit euronun dijital uyarlaması olarak kullanılacak.

Kripto varlıkların aksine dijital euronun arkasında AMB bulunacak ve nakit euroda olduğu gibi tutulan her dijital euro doğrudan AMB tarafından desteklenecek. AMB, dijital euronun güvenilirliğini, değerini, istikrarını ve itibarını korurken nakit euro ile değiştirilebileceğini garanti edecek.

İNTERNET BAĞLANTISI OLMAYAN YERLERDE BİLE KULLANILABİLECEK

Dijital euro ile Avrupa çapında alternatif bir ödeme çözümü sunulacak ve kişi ve işletmeler mevcut seçeneklere ilave olarak dijital euro ile ödeme yapabilecek.

Dijital euro, Euro Bölgesi'nde geniş çapta kabul gören, ucuz, güvenli ve resmi para birimi haline gelecek.

Bu para, kartlar veya uygulamalar gibi mevcut ulusal ve uluslararası ödeme araçlarıyla beraber kullanılabilirken bir cüzdan gibi de fonksiyona sahip olabilecek.

Bireyler ve işletmeler, Euro Bölgesi'nde her zaman ve her yerde dijital euro ile ödeme yapabilecek, internet ödemelerinde kullanılabilecek, internet bağlantısı olmayan yerlerde de cihazdan cihaza ödeme söz konusu olabilecek.

Dijital euro, mevcut dijital ödeme araçlarıyla aynı düzeyde veri gizliliği sunacak. İnternet bağlantısı olmadan yapılan ödemelerde kullanıcılar için yüksek derecede gizlilik ve veri koruması sağlayacak. Kişisel veriler paylaşılmadan dijital ödeme yapılabilecek, dijital euroya AB'deki bankalar ve diğer ödeme hizmeti sağlayıcıları ile erişilebilecek.

BİREYLERE ÜCRETSİZ SAĞLANACAK

Temel dijital euro hizmetleri bireylere ücretsiz olarak sağlanacak. Finansal erişimi artırmak için banka hesabı olmayan kişiler bir postane veya kamu kuruluşunda hesap açarak dijital euro edinebilecek.

Euro Bölgesi'ndeki bütün önemli ticari işletmelerin dijital euroyu kabul etmesi gerekecek. İlk aşamada yeni altyapı maliyeti yüksek olacağından çok küçük satıcılara bir süre istisna uygulanması söz konusu.

Dijital euro, bankaların müşterilerine yenilikçi çözümler sunarken kurumun parasal egemenliğine de katkı sağlayacak.

AB Komisyonu'nun dijital euronun temel unsurlarını düzenleyen yasa teklifi, bu aşamadan sonra Avrupa Parlamentosu (AP) ve üye ülkelere onay için sunuldu.

Dijital euronun ne zaman çıkarılacağına ilişkin nihai kararı AMB alacak.

AMB, halihazırda dijital bir euronun piyasaya sürülüp sürülmeyeceğini araştırmak için Euro Bölgesi'nin ulusal merkez bankalarıyla birlikte çalışmalarını sürdürüyor.

AMB'nin dijital euroya yönelik 2 yıl önce başlayan araştırma aşamasını ekim ayında tamamlaması bekleniyor.

KAYNAK: BLOOMBERGHT
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Muhabiri
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

İstanbul'da yaşayan Ekrem Öztürk, 2021 yılında Medya ve İletişim bölümünden mezun oldu. Uzun süre kendi alanında metin yazarlığı yapan Öztürk, şu an Haber7.com'da "Muhabir - Editör" olarak görev yapmaktadır. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmakta ve bu değerleri meslek hayatında da ön planda tutmaktadır.
YORUMLAR 6
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    para zaten banka hesabındaki rakamdan ibaret crote para taşıma devri sz gelusnis ülkelerde var. hrr tarafta kart ile veya online ödeme yapılıyor.
    Cevapla
  • Ethem erpolat 1 yıl önce Şikayet Et
    Yani artik para elin kiri olmayacak
    Cevapla
  • Sakin 1 yıl önce Şikayet Et
    Yok sahip kölesini tam kontrol edecek
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne anlamadım
    Cevapla
  • Koli 1 yıl önce Şikayet Et
    Ve koyun insanlar sonunda Kurban olacak! Siyonizm boynunuza geçirecek urganı!
    Cevapla
  • Mami 1 yıl önce Şikayet Et
    Veeee korkulan oldu.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle